• Business

    ΟΤΕ: Μπαίνει στην εποχή του Κώστα Νεμπή – Οι αλλαγές και οι προκλήσεις για τον νέο CEO

    Κώστας Νεμπής, ο νέος πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ

    Κώστας Νεμπής, ο νέος πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ


    Τέλος εποχής για τον Μιχάλη Τσαμάζ από τον ΟΤΕ καθώς από σήμερα επισήμως ο όμιλος μπαίνει στην εποχή Νεμπή.

    Ο Κώστας Νεμπής, ο νέος πρόεδρος και CEO του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, από σήμερα διευθύνει επίσημα τον όμιλο και δεσμεύεται να τον οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Αλλά και να τον κρατήσει στην κορυφή ανάμεσα στον ανταγωνισμό, όπως ακριβώς τον παρέλαβε από τον προκάτοχό του.

    Δεδομένου ότι ο κ. Νεμπής είναι ένα ικανό και… δοκιμασμένο στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, εργαζόμενοι, πελάτες αλλά και οι μέτοχοι του ΟΤΕ είναι αισιόδοξοι ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να είναι αποδοτικός και θα οδηγεί την κούρσα σε υπηρεσίες, κινητή, σταθερή και τηλεόραση όπως κάνει τα τελευταία χρόνια. Ενώ  παράλληλα σε αυτόν πέφτει η ευθύνη να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχει εξαγγείλει ο προκάτοχός του σε οπτική ίνα και 5G.

    Την Παρασκευή, ο κ. Τσαμάζ στην τελευταία του Γενική Συνέλευση, δήλωσε αισιόδοξος ότι η νέα ηγεσία θα οδηγήσει τον ΟΤΕ ακόμα πιο ψηλά, θα είναι εκεί για εργαζόμενους και μετόχους και πως θα συνεχίσει να λειτουργεί πάντα προς το συμφέρον του πελάτη παρέχοντας τις καλύτερες υπηρεσίες, κάτι  που έχει φέρει τον ΟΤΕ στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια.

    Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει

    Ο κ. Νεμπής αναλαμβάνει τα ηνία σε μια εποχή αυξημένου ανταγωνισμού. Καλείται να αντιμετωπίσει μια σύνθετη κατάσταση, με τους παρόχους να αναζητούν πλέον νέες πηγές εσόδων όπως τα έργα πληροφορικής και ICT, ενώ σε επίπεδο ΕΕ πρέπει να τρέξουν ώστε να καλύψουν το τεχνολογικό χάσμα που τους χωρίζει από τους ομόλογούς τους σε ΗΠΑ και Ασία, σε μια ευρωπαϊκή αγορά που παραμένει κατακερματισμένη.

    Παράλληλα εντός συνόρων, ο έμπειρος manager έχει να αντιμετωπίσει την επίθεση της Nova η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο και η οποία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, φαίνεται να έχει προβληματίσει, ενώ ταυτόχρονα και η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στις τηλεπικοινωνίες, τόσο στη χονδρική όσο και στην λιανική.

    Το μέτωπο είναι πολλαπλό, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η ΔΕΗ θέλει να είναι πρωταγωνιστής στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας τις της υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές. Κατάσταση η οποία όταν γίνει, θα πρέπει να βρει τον ΟΤΕ έτοιμο να την αντιμετωπίσει.

    Παράλληλα ξεκινάει μια περίοδος ανακατατάξεων στον όμιλο καθώς έχουν ξεκινήσει οι αλλαγές σε στελέχη του ΟΤΕ που αφορά την εξυπηρέτηση πελατών. Με τις τρεις θυγατρικές (Γερμανός, Cosmote E-Value και Τεχνικές Υπηρεσίες) να περνούν στην ευθύνη του Chief Customer Operations Officer, Θανάση Στράτου που παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Chairman & CEO COSMOTE E-VALUE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αναλαμβάνει επικεφαλής και της COSMOTE Technical Services (CTS).

    Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβόλαιο της επί ετών Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ Ντέπης Τζιμέα λήγει στο τέλος του 2024 και είναι στην «ευχέρεια» της νέα διοίκησης εάν το ανανεώσει από αρχές του 2025.

    Τα βήματα του Νεμπή που τον έφεραν στον ΟΤΕ

    Ο Κώστας Νεμπής από τα 18 του χρόνια ξεκίνησε να δουλεύει στην Procter & Gamble κάνοντας βοηθητικές δουλειές παράλληλα με τις σπουδές του.

    Τελείωσε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ επίσης είναι και κάτοχος πτυχίου Marketing & Management του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος.

    Από το 1995 μέχρι το 1996 διετέλεσε Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων στην PepsiCo Ελλάδος ενώ το 1999 πήρε μεταπτυχιακό τίτλο MSc (Master of Science) in International Economics, Banking & Finance από το Πανεπιστήμιο του Cardiff (1999).

    Από το 2000 έως το 2002 ήταν Product Manager του Vodafone Group ενώ με την επιστροφή του στη Vodafone Ελλάδος εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις, όπως Senior Manager Consumer Propositions.

    Μετά από επιτυχημένη πορεία σχεδόν εννέα ετών στην Vodafone, τα βήματά του τον οδήγησαν στον ΟΤΕ. Από το 2009 που εντάχθηκε στο δυναμικό του ΟΤΕ, έχει περάσει από σημαντικές θέσεις όπως Διευθυντής Marketing από το 2009 μέχρι το 2011, ενώ την διετία 2011-2013 ανέλαβε χρέη CMO στον όμιλο.

    Τον Απρίλιο του 2019 έγινε CEO της Hrvatski Telekom, θυγατρική της Deutsche Telekom στην Κροατία. Ως CEO επιτάχυνε την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε την ηγετική της θέση στην αγορά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις. To 2023 η HT πέτυχε έσοδα 1,039 δις. ευρώ από 956 το 2022 και EBITDA στα 397,5 εκατ. ευρώ από 367 ένα χρόνο νωρίτερα.

    Οι συνδρομητές κινητής ενισχύθηκαν κατά 1,3% φτάνοντας τους 2,33 εκατ., έχει 705.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας, 661.000 ευρυζωνικών συνδέσεων, και 539.000 πελάτες στη συνδρομητική τηλεόραση, με το ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη) να διαμορφώνεται στα 11 ευρώ.

    Την περασμένη χρονιά εξαγόρασε και την Iskon Internet, πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεόρασης και voice services.

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ: Το success story του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ

    Κώστας Νεμπής: Το συγκινητικό «αντίο» στους συναδέλφους του στην Κροατία και την Hvartski Telekom

    Κώστας Νεμπής: Από βοηθός στην Procter & Gamble, CEO στον ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ