Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Η ώρα της κρίσης στην Ιρλανδία -Το Δουβλίνο φυλακίζει 3 κορυφαίους τραπεζίτες για την κρίση του 2008

Ο πρώην επικεφαλής των κεφαλαιαγορών στην Anglo Irish Bank , John Bowe, την ώρα που φεύγει από το δικαστήριο στο Δουβλίνο

Στην Ιρλανδία φαίνεται πως έχει φτάσει η ώρα της κρίσης, αφού τρεις πρώην ανώτεροι τραπεζίτες μπαίνουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής για το ρόλο τους στην κατάρρευση των τραπεζών, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την υπόθεση είναι ένα: Οι Willie McAteer,  John Bowe και Denis Casey συνωμότησαν για τη συγκάλυψη απωλειών δισεκατομμυρίων της τράπεζας Anglo Bank, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη λογιστική απάτη στην ιστορία της χώρας, η οποία οδήγησε στην οικονομική της κατάρρευση.

Οι τρεις τους καταδικάστηκαν με την κατηγορία της διεξαγωγής “εικονικών συναλλαγών”, που είχαν σχεδιαστεί για να φουσκώνουν τα επίπεδα των καταθέσεων της τράπεζας κατά €7.2bn (£6bn), στην έκθεση με τα κέρδη της τράπεζας το 2008.

Χρησιμοποίησαν “ανέντιμη, δόλια και διεφθαρμένη” τακτική για να εξαπατήσουν τους μετόχους και να κρύψουν την κρίση, είπε ο δικαστής Martin Nolan. Ο Willie McAteer, 65 ετών, καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, ενώ ο συνάδελφός του John Bowe, 52 ετών, έλαβε ποινή 2 χρόνων. Ο Denis Casey, 56 ετών, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών Irish Life and Permanent, φυλακίστηκε για δύο χρόνια και εννέα μήνες.

Πρώην Διευθυντής Οικονομικών στην Anglo Irish Bank , Willie McAteer

Η εταιρεία του Casey είχε προμηθεύσει την Anglo με κεφάλαια, τα οποία ψευδώς η τράπεζα δήλωνε ως νέες καταθέσεις. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο την καθησύχαση των μετόχων για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας, μετά από 10 χρόνια επιθετικών ανοιγμάτων στη μεσιτική φούσκα, η οποία λίγο αργότερα έσκασε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα €7.2 δισεκατομμύρια βρίσκονταν στα βιβλία της τράπεζας για μια μέρα, προτού μεταφερθούν στην εταιρεία Irish Life and Permanent.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακάλυψε ότι τον Οκτώβριο του 2008, η Anglo ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ανακοίνωσε, ότι σε περίπτωση αποτυχίας μιας ιρλανδικής τράπεζας, το κόστος θα επωμιζόντουσαν οι φορολογούμενοι. Η κίνηση αυτή άφησε εφιαλτικούς λογαριασμούς, καθώς το πραγματικό μέγεθος του χρέους της Anglo είχε αρχίσει να φαίνεται. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων  υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικοί αξιωματούχοι τους είχαν ωθήσει σε αυτή τη συνωμοσία, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς στην ιρλανδική τραπεζική.

“Μπορώ να καταλάβω  την απελπισία της στιγμής. Μπορώ να καταλάβω ότι ο καθένας στην Anglo ήθελε να σώσει την τράπεζα . Αλλά η διάσωσή της  δεν είναι το παν”, είπε ο δικαστής Nolan. Το 2009, η Anglo κρατικοποιήθηκε και σταδιακά άρχισε να διαλύεται. Η Ιρλανδία απορρόφησε τις απώλειες της Anglo και άλλων τεσσάρων τραπεζών, οδηγώντας το εθνικό έλλειμμα του 2010 σε ένα μεταπολεμικό ευρωπαϊκό ρεκόρ, της τάξεως του 32%  της οικονομικής παραγωγής, καταστρέφοντας την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και οδηγώντας σε τριετές διεθνές πρόγραμμα διάσωσης.

Σχετικά λίγοι τραπεζίτες έχουν ποινική κύρωση για το ρόλο τους στην παγκόσμια οικονομική κατάρρευση μέχρι στιγμής, παρόλο που η Ισλανδία έχει φυλακίσει 29 οικονομικά αφεντικά για το ρόλο τους, σε γεγονότα που ακρωτηρίασαν την οικονομία της χώρας. Η εταιρεία Life and Permanent, όπως η Anglo, τελικά κρατικοποιήθηκε .

Δύο ανώτερα στελέχη της Anglo, ο πρώην πρόεδρος Sean Fitzpatrick και ο διευθύνων σύμβουλος David Drumm, παραμένουν ελεύθεροι με εγγύηση, περιμένοντας τις δίκες τους για απάτη και άλλα αδικήματα, που αναμένονται να ξεκινήσουν το 2017. Ο Drumm κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009,  αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει προστασία εκεί, αφού ένας δικαστής αποφάνθηκε ότι χρησιμοποίησε τη σύζυγό του ως καταφύγιο περιουσιακών στοιχείων και πέρασε πέντε μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ, ενώ θα εκδοθεί και στην Ιρλανδία το Μάρτιο 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/anna-pouskouri-ti-simveni-kokkino-danio-tis-proedrou-tis-trapezas-attikis-t/64832