ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπερβολική χαρακτηρίζει σε σημερινή της ανάλυση η Optima τη σημερινή (7/2/2024) κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ (-4%), εξηγώντας ότι το πιθανότερο είναι να μην επηρεαστεί η αξία της εταιρείας από το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την Κομισιόν.
Ο αναλυτής της Optima θεωρεί υποτιμημένη τη μετοχή, στην οποία επαναλαμβάνει τη σύσταση BUY με τιμή στόχο τα 17,4 ευρώ και περιθώριο ανόδου 45%.
Ειδικότερα, σημειώνει η ανάλυση ότι η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στο παρελθόν και δεν έχει αντίκτυπο στο επιχειρηματικό μοντέλο και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία επτά χρόνια, χωρίς να αναμένονται τελικά συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα. Τέλος, αναφέρει ότι ακόμη και αν η Κομισιόν επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρεία, η αρνητική επίπτωση πιθανότατα θα είναι μικρή.
Όπως εξηγεί, υπάρχει 5% πιθανότητα το πρόστιμο να είναι στο μέγιστο του 10% των εσόδων και 64% πιθανότητα το πρόστιμο να είναι λιγότερο από 1% των εσόδων. Επομένως, με βάση τον προβλεπόμενο κύκλο εργασιών του Ομίλου ΔΕΗ για την περίοδο 2024-26, περίπου 10 δισ. ευρώ, ακόμη και αν επιβληθεί πρόστιμο στη ΔΕΗ, υπάρχει πιθανότητα 64% αυτό να είναι λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ ή <0,26 ευρώ/μετοχή.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα πάρει χρόνο, τουλάχιστον 2-3 χρόνια, σύμφωνα με παρόμοιες περιπτώσεις.
Βαθιά υποτιμημένη η ΔΕΗ – Άσκηση για πιθανές επιπτώσεις στη ΔΕΗ
Σημειώνει επίσης ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται βαθιά υποτιμημένη το 2024- 25e EV/EBITDA ( φθηνότερη κατά 29-39%), επαναλαμβάνει τη σύσταση ΑΓΟΡΑ για τη μετοχή, με τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 45%).
Με βάση τον παρακάτω πίνακα, και την προηγούμενη εμπειρία προκύπτει ότι:
α) υπάρχει 5% πιθανότητα ότι το πρόστιμο θα είναι στο μέγιστο του 10% των εσόδων και β) υπάρχει 64% πιθανότητα πως το πρόστιμο θα είναι <1% των εσόδων.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα πάρει χρόνο, τουλάχιστον 2-3 χρόνια, σύμφωνα με παρόμοιες περιπτώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους, η ανάλυση θεωρεί τη σημερινή κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ (-4%) ως υπερβολική, α) θεωρώντας ότι η εν λόγω έρευνα αναφέρεται στο παρελθόν, χωρίς αντίκτυπο στο επιχειρηματικό μοντέλο και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και β) λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία επτά χρόνια, χωρίς να αναμένονται τελικά συμπεράσματα βραχυπρόθεσμα και γ) πιθανότατα, ακόμη και αν η Κομισιον επιβάλλει πρόστιμο στην Εταιρεία, η αρνητική επίπτωση πιθανότατα θα είναι μικρή.
Τι σημαίνει προκαταρκτική γνώμη
Η ΕΕ δημοσίευσε νωρίτερα την προκαταρκτική της άποψη που έχει η ΔΕΗ παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω του κόστους, αποκλείοντας έτσι τους κύριους αντιπάλους της.
Η Κομισιόν κατηγορεί τη ΔΕΗ πως κατά τη διάρκεια του 2013-19 έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις θερμικές εγκαταστάσεις της (δηλαδή λιγνίτη και αέριο) τιμές κάτω από το μεταβλητό κόστος τους.
Εάν η Κομισιόν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει επαρκής απόδειξη παράβασης, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και 10% του προστίμου μιας εταιρείας ετήσιο παγκόσμιο κύκλο εργασιών. Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτή η προκαταρκτική άποψη δεν το κάνει προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας.
Απαντώντας στην κατηγορία της Κομισιόν, η ΔΕΗ σημειώνει ότι η εν λόγω περίοδος ήταν πριν από τη μετατροπή της εταιρείας σε σύγχρονη και εταιρεία βιώσιμης ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας
ΔΕΗ: Μετά το 2030 το πόρισμα της Κομισιόν
Κομισιόν: Ύποπτη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης η ΔΕΗ- Βουτιά πάνω από 6% για τη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση