Στην ανάπτυξη της οπτικής ίνας και των γρήγορων ταχυτήτων ίντερνετ έχει εστιάσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ζήτησης, αφού τα νοικοκυριά δεν φαίνεται να «καίγονται» για υπερυψηλές ταχύτητες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, αν και η κάλυψη φτάνει το 40%, η ζήτηση παραμένει στα επίπεδα του 10%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνάει το 30%.

1

Έτσι, για να γεφυρωθεί το χάσμα, η κυβέρνηση φέρνει ενισχύσεις ύψους 240 εκατ. ευρώ,με στόχο η Ελλάδα να ξεκολλήσει από τους ουραγός της Ευρώπης στις υψηλές ταχύτητες του διαδικτύου.

Μάλιστα στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε το νέο κουπόνι υπερυψηλών ταχυτήτων, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο ευελπιστεί το κουπόνι να βρει απήχηση από τους πολίτες και να δώσει ώθηση στην Ελλάδα να φτάσει τις χώρες της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι η έναρξη του κουπονιού Gigabit Voucher θα θέσει σε εφαρμογή και τα νέα τιμολόγια χονδρικής που θα εφαρμόσει ο ΟΤΕ μετά το πρόσφατο «πράσινο φως» από Κομισιόν και ΕΕΤΤ, που ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορες και φθηνές συνδέσεις προσφέροντας μέχρι και τη δυνατότητα 3Gbps και εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 28%.

Τι είναι το Gigabit Voucher

Το κουπόνι Gigabit Voucher έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα ενισχύσει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Θα επιδοτεί αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps, ενώ θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στο τιμολόγιο υπερυψηλών ταχυτήτων με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Το νέο κουπόνι έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη δράση SFFB Broadband που έτρεχε από το 2022 και ολοκληρώθηκε την περασμένη χρονιά ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ενώ παράλληλα θα πλαισιώσει το κουπόνι Smart Readiness, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να έχει ρίξει 240 εκατ. ευρώ σε δράσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών.

Εκτιμάται πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, θα υπάρξουν πολύ σύντομα, αν όχι άμεσα, ανακοινώσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις νέες προσφορές και πακέτα για τους καταναλωτές, καθώς όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου «όλοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης όλο το καλοκαίρι».  Παράλληλα καθώς η δράση έρχεται και «κουμπώνει» με το κουπόνι Smart Readiness, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, οι πάροχοι σχεδιάζουν να προωθήσουν το κουπόνι για την καλωδίωση των κτιρίων, καθώς απλοποιήθηκαν και οι διαδικασίες το καλοκαίρι, στην περίπτωση που εντοπίζονται τουλάχιστον 2-3 περιπτώσεις καταναλωτών που θα έχουν κάνει αίτηση για  το Gigabit Voucher.

Το Smart Readiness

Η δράση Smart Readiness  στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αν και η πλατφόρμα λειτουργούσε εδώ και ένα χρόνο και το έργο επίσης εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε υλοποίηση, τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Και μέχρι σήμερα δεν έχει εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους προοριζόταν.

Χαμηλή ζήτηση από τους καταναλωτές αλλά και λάθος σχεδιασμοί, οδήγησε στο να μην προχωρήσει και να πάνε αρκετοί μήνες χαμένοι. Με το υπουργείο Ψηφιακής να κάνει τώρα τα αδύνατα δυνατά για να γυρίσει το παιχνίδι, καθώς υπεγράφη νέα ΚΥΑ για να τρέξει καλύτερα το πρόγραμμα

Με την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Διαβάστε επίσης:

Οπτική ίνα για γρήγορο και φθηνότερο ίντερνετ το μεγάλο στοίχημα – Ο ρόλος των vouchers

Τηλεπικοινωνίες: Ένα βήμα πιο κοντά για εκπτώσεις στις τιμές οπτικής ίνας

Βουλή: Κυρώθηκε το μνημόνιο για την αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου