Η μεγαλύτερη ανάπτυξη της οπτικής ίνας και οι υψηλές ταχύτητες ίντερνετ είναι το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα  στους παρόχους για μεγαλύτερη ταχύτητα στις επενδύσεις αλλά και για καλύτερες τιμές στα προϊόντα που προσφέρουν.

Η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ζήτησης, αφού όπως φαίνεται τα νοικοκυριά δεν φαίνεται να «καίγονται» για υπερυψηλές ταχύτητες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, αν και η κάλυψη φτάνει το 40%, η ζήτηση παραμένει στα επίπεδα του 10%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνάει το 30%.

Πλέον οι πάροχοι, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, και σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, προχωρούν σε σημαντικές τομές, προκειμένου οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που τρέχουν να μην «πέσουν έξω» και να μπορέσουν με νέα τακτική, όπως με τη χρήση των vouchers ή την μείωση των τιμών, να προσεγγίσουν περισσότερη πελατεία και να αυξήσουν τη ζήτηση.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αλλά και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έχουν επιστήσει τη προσοχή στους παρόχους να πάρουν μέτρα ώστε να προσελκύσουν τους πολίτες, ενώ η συζήτηση για μείωση των τιμών δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Ήδη ο ΟΤΕ έχει καταθέσει πρόταση στην ΕΕΤΤ για εκπτώσεις έως 28% στις τιμές χονδρικής στην οπτική ίνα, μέτρο το οποίο βρίσκει σύμφωνους και τους υπόλοιπους παρόχους.

Το Smart-Readiness

Πριν λίγες ημέρες οι υπουργοί Ψηφιακής, Οικονομικών και Περιβάλλοντος αποφάσισαν την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «Smart Readiness Vouchers» για την ενίσχυση 120.000 κτιρίων με υπερ-υψηλές ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας μέχρι το τέλος του 2025.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ).

Tο Πρόγραμμα θα παρέχει επιταγές (Vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους των ανωτέρω εργασιών, η ονομαστική αξία των οποίων θα καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων.

Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, θα «βγει» στον αέρα το Gigabit Voucher με το οποίο ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν και τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που τις παρέχει. Το voucher θα επιδοτεί την ενίσχυση των συνδέσεων οπτικής ίνας σε σπίτια και επιχειρήσεις σε κατοίκους περιοχών που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

 Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα vouchers αναμένεται να ωφελήσουν πολλαπλά τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές θα

Το e-Διέλευσις

Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε πιλοτική λειτουργεία το e-Διέλευσις, φορέας του οποίου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο, ένα έργο που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων.

Με το «e-Διέλευσις» δημιουργείται μια σταθερή και λειτουργική πύλη εισόδου των αιτημάτων για ανάπτυξη δικτύων, μειώνεται η γραφειοκρατία, εκσυγχρονίζονται και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη περισσότερων εφαρμογών.

 Η ψηφιακή εφαρμογή ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παρόχων, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο περιβάλλον συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, με τη λειτουργία του «e-Διέλευσις» θα υποβάλλονται από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου οι αιτήσεις έγκρισης ή/και χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την έγκριση και χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών.

Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η καθημερινή εμπειρία στο πεδίο, μειώνεται δραστικά η ταλαιπωρία των πολιτών από ακανόνιστες εργασίες στον δημόσιο χώρο, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η δυνατότητα της κεντρικής παρακολούθησης από όλους τους συναρμόδιους φορείς των εργασιών που αφορούν στις τηλεπικοινωνιακές διελεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεπικοινωνίες: Ένα βήμα πιο κοντά για εκπτώσεις στις τιμές οπτικής ίνας

Τσαμάζ: Εστιάζουμε στην εμπειρία του πελάτη – Τι είπε για ανταγωνισμό, ICT, οπτικές ίνες και το μέλλον του ΟΤΕ

ΟΤΕ: Νέος μνηστήρας για την Telekom Romania