Τι και αν τα έργα οπτικών ινών προχωράνε γρηγορότερα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να πιέζει τους παρόχους να επιταχύνουν τα έργα διείσδυσης και να τηρήσουν τις επενδυτικές τους εξαγγελίες.

Πλέον οι πάροχοι, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, και σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, προχωρούν σε σημαντικές τομές, προκειμένου οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που τρέχουν να μην «πέσουν έξω» και να μπορέσουν με νέα τακτική, όπως με τη χρήση των vouchers ή την μείωση των τιμών, να προσεγγίσουν περισσότερη πελατεία.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η πρόταση που κατέθεσε προ μηνών στην ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ και πήρε έγκριση από την Κομισιόν μόλις ένα μήνα πριν. Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ πρότεινε αμοιβαίες εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι έως και 20% προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι επενδύσεις σε FTTH.

Αυτή η ρύθμιση ικανοποιεί όλους τους παρόχους αλλά και τους καταναλωτές, καθώς οι εκπτώσεις στη χονδρική θα μπορούσαν να μετακυλήσουν και στον καταναλωτή, οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερες τιμές στα πακέτα σταθερής και internet των ΟΤΕ-Nova-Vodafone.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της αναγνώρισε ότι το σχέδιο μέτρων της ΕΕΤΤ μπορεί να αποτελέσει θετικό βήμα προς την ταχύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών FTTH, στο πλαίσιο της δέσμευσης για επέκταση της υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Σημείωσε επιπροσθέτως ότι αυτή η πρόταση αναμένεται να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές και τη συνδεσιμότητα, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι και η ΔΕΗ μπαίνει στο παιχνίδι των οπτικών ινών με κατασκευή δικτύου FTTH (μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις) το οποίο θα διαθέτει στη χονδρική. Με την κίνηση αυτή να αλλάζει άρδην το σκηνικό αλλά και τα πλάνα των μέχρι πρότινος BIG3.

Στόχος της θυγατρικής της, ΔΕΗ FiberGrid, είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Συνολικά η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας με επενδύσεις της τάξεως των 680 εκατ. την περίοδο 2024 – 2026.

«Πίσω» στη ζήτηση – Ο ρόλος των vouchers

Οι πάροχοι προσωρούν τις επενδύσεις τους στην οπτική ίνα, ωστόσο ακόμα το πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης παραμένει και πλέον αναζητούν τρόπους να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κάλυψη έχει φτάσει πλέον το 40%, ωστόσο ακόμα τα νοικοκυριά δεν φαίνεται να «καίγονται» για υπερυψηλές ταχύτητες, αφού η ζήτηση παραμένει στα επίπεδα του 10%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνάει το 30%.

Για να αλλάξει το σκηνικό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει φέρει δύο vouchers συνολικής αξίας 220 εκατ. ευρώ, τα οποία ζητάει από τους παρόχους να απορροφήσουν γρήγορα και με συνέπεια.

Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η δράση Gigabit Voucher για ευρυζωνικές συνδέσεις βασισμένες στις  οπτικές ίνες. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών την περιμένουν… πώς και πώς, αφού σήμερα γίνεται πολύ χαμηλή χρήση των συνδέσεων αυτής της κατηγορίας. Για παράδειγμα στον ΟΤΕ, όπου το δίκτυο του σε FTTH είναι το μεγαλύτερο στην χώρα, παρ’ όλο που φτάνει σήμερα σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μόλις 300.000 από αυτά κάνουν χρήση τέτοιων συνδέσεων.

Δικαιούχοι του «Gigabit voucher» θα είναι ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές που καλύπτονται από́ δίκτυα οπτικής ίνας και δεν διαθέτουν ευζωνική́ σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Το δεύτερο κουπόνι, του οποίου η δράση του έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο ακόμα τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, είναι το Smart Readiness. Αυτό το voucher στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας.

Διαβάστε επίσης:

Telecoms: Η μάχη των παρόχων για γρήγορο ίντερνετ

Fiber to the Home: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Κομισιόν για τις τιμές χονδρικής – Το σχέδιο του ΟΤΕ και οι εκπτώσεις

Πληροφορική: Ανοίγει η όρεξη των εταιρειών και κοιτούν είσοδο στο ΧΑ