Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

OpenAI: Συζητά να δώσει μερίδιο 7% στον CEO, Sam Altman

Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI

Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI

Η OpenAI συζητά να δώσει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Sam Altman ποσοστό 7% του μετοχικού κεφαλαίου της, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση ώστε να γίνει κερδοσκοπική επιχείρηση, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ο Altman θα αποκτήσει μερίδιο στην startup τεχνητής νοημοσύνης.

Η OpenAI εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε εταιρεία κοινής ωφέλειας, η οποία θα έχει ως αποστολή να αποκομίζει κέρδη, αλλά και να βοηθά την κοινωνία, δήλωσαν οι πηγές.

Η μετάβαση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος επισήμανε ότι η OpenAI παραμένει «επικεντρωμένη στην οικοδόμηση AI που ωφελεί όλους», προσθέτοντας ότι «ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας είναι ο πυρήνας της αποστολής μας και θα συνεχίσει να υπάρχει».

Αποχώρησε η επικεφαλής τεχνολογίας

Η OpenAI μελετά αυτές τις αλλαγές με φόντο την έξοδο ανώτερων στελεχών.

Η επικεφαλής τεχνολογίας Mira Murati δήλωσε την Τετάρτη ότι αποχωρεί, μια αιφνιδιαστική κίνηση που σηματοδοτεί την τελευταία αποχώρηση στελέχους υψηλού προφίλ από την startup.

Τους μήνες που ακολούθησαν μετά την ξαφνική απόλυση και στη συνέχεια την επαναπρόσληψη του Altman πέρυσι, η OpenAI βρισκόταν σε μια κατάσταση μεταβολής – έχασε πολλά στελέχη και άλλαξε τη δομή ορισμένων ομάδων της.

Σε δήλωσή της στο X, η Murati δήλωσε: «αποχωρώ επειδή θέλω να δημιουργήσω το χρόνο και το χώρο για να κάνω τη δική μου εξερεύνηση».

Σε απάντηση, ο Altman εξέφρασε «τεράστια ευγνωμοσύνη» για τη συμβολή της Murati, γράφοντας: «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πόσα πολλά σήμαινε η Mira για το OpenAI, την αποστολή μας και για όλους μας προσωπικά». Είπε επίσης ότι σύντομα θα μοιραστεί περισσότερα με τους εργαζόμενους σχετικά με τα σχέδια μετάβασης.

Η Murati δεν έχει ορίσει ακόμη την ημερομηνία αποχώρησης από την εταιρεία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Εξακολουθεί να μιλάει με την ηγεσία της OpenAI σχετικά με τα σχέδια για την αντικατάστασή της, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος.

Στην ανάρτησή της έγραψε: «Προς το παρόν, η κύρια εστίασή μου είναι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω μια ομαλή μετάβαση, διατηρώντας τη δυναμική που έχουμε χτίσει».

Η OpenAI ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός με στόχο την κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι ασφαλής και επωφελής για την ανθρωπότητα.

Η εταιρεία δημιούργησε μια κερδοσκοπική θυγατρική το 2019, προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του υψηλού κόστους ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, και έκτοτε έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια σε εξωτερικές επενδύσεις από τη Microsoft Corp. και άλλους.

Αυτόν τον μήνα, το Bloomberg ανέφερε ότι η OpenAI εργάζεται επί του παρόντος για την άντληση 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αποτίμηση 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την μία από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο.

Σύμφωνα με την δομή της εταιρείας, ο Altman δεν είχε λάβει μετοχές, τονίζοντας ότι η ΟpenAI προοριζόταν να ωφελήσει ευρέως την κοινωνία και ότι ο ίδιος είχε αρκετά χρήματα.

Ωστόσο, έχει επίσης πει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις ότι θα ήθελε να είχε πάρει μετοχές, ώστε να σταματήσει ο κόσμος να τον ρωτάει γι’ αυτό.

Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περίπου 1.700 υπαλλήλους, υπερδιπλάσιους από τους περίπου 770 που είχε στα τέλη του 2023.

Ο Altman ανακοίνωσε πρόσθετες αλλαγές στη διοίκηση της OpenAI.

Σε ένα υπόμνημα που δημοσίευσε επίσης στο X την Τετάρτη, έγραψε ότι ο επικεφαλής έρευνας Bob McGrew αποχωρεί, μαζί με τον Barret Zoph, έναν αντιπρόεδρο έρευνας που εργάστηκε σε προϊόντα όπως το ChatGPT.

Ο Altman κατονόμασε επίσης έξι υφιστάμενους υπαλλήλους που θα αναφέρονται πλέον απευθείας σε αυτόν, ορισμένοι σε νέους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του Matt Knight ως επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης:

OpenAI: Στα 150 δισ. δολάρια θα εκτιναχθεί η αποτίμηση της – Στόχος η άντληση 6,5 δισ. δολ.

Google: Κατηγορεί τη Microsoft για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά cloud της ΕΕ

Έφοδος στα γραφεία των Nasdaq και Deutsche Boerse από την ΕΕ