ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν 16 χρόνια πίσω έχει επιστρέψει η μετοχή του ΟΠΑΠ με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 17,60 ευρώ!
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2024 και τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα οι αναλυτές ανεβάζουν την τιμή στόχο μέχρι τα 21,50 ευρώ.
H J.P. Morgan αναφορικά με τις προοπτικές και το guidance για τις νέες προβλέψεις του ΟΠΑΠ εκτιμά ότι τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) αναμένεται να αυξηθούν σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο με βάση την εκτίμησή τους θα σήμαινε ένα GGR με μέση τιμή κοντά στα €2.340 εκατ. περίπου (εκτίμηση JPM €2.347 εκατ., BBG cons. €2.308 εκατ.).
Το περιθώριο EBITDA καθοδηγείται ξεχωριστά σε «επίπεδα γύρω στο 35%».
Υποθέτοντας ένα περιθώριο χρήσης μεταξύ 35-36% (αν και ακόμα κάτω από το 36% του 2024) θα σήμαινε ένα μέσο EBITDA κοντά στα 831 εκατ. ευρώ περίπου (εκτίμηση JPM 846 εκατ. ευρώ, cons. 812 εκατ. ευρώ).
Οι νέες εκτιμήσεις της διοίκησης του Γιάν Κάρας για τα έσοδα και τα EBITDA αυξάνονται κατά 1% και 2%, αντίστοιχα. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλότερη βάση. Η εκτίμηση για την αύξηση των GGR για το οικονομικό έτος 2025 ανέρχεται τώρα σε +2,2%, με το περιθώριο EBITDA στο 36,1%, περίπου 2%/4% πάνω από το consensus του Bloomberg.
Ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με 7,1 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για το 2026, σε παρόμοια επίπεδα με την προ-COVID περίοδο.
H Citi χαρακτηρίζει εξαιρετικές τις επιδόσεις του δ’ τριμήνου του ΟΠΑΠ. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για άλλο ένα εξαιρετικό τρίμηνο με GGR +11,5% σε ετήσια βάση (+14% σε τριμηνιαία) και EBITDA +21% σε ετήσια βάση, 17% πάνω από το consensus.
Οι πωλήσεις και τα EBITDA για το 2024 ήταν πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις και το consensus σε 2,3 δισ. ευρώ περίπου και 828 εκατ. ευρώ EBITDA (36% περιθώριο κέρδους).
Το 2025, ο ΟΠΑΠ καθοδηγεί για ομαλοποίηση της ανάπτυξης με GGR σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό και περιθώριο EBITDA 35% περίπου.
Ενώ η καθοδήγηση είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με το consensus του BBG (περίπου 3% αύξηση του GGR με 35,2% EBITDA), με 2% υπέρβαση των εσόδων και περίπου 4,5% υπέρβαση του EBITDA το 2024, αναμένουμε ότι το consensus θα αναπροσαρμοστεί υψηλότερα και θα δούμε αναβαθμίσεις.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα EBITDA του 2024 ήρθαν κοντά σε αυτά που αναμένει σήμερα η αγορά για το 2026 (περίπου 835 εκατ. ευρώ EBITDA). Ανακοινώθηκε μέρισμα €0,8 (απόδοση 4,7%, που θα καταβληθεί τον Μάιο). Η ΑΧΙΑ είδε ότι το δ’ τρίμηνο του έτους ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ένα ακόμη πολύ ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, τα οποία οδήγησαν το EBITDA για το έτος σε 832 εκατ. ευρώ (+14% σε ετήσια βάση), σημαντικά πάνω από τις προβλέψεις της διοίκησης για EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «αν και αναγνωρίζουμε τη θετική επίδραση των αγώνων UEFA EURO 2024», η συνολική επίδοση οφείλεται στη σταθερή ζήτηση ως αποτέλεσμα:
i) της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και
ii) των ενεργειών της διοίκησης που απέδωσαν αποτελέσματα.
Όσον αφορά το τελευταίο, τονίζουν την online ώθηση που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και μεταμορφώνει την εταιρεία δημιουργώντας ζήτηση, ενώ παράλληλα φέρνει νέους παίκτες (το online, συνολικά, συνεισέφερε περίπου το 31% του GGR το δ’ τρίμηνο).
Επισημαίνουν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ανανέωση των υφιστάμενων προσφορών. Όσον αφορά την καθοδήγηση για το 2025 για χαμηλή μονοψήφια αύξηση του GGR και περιθώριο EBITDA περίπου 35%, αυτό μας οδήγησε στον υπολογισμό ενός EBITDA για το έτος περίπου 830 εκατ. ευρώ που είναι περίπου στα επίπεδα του 2024.
Μετά από ένα άλμα EBITDA της τάξης των 100 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση το 2024 (πολύ ισχυρότερο από το αναμενόμενο) και χωρίς να έχουν προγραμματιστεί μεγάλα διεθνή γεγονότα για το 2025 (το 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες του UEFA EURO 2024), για εμάς, η διατήρηση φέτος των επιπέδων του 2024 αποτελεί θετική εξέλιξη για την εταιρεία.
Διαβάστε επίσης
Αναλυτές για ΟΠΑΠ: Εντυπωσιακές οι επιδόσεις για το 2024, αναβαθμίσεις σε κέρδη και τιμές στόχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπασταύρου: «Ο θεσμός του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης παρουσιάζει εκπληκτικά αποτελέσματα»
- Υπουργείο Μετανάστευσης: Κλείνουν τρεις δομές φιλοξενίας – Εξοικονομούνται πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ
- Θεοδωρικάκος και Τσιάρας: Στόχος ένα πασχαλινό τραπέζι με προσιτές τιμές – Οι πρωτοβουλίες
- Οι 6 λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη δεν αγγίζει το «κομπόδεμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων – Οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι
