Έμφαση στην ανάπτυξη των MegaPlayStores των καταστημάτων Play με τα 50 VLTs πρόκειται να δώσει  η ΟΠΑΠ από φέτος και προγραμματίζει στα 2 ήδη υπάρχοντα σε Αθήνα και Βόλο να προσθέσει ακόμη 2-3 φέτος ανάλογα με τα ακίνητα που θα βρεθούν. Αυτό δήλωσε ο κ. Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ, στο mononews.gr, ενώ νωρίτερα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης τόνισε ότι το 2018 ήταν ορόσημο για την πορεία του ΟΠΑΠ, καθώς έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας φέτος και τα επόμενα χρόνια ώστε να  πετύχει τους στρατηγικούς στόχους  του Οράματος 2020.

Σε σχέση με τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΟΠΑΠ, ο κύριος Κόουπ στάθηκε στο μεγάλο έργο τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας, στην επένδυση του ΟΠΑΠ στο δίκτυο των καταστημάτων, τις online δραστηριότητες και την αυξανόμενη συνεισφορά των παιγνιομηχανημάτων (VLTs).

«Θέλουμε η ΟΠΑΠ να είναι μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης στα καταστήματά της, στα προϊόντα της και στους μετόχους της», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην καινοτομία που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, το scrip divident.

Όσον αφορά στα VLTs, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ ανέφερε ότι σημειώθηκαν ενθαρρυντικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Επίσης, σημείωσε ότι η εταιρεία πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2018 και ότι σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 20.000 VLTs. Σε σχέση με τις online δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, ο κύριος Κόουπ αναφέρθηκε στην πρόσφατη διάθεση του ΤΖΟΚΕΡ στο διαδίκτυο και σχολίασε ότι η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η συγκεκριμένη αγορά, μέσω μιας στρατηγικής που εστιάζει τόσο στην ανάπτυξη των διαδικτυακών πλατφορμών του ΟΠΑΠ, όσο και στην επένδυση της εταιρείας στο Stoiximan Group.

Τέλος, σε σχέση με τις προτεραιότητες της εταιρείας για το επόμενο διάστημα, ο κύριος Κόουπ τόνισε ότι ο ΟΠΑΠ σκοπεύει να ενισχύσει το ψυχαγωγικό στοιχείο των προϊόντων του.

Επιπλέον, θα προωθηθούν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω επέκταση της εταιρείας στην online αγορά, την ενίσχυση των επιδόσεων του δικτύου των καταστημάτων ΟΠΑΠ, την αξιοποίηση εργαλείων πληροφορικής με επίκεντρο τον πελάτη και την ανάπτυξη της οικογένειας ηλεκτρονικών οικονομικών υπηρεσιών Tora.

Όσον αφορά την ιπποδρομιακή δραστηριότητα σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους σε ένα περισσότερο υγιές περιβάλλον, από το οποίο προκύψουν πολλαπλά οφέλη με την ιπποδρομιακή κοινότητα στο επίκεντρο. Σημαντική αναφορά έκανε και στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας οι οποίες μέσω των οποίων στηρίζεται έμπρακτα η ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις αυτές εστιάζουν στους πυλώνες της υγείας, του αθλητισμού και της απασχόλησης.

Καμίλ Ζίγκλερ: “Οι ανταγωνιστές να σέβονται τα δικαιώματά μας”

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας κ. Καμίλ Ζίγκλερ, αφού χαρακτήρισε το 2018 ιστορική χρονιά, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων και της ισχυρής ανάπτυξης που καταγράφηκε σημείωσε ότι ανάπτυξη αναμένει και το 2019 η οποία είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει.  Όπως ανέφερε, στόχος για το 2019 είναι να ενισχυθούν οι δραστηριότητες του ΟΠΑΠ στους τομείς που δραστηριοποιείται, κάνοντας λόγο για ενίσχυση στους τομείς του δικτύου, στο online, την ιπποδρομιακή δραστηριότητα, στο σκέλος των προϊόντων, μεταξύ άλλων.

Eξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική του ΟΠΑΠ τα επόμενα χρόνια  και να υπάρξουν περισσότερες επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με  τον ανταγωνισμό στο online, από τη σύμπραξη ΟΤΕ-Ιντραλότ,  σημείωσε ότι είναι καλοδεχούμενος κάθε ανταγωνιστής και τόνισε: “έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε τον οποιονδήποτε, αλλά θα πρέπει και οι ανταγωνιστές να σέβονται τα δικαιώματά μας γιατί τα έχουμε πληρώσει και θα κάνουμε τα πάντα για να τα υπερασπιστούμε”.

 Πρόγραμμα μετοχές αντί μερισμάτων για την πενταετία 2019-2023

Η ΟΠΑΠ είναι η πρώτη ελληνική εισηγμένη που  εισάγει το scrip dividend, μια συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό που δίνει τη δυνατότητα στο μέτοχο αν θα λάβει το μέρισμά του σε μετοχές ή σε μετρητά ή και τα δύο.

Το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend) που ενέκρινε σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ είναι πενταετούς διάρκειας (2019-2023)και  αφορά τα κέρδη της επιχείρησης κατά τις χρήσεις 2018-2022.

Η  εταιρεία δίνει  τη δυνατότητα στους μετόχους της  να αποκτήσουν μετοχές αντί για μέρισμα με μια έκπτωση 3% από τη μεσοσταθμική τιμή του συγκεκριμένου διαστήματος που θα ορίσει η διοίκηση. Η διοίκηση εξουσιοδοτήθηκε από τη Γενική Συνέλευση, να αποφασίσει ακόμη το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα ακολουθήσει –που θα κριθεί από το πόσοι μέτοχοι θα επιλέξουν μετοχές αντί μετρητών- την τιμή διάθεσης και το ακριβές διάστημα που θα ασκηθεί το δικαίωμα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που διατίθεται για διανομή μερισμάτων είναι 222 εκατ., δηλαδή αν το σύνολο των μετόχων του ΟΠΑΠ επιλέξει μετοχές αντί για μετρητά ως  το 90% του ποσού  η αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει θα μπορεί να αποφασιστεί μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ.

Η ΟΠΑΠ προσφέρει μια γκάμα επιλογών στους μετόχους (π.χ. τη λήψη του μερίσματος με μετρητά σε ποσοστό 0% έως 100%) με επιδίωξη ωστόσο να κάνει πιο ελκυστικό ένα πακέτο αποπληρωμής του μερίσματος κατά 50% με μετρητά και το υπόλοιπο 50% με νέες μετοχές.

Τα προγράμματα επανεπέδυνσης μερισμάτων είναι συνήθη στο εξωτερικό ειδικά τα τελευταία χρόνια, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους χωρίς τις διαδικασίες μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, έχει φορολογικά πλεονεκτήματα για τους μετόχους, δεδομένου ότι η διάθεση μετοχών δεν φορολογείται όπως η αποπληρωμή μερίσματος με μετρητά.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος, το ύψος της αύξησης κεφαλαίου, η τιμή διάθεσης και το διάστημα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί θα αποφασιστεί από το ΔΣ της εταιρείας.

Σχετικά με το υπόλοιπο μερίσματος για τη χρήση του 2018, η διοίκηση της επιχείρησης έχει ανακοινώσει ότι ανέρχεται σε 0,6 ευρώ ανά μετοχή ή 191 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετόχων της επιχείρησης.  Η διανομή του προγραμματίζεται για 14/7.

Στα άλλα θέματα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση ήταν, η επαναγορά ίδιων μετοχών με το 5% από το 2019-2021 στην τιμή από 0,30 ευρώ μέχρι 15 ευρώ, η έγκριση των καταστάσεων του 2018, την αποζημίωση των στελεχών της επιχείρησης, την εκλογή ορκωτών ελεγκτών κ.ά.