ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αδύναμη και ασταθής παρουσιάζεται η παγκόσμια οικονομία στην ενδιάμεση έκθεσή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις οικονομικές προοπτικές (Interim Economic Outlook). Οι εκτιμήσεις της έκθεσης εμφανίζονται απαισιόδοξες, καθώς προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο στο 3,3% το 2019 και στο 3,4% το 2020, έναντι του 3,6%, που ήταν το 2018.
Τα δύο βασικά σημεία που επισημαίνει ο ΟΟΣΑ είναι η απώλεια δυναμικής, καθώς και οι συσσωρευμένοι πτωτικοί κίνδυνοι.
Η έκθεση παρουσιάζει αναθεωρήσεις, προς το χειρότερο, σχεδόν για όλες τις οικονομίες της G20, με κυρίαρχη την αναθεώρηση για την Ευρωζώνη, τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει τώρα ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% και 1,2% για την Ευρωζώνη το 2019 και το 2020, ενώ τον Νοέμβριο προέβλεπε 1,8% και 1,6%, αντίστοιχα.
Σημειώνει, δε, ότι η ασθενής ανάπτυξη προβλέπεται τώρα ότι θα διαρκέσει για μεγαλύτερη περίοδο από όσο θεωρείτο αρχικά και τονίζει ότι για τον λόγο αυτό χρειάζονται νέα μέτρα πολιτικής, ώστε «να ενισχυθεί η βραχυπρόθεσμη ζήτηση στην Ευρωζώνη» και να τονωθούν οι προοπτικές ανάπτυξής της μεσοπρόθεσμα.
«Η περιορισμένη έκταση για σημαντική στήριξη από τη νομισματική πολιτική (στην Ευρωζώνη) αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν συντονισμένες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης», σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος σημειώνει ότι, παρά το γεγονός πως τα επίπεδα του δημόσιου χρέους παραμένουν υψηλά, τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια δίνουν περιθώριο για καλά σχεδιασμένα μέτρα στήριξης, χωρίς να πληγεί η δυναμική του χρέους.
Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της προβληματικής ανάπτυξης
- Για τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, ο ΟΟΣΑ προτείνει μία προσωρινή πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, που θα προσφέρει ένα ξεκάθαρο μέσο για την αντιστάθμιση της τρέχουσας μείωσης της ζήτησης.
- Δεύτερον, πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται σε όλες τις χώρες – μέλη, με σκοπό τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου.
Για παράδειγμα, η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, θα βοηθούσε στη βελτίωση της διάχυσης νέων ιδεών και τεχνολογιών μεταξύ των εταιρειών σε όλες τις χώρες και θα ενίσχυε την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.
- Τρίτον, περιορισμένα πρόσθετα νομισματικά μέτρα από την ΕΚΤ θα μπορούσαν, επίσης, να προσφέρουν στήριξη στη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν σημαντικά τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μία μεγαλύτερη περίοδο μπορεί, ωστόσο, να προσφέρει σημαντικές συνέργειες σε περιόδους που λαμβάνονται δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.
Οι τρεις κυριότερες αιτίες για την επιβράδυνση της οικονομίας και οι ενδείξεις για το μέλλον
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλουν η μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές, οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και η περαιτέρω διάβρωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί απότομα και οι δείκτες νέων παραγγελιών συνεχίζουν να μειώνονται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι αγορές εργασίας δείχνουν αντοχές επί του παρόντος και η αύξηση των μισθών επιταχύνεται σταδιακά, ενισχύοντας τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Η ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται να επιβραδυνθεί σταδιακά στο 6% το 2020, καθώς τα νέα μέτρα που λαμβάνονται αντισταθμίζουν τις αδύναμες εξελίξεις στο εμπόριο. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σημαντική αβεβαιότητα για τις πολιτικές παραμένει στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Brexit και ότι ένα άτακτο Brexit θα αύξανε ουσιαστικά το κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,7% για τη Γερμανία φέτος, ενώ για την Ιταλία προβλέπει ύφεση (-0,2%) και για τη Γαλλία ανάπτυξη 1,3%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% και για τη Βρετανία μόλις 0,8%. Ύφεση (-1,8%) προβλέπει και για την Τουρκία φέτος, με προοπτική να επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΟΣΑ: Ρεκόρ για το παγκόσμιο εταιρικό χρέος το 2018 – Έφτασε τα 13 τρις δολάρια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι πιο παραγωγικές οικονομίες του ΟΟΣΑ – Ουραγός η Ελλάδα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΟΣΑ: Παγκόσμιο «χρυσό μετάλλιο» στην Ελλάδα για τις αυξήσεις φόρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ
- Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επέστρεψε η φρεγάτα “Σπέτσαι”
- Θέλετε να εξοικονομήσετε 14.000 ευρώ;
- Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα των Χριστουγέννων – Aνάκαμψη για τη μετοχή της Novo Nordisk