ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό) πέτυχε η Ελλάδα στα μνημονικά χρόνια με τα έσοδα από φόρους να εκτινάσσονται από το 32% στο 29,4% του ΑΕΠ.
Αυτό αποτυπώνει έκθεση για τα φορολογικά έσοδα (Revenue Statistics 1965-2017) που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ και από την οποία προκύπτει πως οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ελλάδα, εξακολουθούν να αυξάνονται, με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από ότι στις άλλες χώρες του Οργανισμού.
Ενδεικτικά στη διετία 2016-2017 η Ελλάδα ήταν η έβδομη χώρα σε αυξήσεις φόρων, με τις νέες επιβαρύνσεις να προστίθενται στις παλαιές. Το 2017 οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και ανήλθαν στο 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.
Η εξέλιξη των φορολογικών επιβαρύνσεων από το 1965 και μετά δείχνει πως η Ελλάδα που ήταν μία από τις 3 χώρες με την μικρότερη φορολογική επιβάρυνση βρέθηκε στην κορυφή. Το 1965, η Ελλάδα με φορολογικά έσοδα 17,1% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ ήταν 24,9%, ήταν μία από τις τρεις χώρες με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1995 ήταν και πάλι κάτω από τον μέσο όρο των 34 χωρών του ΟΟΣΑ (25,2% έναντι 31,9%). Το 2010, με το ξέσπασμα της κρίσης και την έλευση των Μνημονίων, η Ελλάδα βρισκόταν στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ με τα φορολογικά έσοδα να ανέρχονται στο 32% του ΑΕΠ. Δύο χρόνια μετά, το 2012 η φορολογική επιβάρυνση έφθασε 35,5%, το 2014 με μικρή αύξηση φτάσαμε το 35,7% του ΑΕΠ για να εκτοξευτεί το 2017 στο 39,4% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για επιβαρύνσεις, που ούτε οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία (26,2% εσόδων), η Γαλλία (24,4% εσόδων) ή η Ολλανδία (29,1% εσόδων), μπορούν να προσεγγίσουν. Μόνο η Πορτογαλία ξεπερνά την Ελλάδα με έμμεσους φόρους στο 39,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων η Ελλάδα κερδίζει και εδώ θλιβερή πρωτιά που αντανακλά τις μεγάλες αδικίες σε βάρος των εισοδηματικά ασθενέστερων.
Δέκα φορές πάνω οι φόροι στην περιουσία
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ακόμη ότι οι φόροι στην περιουσία εξαπλασιάστηκαν. Το 2010, αντιστοιχούσαν σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το 2017 οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι δέκα φορές πάνω ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,1%) ή έξι φορές πάνω σε απόλυτα μεγέθη στα 3,7 δις ευρώ. Στην ίδια θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ συναντάμε το Βέλγιο , τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο .
Χειρότερη η εικόνα στους φόρους στην κατανάλωση
Σε ό,τι αφορά στους φόρους στην κατανάλωση τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η χώρα μας συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία και γίνεται αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας αλλά αντίθετα ένα σκληρό εισπρακτικό κράτος το οποίο δεν έχει άλλο τρόπο για να αυξήσει τα έσοδα του. Το 2016 – δηλαδή χωρίς να συμπεριληφθούν οι επιπτώσεις από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ και των ΕΦΚ – τα έσοδα από αγαθά κι υπηρεσίες είχαν φτάσει στα 26,8 δισ. ευρώ, έναντι 27,7 δισ. ευρώ το 2010. Και το χειρότερο είναι ότι την περίοδο αυτή η ιδιωτική κατανάλωση ήταν αρνητική. Γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση στράγγισε τα νοικοκυριά .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Διαζύγιο» για λόγους… εφορίας: Πότε συμφέρουν οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολογική διευκόλυνση για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια ετοιμάζει το Υπ. Οικονομικών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται κατασχέσεις για 650.000 φορολογούμενους. Πώς θα τις αποφύγετε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Στην ατζέντα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες