ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Βροχή» αναβαθμίσεων για την Alpha Bank με την J.P.Morgan Cazenove να θέτει τον πήχυ για τη μετοχή (τον Δεκέμβριο του 2021) στα 1,40 ευρώ, από 1,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «overweight».
Μετά και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα για το 2020, οι αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν πλέον απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7% για το 2023, κυρίως χάρη στην επαναφορά του κόστους κινδύνου σε κανονικά επίπεδα, ήτοι προς το 0,85%, από 2,60% που ήταν το 2020, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy, καθώς και την περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs).
Στην ίδια έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την προηγουμένη της έκθεσης της Wood & Company, oι αναλυτές βλέπουν το εγχώριο στοκ των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με το καινούργιο guidance που έδωσε η διοίκηση Ψάλτη, προγραμματίζοντας μία ακόμη τιτλοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 για να επιτύχει τον στόχο της.
Πλέον οι αναλυτές αποτιμούν τη μετοχή της Alpha με βάση τις προβλέψεις για το 2023 (και όχι για το 2022), φτάνοντας στη νέα τιμή στόχο των 1,40 ευρώ ανά μετοχή.
Παίρνουν δε θέση overweight για τη μετοχή της τράπεζας, η οποία θεωρούν ότι διαπραγματεύεται με έναν «μη απαιτητικό» δείκτη τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (P/BV) 0,25x για το 2022 για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) του 7% που προβλέπουν για το 2023.
Σημαντικό discount
Υπογραμμίζουν επίσης πως η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι της Eurobank και της ΕΤΕ στο 0,45x/0,4x, το οποίο πιστεύουν πως θα συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς η Alpha συνεχίζει τη διαδικασία μετασχηματισμού της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια άποψη, σε ό,τι αφορά το discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή έναντι των Eurobank και ΕΤΕ, συμμερίζονται και οι αναλυτές της Wood, οι οποίοι, στη χθεσινή έκθεσή τους, το χαρακτήριζαν μάλιστα «ακραίο», δεδομένης της καλής ορατότητας που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των συναλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή ΙΙ» και την προοπτική απόδοσης ROTE άνω του 7% το 2023.
Συγκριτικά, οι αναλυτές της Wood δίνουν σύσταση αγοράς («BUY») και τιμή στόχο για την Alpha Bank 1,5 ευρώ ανά μετοχή.
Όπως σημειώνουν ακόμη οι αναλυτές της J.P.Morgan Cazenove, θεωρούν πως η Alpha είναι σε ευνοϊκή θέση για να επιταχύνει την πορεία επιστροφή της στην κανονικότητα, υποστηριζόμενη από μια γερή κεφαλαιοποίηση που η τράπεζα σκοπεύει να αξιοποιήσει για να «πατήσει γκάζι» στον δρόμο για τη μείωση των NPEs.
Περιορισμένη η επίδραση της COVID-19 στην ανάκαμψη
Το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 δεν έχει καθυστερήσει ουσιαστικά, όπως αναφέρουν, το story της ανάκαμψης, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, με την Τράπεζα να ανακοινώνει προσφάτως την υπογραφή της συναλλαγής ορόσημο για το project Galaxy.
Οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν ότι ο σχηματισμός προβλέψεων θα είναι σε αυξημένα επίπεδα το 2021, κάτι που όμως θεωρούν ότι αφορά γενικότερα τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και τις τράπεζες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά προοδευτικά θα βελτιωθεί προς τις 80 μονάδες βάσης το 2023, υποστηρίζοντας τελικά μία απόδοση ROTE 7%.
Αποτίμηση
Η τιμή στόχος των 1,40 ευρώ της JPMorgan για τον Δεκέμβριο του 2021 ενσωματώνει, πέραν της απόδοσης ROTE του 7%, κόστος κεφαλαίου 12% και ρυθμό ανάπτυξης 1% για το 2023.
Οι προβλέψεις της AXIA
Να σημειωθεί ότι το μεγάλο περιθώριο ανόδου της μετοχής της Alpha Bank έχουν επισημάνει και οι αναλυτές της AXIA, οι οποίοι μάλιστα στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την Τράπεζα, στο πλαίσιο της τελευταίας έκθεσής τους για την Ελλάδα, υπογράμμιζαν ότι η μετοχή της Alpha έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου (συγκριτικά με τις Eurobank και ΕΤΕ) μετά την ολοκλήρωση του Galaxy και την έκδοση ομολόγου Tier II.
Οι αναλυτές της AXIA υπογράμμιζαν και αυτοί το discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή σε σχέση με τις Eurobank και ΕΤΕ σε επίπεδο τιμής προς book value (P/BV), καθώς και ότι θεωρούν πως ο όμιλος της Alpha Bank είναι πλέον σε πολύ καλύτερη θέση να επιτύχει τους τελικούς στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου του, έστω κι αν αυτό χρειαστεί να προσαρμοστεί, δεδομένου ότι παρουσιάστηκε προ πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2019.
Την ίδια στιγμή, διάφορες άλλες εξελίξεις τους τελευταίους μήνες, σε επίπεδο ΕΚΤ, ΕΕ, κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και στην ίδια την τράπεζα, ενισχύουν και αυτές την ορατότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Alpha Bank ως επένδυσης.
Σημείωναν επίσης ότι οι τρέχουσες προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα, σε ό,τι αφορά τις αγορές, είναι πιο θετικές σε σύγκριση με κάποιους μήνες πριν, έστω κι αν τα μαύρα σύννεφα της πανδημίας δεν έχουν ακόμα διαλυθεί εντελώς (αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διαλυθούν).
Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα γίνει με τον ισολογισμό και τα έσοδα της Alpha Bank τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να επανέλθει στην κανονικότητα το 2023 (με τη μείωση των NPEs και του κόστους κινδύνου να αποτελούν τους βασικούς «οδηγούς» για τη βελτίωση της κερδοφορίας).
Αντιστοίχως, σύμφωνα με τις «συντηρητικές», όπως υπογραμμίζουν, εκτιμήσεις τους, «βλέπουν» επιστροφή της Alpha Bank στην κανονικότητα προς το τέλος του 2022 – αρχές του 2023.
Επιστροφή δε στην κανονικότητα σημαίνει NPE 10%, έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 8%.
Παρότι η προσφάτως επικαιροποιημένη τιμή στόχος που δίνουν για την τράπεζα, των 2,40 ευρώ (για το 2023 όμως), η οποία υποδηλώνει περιθώριο ανόδου >160% από τα τρέχοντα (με βάση την τιμή της μετοχής στις 17/3), μπορεί να φαίνεται, με την πρώτη ματιά, δύσκολη στην επίτευξή της, οι αναλυτές σημείωναν ότι είναι περίπου 30% πάνω από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματευόταν η μετοχή προ Covid-19, τον Ιανουάριο του 2020.
Σημείωναν επίσης ότι η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας θα υποστηριχθεί από τα μελλοντικά κέρδη προ προβλέψεων και πως ο όμιλος θα επιτύχει μείωση των NPEs στο 10,2% το 2023 (απομακρύνοντας τον κίνδυνο κι άλλων NPEs, περί τα 5 δισ. ευρώ, μετά το Galaxy), με την υποστήριξη ενός συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,2%.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον ισολογισμό της Alpha Bank θα έχουν μεγαλύτερη ανακτησιμότητα και χαμηλότερο ρίσκο.
Περίπου το 50% των ανοιγμάτων αναμένεται να είναι αναδιαρθρωμένα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ τα άλλα μισά μη εξυπηρετούμενα.
Ως εκ τούτου, σημείωναν, οι προσπάθειες που καταβάλλει ο όμιλος για την εξυγίανση του ισολογισμού του αναμένεται να έχουν μικρότερο κόστος για τους μετόχους.
Βελτιωμένη ορατότητα για την κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της AXIA είναι, όπως τόνιζαν, συντηρητικές σε σχέση με το τελευταίο guidance της τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο συντηρητικές σε ό,τι αφορά τις αμοιβές και τις προμήθειες, τις δαπάνες και το κόστος κινδύνου. Κατά συνέπεια, σημείωναν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό το περιθώριο ασφαλείας αφήνει χώρο για μεγαλύτερο upside.
Mε τη μείωση των NPEs, η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει βελτιωμένο προφίλ κερδοφορίας, με προβλεπόμενη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) για το 2023 8,4%, ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω περιθώριο ανόδου.
Διαβάστε επίσης:
Wood για Alpha Bank: Διαπραγμάτευση σε «ακραίο» discount – Διατηρεί «buy» και τιμή στόχο 1,5 ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή