• Business

    Ομόλογο Intralot:  Από 21-23 Φεβρουαρίου η δημόσια προσφορά με «γερό χαρτί» την ελκυστική απόδοση

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης


    Η ελκυστική απόδοση αναμένεται να είναι το «γερό χαρτί» για το εταιρικό ομόλογο της Intralot που βγαίνει στην ελληνική αγορά με στόχο να αντλήσει 130 εκατ. ευρώ.

    Μετά από τη χθεσινή έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η τριήμερη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 του μηνός.

    Μια μέρα από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς, θα ανακοινωθεί το εύρος του σταθερού επιτοκίου του ομολόγου της εταιρείας, που ίδρυσε, διοικεί και είναι βασικός μέτοχος ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    Το ελληνικού δικαίου εταιρικό ομόλογο της Intralot θα έχει 5ετή διάρκεια, με δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης (και με premium επί της ονομαστικής αξίας) μετά το πέρας διετίας από την έκδοσή του. Θα είναι επίσης διαπραγματεύσιμο στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, όπου αυτήν τη στιγμή βρίσκονται άλλα 21 ομόλογα, συνολικής ονομαστικής αξίας 4,415 δισ. ευρώ.

    Όπως όλα δείχνουν η ζήτηση για τη νέα έκδοση αναμένεται να είναι ισχυρή. Με καθοριστικό στοιχείο το επιτόκιο, που αναμφίβολα λειτουργεί ως πόλος έλξης για επενδυτικά και αποταμιευτικά κεφάλαια.

    Ειδικά μάλιστα στην τρέχουσα περίοδο, όπου αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, που προσφέρουν τη δυνατότητα για πολύ καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με αυτές των προθεσμιακών καταθέσεων.

    Η ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης από την Intralot θα ενεργοποιήσει ευθύς αμέσως και την παράλληλη εκταμίευση του «κλειδωμένου» κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, από πέντε ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Βank, Αttica Bank και Οptima).

    Έτσι ώστε τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν και από τις δύο «πηγές» να κατευθυνθούν στην πρόωρη αποπληρωμή του ευρωομολόγου, που έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 229,6 εκατ. ευρώ, φέρει επιτόκιο 5,25% και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Το χρηματοοικονομικό προφίλ και το ράλι της μετοχής

    Με τον τρόπο αυτό θα μπει και ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια και έχουν επιφέρει την αλλαγή σελίδας για την εταιρεία, που αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα 743 εκατ. ευρώ. Έχοντας θέσει τις βάσεις της χρηματοοικονομικής εξυγίανσης, με ταυτόχρονη ολική επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης.

    Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στην εταιρεία, αλλά και σημαντικές υπεραξίες στους μετόχους, που από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου μετράνε κέρδη 112%. Καθώς οι νέες μετοχές εκδόθηκαν στην τιμή των 0,58 ευρώ και χθες ήταν στα 1,23 ευρώ.

    Στο 9μηνο της περσινής χρήσης η Intralot είχε 9 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ σε κυλιόμενη 12μηνη βάση η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 135,8 εκατ. ευρώ.

    Τα ίδια κεφάλαια έχουν αποκατασταθεί, ενώ ο καθαρός της δανεισμός βρίσκεται πιά στα επίπεδα των 325 εκατ. ευρώ, από 651 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2020. Με προοπτική στο τέλος της περσινής χρήσης να έχει πέσει ο καθαρός δανεισμός κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία εξυπηρετεί πλέον το χρέος με άνεση (στις 2,3 έως 2,4 φορές τα κέρδη EBITDA) επικεντρώνεται σε συμβόλαια λοταρίας, τεχνολογίας και ανεπτυγμένων αγορών, έχοντας παράλληλα περιορίσει τα κόστη και τις επιδράσεις στην απορρόφηση κερδών από τις επιχειρηματικές μειοψηφίες.

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η νέα χρηματοοικονομική διάρθρωση δίνει περισσότερο «αέρα» στην Intralot, η οποία το 2023 είχε περί τα 10 εκατ. ευρώ λιγότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους, σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2022.

    Αναμφίβολα το επιχειρηματικό της… βαρύ πυροβολικό συνιστά η θυγατρική στις ΗΠΑ, για την οποία αναμένεται η εισαγωγή της στη Wall Street μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συγκυρίες.

    Χωρίς, όμως να αποκλείονται και οι ενδεχόμενες εκπλήξεις για την Ιntralot. Στην περίπτωση κατά την οποία κεντρίσει το ενδιαφέρον σε κάποιον μνηστήρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο Ενημερωτικό Δελτίο για το ομόλογο της Intralot

    Ιntralot και Intrakat εντάσσονται στον δείκτη MSCI Small Cap της Morgan Stanley

    Edison για Intralot: Γιατί βλέπει την μετοχή στα 1,62 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ