Οι εργαζόμενοι της Μότορ Όιλ, καθώς επίσης και οι επενδυτές στην επιχειρηματική «ναυαρχίδα» της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχουν περάσει αλώβητοι μέσα από τις «συμπληγάδες πέτρες» της εξοντωτικής κρίσης. Η πετρελαϊκή εταιρία παράγει μεν ζηλευτά κέρδη σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα, πλην όμως δεν κάθεται πάνω σ’ αυτά. Πληρώνει αδρά και φροντίζει πολύπλευρα το εργατικό της δυναμικό, ενώ παράλληλα ανταμείβει πλουσιοπάροχα τους πιστούς μετόχους της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές για τον κάθε έναν εργαζόμενο στη Μότορ Όιλ διαμορφώθηκαν πέρσι  στα 69.193 ευρώ… Πρόκειται για μικτά έσοδα από τους μισθούς, αλλά και  τα «μπόνους» που χορηγήθηκαν. Όλα αυτά, βεβαίως, πριν από τους φόρους και τις κρατήσεις, που  εκτιμάται ότι απομυζούν πάνω από το 45% των ακαθάριστων εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση και μέσα στην πορεία των χρόνων της σκληρής, μνημονιακής πραγματικότητας  που ζει η Ελλάδα, η Μότορ Όιλ όχι μόνο δεν έχει κάνει την παραμικρή μείωση μισθών, αλλά επιβραβεύει τους εργαζομένους  με έξτρα οικονομικές παροχές.

Μάλιστα οι τρέχουσες αποδοχές είναι αισθητά ψηλότερες σε σύγκριση με αυτές των πρώτων χρόνων της κρίσης, όταν τα ανά κεφαλήν μικτά έσοδα των εργαζομένων, ήταν στα επίπεδα των 55.000 ευρώ περίπου. Η ενίσχυση των παροχών οφείλεται σε δύο λόγους: Κατ’ αρχήν στις μισθοδοτικές ωριμάνσεις που επέρχονται μέσω των τηρουμένων επιχειρησιακών συμβάσεων και  οι οποίες αυξάνουν την κλίμακα των αποδοχών ανά τριετία. Ο δεύτερος και καθοριστικός λόγος είναι, οι πριμοδοτήσεις που δίνονται από το 2015 και ισοδυναμούν με δύο επιπρόσθετους ,μηνιαίους μισθούς για τον κάθε εργαζόμενο. Στη χρήση του 2016 τα «μπόνους» που δόθηκαν σε όλο το εργατικό δυναμικό του ομίλου ήταν 8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στη διανομή του 2,7% των καθαρών επιχειρηματικών κερδών που επιτεύχθηκαν.

«Οι εργαζόμενοι σέβονται την εταιρία και η εταιρία σέβεται τους εργαζόμενους» είχε τονίσει με τον γνώριμο, δωρικό του τρόπο, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, παίρνοντας τον λόγο στη γενική συνέλευση των μετόχων της Μότορ Όιλ, στις αρχές του περσινού Ιουνίου. Φροντίζοντας επίσης να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα για την απαιτούμενη κοινωνική αλληλεγγύη. «Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Να μην είστε ευχαριστημένοι όταν εσείς έχετε ψωμί, αλλά ο διπλανός σας δεν έχει» ήταν η αναφορά που έκανε ο ιστορικός ηγέτης του  ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου.

Όλους πάντως του χειρισμούς που αφορούν ζητήματα των εργαζομένων, τις κάνει ο πρωτότοκος γιός του Βαρδή, Γιάννης Βαρδινογιάννης. Κάτι που άλλωστε προκύπτει ξεκάθαρα και από τις ανακοινώσεις του συνδικάτου της Μότορ Όιλ. Άλλωστε εκείνος είναι που έχει  αναλάβει τη σκυτάλη της διαδοχής στον επιχειρηματικό όμιλο.

Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης συναντήθηκε με το σωματείο  των εργαζομένων στη Μότορ Όιλ, προς το οποίο κοινοποίησε την απόφαση για τη χορήγηση «μπόνους» 2.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο… Ουσιαστική ήταν επίσης και η  ανταπόκριση της επιχειρηματικής οικογένειας στο αίτημα των εργαζομένων, που είχε διατυπωθεί στα τέλη του Ιουνίου του 2105, όταν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα capital controls. Τότε λοιπόν, πέρα από τη μισθοδοσία οι εργαζόμενοι είχαν λάβει και προκαταβολές του Ιουλίου σε μετρητά, έτσι ώστε να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας…

Διαχρονικά στη Μότορ Όιλ κυριαρχεί η εργασιακή ειρήνη, χωρίς να έχουν υπάρξει απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στο διυλιστήριο, έτσι ώστε να υπάρχει μια «ομπρέλα προστασίας» για το εργατικό δυναμικό. Ακόμη και πέραν του γεγονότος ότι οι πληρωμές γίνονται πάντα στην ώρα τους, η πετρελαϊκή εταιρία έχει θεσπίσει προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών, ασφαλίσεων ζωής και νοσοκομειακής περίθαλψης για του εργαζομένους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Όπως προκύπτει από τον ετήσιο ισολογισμό, οι μισθοί και οι λοιπές παροχές για τους 1.257 εργαζομένους στη Μότορ Όιλ ανήλθαν το 2107 σε 86,976 εκατ. ευρώ. Ήτοι περί  τα 4.300 ευρώ μικτά για τον κάθε έναν, με βάση τους 16 μηνιαίους μισθούς. Σαφέστατα βεβαίως οι αποδοχές είναι κλιμακούμενες και όχι κοινές για όλους. Για παράδειγμα τα διευθυντικά στελέχη έλαβαν συνολικά 6,7 εκατ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται ο συνολικός αριθμός των υψηλόβαθμων στελεχών. Εκτιμάται ότι αν αφαιρεθεί το κονδύλι αυτό, οι ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των υπολοίπων εργαζομένων, κινούνται στα επίπεδα των 66.000 ευρώ για τον κάθε έναν, κατά μέσο όρο.

Για να υπάρξει μια συγκριτική τάξη μεγέθους, οι εργαζόμενοι στον «Καρέλια» έχουν ετήσιες μικτές αποδοχές της 36.000-37.000 ευρώ. Από μισθούς και εξτρά παροχές που δίνει η κερδοφόρα καλαματιανή καπνοβιομηχανία. Η οποία στα τέλη της κάθε χρονιάς ανακοινώνει τα «μπόνους» με συνέπεια να απολαμβάνει και μια …ανέξοδη διαφήμιση για τις εργασιακές παροχές.

 Στην περίπτωση της Μότορ Όιλ, πέραν της μητρικής έχει και άλλους 932 εργαζόμενους στις θυγατρικές του ομίλου. Οι μικτές μισθοδοτικές αποδοχές των οποίων διαμορφώθηκαν το 2017 σε 39.605 ευρώ κατά μέσο όρο, για τον κάθε έναν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, που είναι καταχωρημένα στις λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας. Οι διαφορές στις αποδοχές, καταφανώς και είναι απόρροια των αυξημένων απαιτήσεων που έχει η δουλειά στο διυλιστήριο.

«Χρυσά» μερίσματα μεγάλες υπεραξίες

Όμως η Μότορ Όιλ έχει αυξημένο ενδιαφέρον και για τους μετόχους, τους οποίους και ανταμείβει αδρά. Από το 2010 που η χώρα μπήκε στο «ζυγό» των μνημονίων και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι και το 2017, ο επιχειρηματικός όμιλος έχει καταγράψει συνολικά, καθαρά και μετά από φόρους κέρδη, ύψους 1,11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 492,7 δισ.  είναι τα προ φόρων μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους. Οι καθαρές χρηματικές διανομές ανέρχονται σε 476,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49,6 εκατ. αφορούν επιστροφές κεφαλαίου.

Στα τέλη του 2009 η μετοχή της Μότορ Όιλ βρισκόταν στα 10,64 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος τότε είχε μία μετοχή θα είχε εισπράξει μέχρι τώρα 4,30 ευρώ καθαρά, από τα μερίσματα. Ενσωματώνοντας  και το υπολειπόμενο 0,85 ευρώ ανά μετοχή για την περσινή χρήση, το οποίο θα πληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Με αυτά τα δεδομένα, η καθαρή μερισματική απόδοση της μετοχής φτάνει στο 40,4% σε χρονικό ορίζοντα 7,5 ετών. Δηλαδή ο κάθε μέτοχος παίρνει 4,75% καθαρά ετησίως, για την επενδυτική του τοποθέτηση στη Μότορ Όιλ. Αναμφίβολα, πρόκειται για τις πλέον γενναιόδωρες  μερισματικές αποδόσεις που κάνουν το «χαρτί» της Μότορ Όιλ να μοιάζει με υψηλής διαβάθμισης ομόλογο. Οι μέτοχοι βεβαίως έχουν αποκομίσει και μεγάλες υπεραξίες, καθώς τώρα η μετοχή είναι στα 19,30 ευρώ. Δηλαδή 81,4% πιο πάνω από εκεί όπου βρισκόταν στα τέλη του 2009.

Η επιχειρηματική οικογένεια Βαρδινογιάννη ελέγχει το 41,5% των μετοχών της Μότορ Όιλ, ενώ ένα πρόσθετο 5,9% κατέχεται από τα παιδιά  του αείμνηστου Θόδωρου Βαρδινογιάννη. Το υπόλοιπο 52,6% είναι σε 9.790 μετόχους, κυρίως διεθνή Fund που εμπιστεύονται διαχρονικά την εταιρία. Το χαρακτηριστικό είναι, ότι από τις χρηματικές διανομές, οι επενδυτές ως ενιαίο σύνολο, έχουν καρπωθεί περισσότερα από τους βασικούς μετόχους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Motor Oil: Πώς είδαν τα αποτελέσματα UBS, Wood και NBG Sec.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης οδηγεί τον Όμιλο της Motor Oil στη «νέα εποχή»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μελίσσα Γκρόμελ–Βαρδινογιάννη: Η πιο αθόρυβη και σεμνή πραγματική αριστοκράτισσα