ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ο Λέων Τολστόι υποστήριζε ότι ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα. Στη θέση του αριθμητή είναι ο πραγματικός εαυτός του και παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος…
Όπως δείχνουν τα πράγματα, τον τελευταίο καιρό ο παρονομαστής βαίνει αυξανόμενος στην… οικογένεια των αδελφών Σκλαβενίτη ,που έχουν τον διοικητικό και μετοχικό έλεγχο της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη χώρα. Διότι κατά τα φαινόμενα πρέπει να μεγάλωσε η ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους.
Τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια, πηγές της εταιρείας (όπως εύσχημα θέλουν να αποκαλούνται οι ιθύνοντες) δέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα του mononews, τα οποία γέννησε η δημοσιοποίηση του ισολογισμού της χρήσης του 2019. Της τρίτης κατά σειράν τότε για τη νέα επιχειρηματική οντότητα ,με «κόκκινα» αποτέλεσμα και με τις ζημιές να ξεπερνούν αθροιστικά τα 150 εκατ. ευρώ.
Τόσο το 2020 όσο και πέρσι η σκυτάλη πέρασε στα κέρδη για τις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» που προέκυψαν ως Όμιλος, μετά από την απορρόφηση του δικτύου της Μαρινόπουλος. Σε αυτήν τη διετία η καθαρή κερδοφορία έφτασε συνολικά στα 123,6 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα ένα θετικό δείγμα γραφής για τους Σκλαβενίτηδες, που σαφώς και συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα των επιχειρηματιών που ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Χωρίς να αναιρούνται και όλα τα συμπαρομαρτούντα στον λιανεμπορικό Όμιλο, με ξεχωριστή έμφαση στο πολύ μεγάλο φορτίο υποχρεώσεων που κουβαλά στην πλάτη του.
Η… αφωνία για τα 1,9 εκατ. ευρώ
Ανάμεσα σε εκείνα τα οποία καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και «χτύπησαν» στο μάτι, ήταν και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. Ενώ λοιπόν σε επίπεδο εταιρείας οι αμοιβές υποχώρησαν από 214.000 σε 190.000 ευρώ, στον Όμιλο ανέβηκαν στα 1,9 εκατ. ευρώ από 1,031 εκατ. ευρώ προηγουμένως.
«Πού οφείλεται η αύξηση αυτή κατά 84,3%;» ήταν το πρώτο ερώτημα που τέθηκε στην Σκλαβενίτης. Ερώτημα απλό, το οποίο ωστόσο έμεινε αναπάντητο, όπως και τα άλλα δέκα που υποβλήθηκαν, όλα με καθαρό οικονομικό υπόβαθρο. Η αίσθηση που έδωσε το «όχι» (αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε διοικητικής ηγεσίας) ήταν ότι ακολουθείται η πάγια αρχή της επιχειρηματικής οικογένειας, η οποία δεν θέλει την άμεση εμπλοκή με τη δημοσιότητα…
Για λόγους επί της ουσίας άδηλους , που αν δεν κρύβουν εγωκεντρισμό παραπέμπουν σε ιδιότυπα φοβικά σύνδρομα. Είτε αυτά αφορούν τον ανταγωνισμό, είτε ανάγονται σε άλλου είδους «προστατευτικά μέτρα». Καθώς ταυτίζονται οι έννοιες των βασικών μετόχων, με τη δραστηριότητα του Ομίλου.
Ενός Ομίλου με την κορυφαία θέση στην αγορά των σούπερ μάρκετ , με υψηλή αναγνωσιμότητα, σημαντικό ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και με επαγγελματική διαχείρηση του επικοινωνιακού του management.
Σε κάθε περίπτωση το τωρινό «όχι» έρχεται σε σύγκρουση αντιλήψεων, με προηγηθέν «ναι». Άλλωστε οι ίδιες «πηγές της εταιρείας» ήταν εκείνες που έδωσαν απαντήσεις προ διετίας και τώρα θεώρησαν ότι κάτι αντίστοιχο θα έσπαγε το «άβατο» της προστασίας. Τέτοιες αντιλήψεις μόνο στα ιεροκρυφίως «οχυρωμένα» μέλη της σχολής του Πυθαγόρα…
Σε δύο θυγατρικές τα αποκαλυπτικά στοιχεία
Όπως και να ’χει στο εταιρικό, 9μελές Δ.Σ της Σκλαβενίτης το επίπεδο αμοιβών χαρακτηρίζεται πολύ χαμηλό. «Γιατί όμως προέκυψε αυτή η περιστολή κατά περίπου 11%;» ήταν το δεύτερο ερώτημα, που επίσης έμεινε αναπάντητο.
Ουδείς τρίτος μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το πώς κατανέμονται οι αμοιβές σε κάθε μέλος του Δ.Σ. Αμοιβές καταφανώς μικρές για τη διαχείριση μιάς τέτοιας επιχειρηματικής οντότητας. Η οποία έχει στη θέση του CEO τον 60χρόνο Γεράσιμο Σκλαβενίτη, Πρόεδρο την κατά ένα χρόνο μικρότερη αδελφή του Μαρία και μέλος την έτερη αδελφή τους Βασιλική.
Πέραν της εταιρείας όμως υπάρχουν και επιπρόσθετες αμοιβές. Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό, στις ενοποιούμενες εταιρείες στον Όμιλο συγκαταλέγεται και η «Μαρτ Κας και Κάρυ ΑΕΕ» που πέρσι είχε καθαρά κέρδη 6,377 εκατ. ευρώ. Έναντι της κερδοφορίας των 1,82 εκατ. ευρώ το 2020.
Στην εν λόγω εταιρεία οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ από τα 120.000 πήγαν πέρσι στα 900.000 ευρώ. Επτάμιση φορές επάνω… Θέσεις σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν τα τρία μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη, όπως επίσης και ο Λεωνίδας Θεόκλητος που κατέχει το πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ είναι και ο Γιώργος Π. Νίκας. Προφανώς, πρόκειται για τον επιχειρηματία, το όνομα του οποίου ενεπλάκη εντόνως στην υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης σε αγοραπωλησίες μετοχών στις ΗΠΑ, όπου και καταδικάστηκε ο Τηλέμαχος Λαβίδας…
Άλλη μια ενοποιούμενη εταιρεία στον Όμιλο Σκλαβενίτη είναι η κατά 60% θυγατρική «Χαλκιαδάκης» σούπερ μάρκετ, που πέρσι είχε 9,8 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Στο Δ.Σ πέραν του Μηνά Χαλκιαδάκη που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μετέχουν και οι τρείς αδελφοί Σκλαβενίτη. Στη χρήση του 2021 οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ διαμορφώθηκαν στα 813.610 ευρώ, έναντι των 697.000 ευρώ της χρονιάς που προηγήθηκε. Πήγαν δηλαδή 16,7% πάνω, χωρίς να είναι γνωστή η επί μέρους κατανομή τους.
Οι συνδέσεις που φέρνουν κέρδη στους βασικούς μετόχους
Στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» φαίνεται ότι την περσινή χρονιά οι αγορές από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εκτινάχτηκαν στα επίπεδα ρεκόρ 100,6 εκατ. ευρώ. « Ποιες είναι οι εταιρείες των βασικών μετόχων που πούλησαν προϊόντα στον Όμιλο και ποια η θέση σε αυτές της χαρτοβιομηχανίας «Γλάρος»;» ήταν το ρεζουμέ του τρίτου ερωτήματος. Το οποίο επίσης δεν βρήκε απάντηση.
Ειδικά σε ότι αφορά τη «Γλάρος» που ανήκει στην οικογένεια Σκλαβενίτη, χωρίς φυσικά να είναι θυγατρική του Ομίλου σούπερ μάρκετ, είναι εμφανές ότι έχει ενισχύσει τη δραστηριότητά της. Εκμεταλλευόμενη την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων, μετά την προσάρτηση της Μαρινόπουλος. Το 2020 για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, η «Γλάρος» είχε πωλήσεις 83,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 17,4 εκατ. ευρώ περίπου. Μοιράζοντας 8 εκατ. ευρώ μέρισμα στους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Σκλαβενίτη δηλαδή.
Ουσιαστικά δηλαδή οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις είναι εκείνες που αποζημιώνουν οικονομικά τους βασικούς μετόχους και διοικητικούς ηγέτες του λιανεμπορικού Ομίλου.
Τα άλλα 8 ερωτήματα που έμειναν χωρίς απάντηση
Εκτός από άλλα αυτά διατυπώθηκαν και τα ακόλουθα 8 ερωτήματα, που δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος για απαντήσεις από την πλευρά των «πηγών της εταιρείας».
— Πόση είναι η συνεισφορά στις περσινές πωλήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης από την προσθήκη των 7 νέων καταστημάτων που ανέβασαν τον αριθμό από 499 σε 506;
—Οι περσινές πωλήσεις έδειξαν άνοδο 5,1%. Τη χαμηλότερη από το ξεκίνημα του επιχειρηματικού εγχειρήματος απορρόφησης της πρώην Μαρινόπουλος. Με όρους όγκου πωλήσεων πόση ήταν πέρσι η ποσοστιαία διαφορά; Και τι μπορεί να «χρεωθεί» στις αυξήσεις τιμών;
— Υπάρχει κάποιο «μυστικό» στη διατήρηση των περιθωρίων μικτού κέρδους στα επίπεδα άνω του 26%.
—Σε τι ποσό μπορεί να μεταφράζεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 σε σχέση με το 2020. Πόσο ψηλότερα ποσοστιαία κινείται εφέτος;
—Η λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) κινήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 292,7 εκατ. ευρώ. Μπορεί κι εφέτος να πιαστούν αυτά τα νούμερα;
— Ποιο είναι το μέσο κόστος επιτοκίου για το σύνολο των τραπεζικών δανείων; Πόσα από τα δάνεια αυτά λήγουν μετά από το 2030;
—Σας δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης; Το «κενό» του οποίου διαμορφώνεται στα 644,4 εκατ. ευρώ
—Πότε θα θεωρήσετε ότι κερδίσατε οριστικά το επιχειρηματικό σας στοίχημα; Αρκούν τα δύο χρόνια επιστροφής στα κέρδη ή απαιτείται κι άλλη προσπάθεια; Εσείς που έχετε τοποθετήσει τον πήχη της ανάπτυξης;
Ο δείκτης υπερχρέωσης και οι αποδοχές των εργαζόμενων
Με βάση πάντα τον περσινό ισολογισμό και παρά τη σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης, ο δείκτης υπερχρέωσης του Ομίλου Σκλαβενίτης παραμένει πολύ ψηλά. Καθώς το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται στα 3,094 δις ευρώ και είναι 19 φορές μεγαλύτερος από τα ίδια κεφάλαια των 162,2 εκατ. ευρώ. Στο παρελθόν βεβαίως ήταν πολύ παραπάνω η συγκριτική αυτή σχέση.
Στο «μέτωπο» των τραπεζικών δανείων το υπόλοιπο των οφειλών είναι 651,1 εκατ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 49,8 εκατ. Την ίδια στιγμή οι χρηματοδοτικές μισθώσεις φτάνουν στα 922,5 εκατ. ευρώ, οι ρυθμισμένες οφειλές στα 107,6 εκατ. ευρώ και το «άνοιγμα» στους προμηθευτές φτάνει στα 1,17 δις ευρώ. Στην κυριολεξία μεγάλα καράβια ,μεγάλες φουρτούνες…
Σε ότι αφορά τα χρηματοοικονομικά έξοδα, αυτά ανήλθαν πέρσι στα 66,9 εκατ. ευρώ και αποτέλεσαν κάτι λιγότερο από το 23% του αυξημένου λειτουργικού αποτελέσματος (Ebitda)
Κατά τα άλλα οι «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, από τον οποίο μισθοδοτήθηκαν πέρσι 31.736. Προσωπικό που είναι μεγαλύτερο από ότι και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, ενώ ξεπερνά και εργατικό δυναμικό της πολυεθνικής coca cola, συμφερόντων των οικογενειών Δαυίδ- Λεβέντη.
Ο Όμιλος Σκλαβενίτη έδωσε για μισθούς και ημερομίσθια 450,356 εκατ. ευρώ ή 448,456 εκατ. εξαιρουμένων των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. Επιπρόσθετα το κόστος των εργοδοτικών εισφορών ήταν 99,487 εκατ. ευρώ, ενώ οι λοιπές παροχές έφτασαν στα 16,563 εκατ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι κατά μέσο όρο μικτές αποδοχές των εργαζόμενων είναι της τάξεως των 14.130 ευρώ ετησίως. Κι άλλα περίπου 522 ευρώ λογίζονται ως παράπλευρες παροχές.
Συγκριτικά πάντως, οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ ισοδυναμούν με τις αποδοχές 135 εργαζόμενων.
Όσο για τη Sui generis οικογένεια Σκλαβενίτη και το επιχειρηματικό της «στοίχημά», μάλλον ταιριάζει η ρήση του Ευριπίδη: Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις, χωρίς να χρειάζεται καν ερωτήσεις…
Διαβάστε επίσης:
«Κέντα» των σούπερ μάρκετ στα νησιά
Σκλαβενίτης: Η επόμενη μέρα και ο μεγάλος αντίπαλος
Σκλαβενίτης: Tζίρος στα 4 δισ. ευρώ με δάνεια 661 εκατ. ευρώ