ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την απόφασή του για δημιουργία Νέου Μουσείου διεθνών προδιαγραφών που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας στο κέντρο της Αθήνας, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκαν πριν από λίγες μέρες.
Το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85.
Τα ιστορικά ακίνητα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1950 και του 1960 από τον αρχιτέκτονα Κιτσίκη και έχουν χρησιμοποιηθεί ως διοικητικά και επιχειρησιακά κέντρα έως και το 1988, όταν δηλαδή τα κεντρικά του ΟΤΕ μετακόμισαν στο “Δακτυλίδι”.
Το Μουσείο του ΟΤΕ που κατασκευάστηκε το 1990 στη Νέα Κηφισιά θα μεταφερθεί σε μία έκταση 5000 τμ με το πρότζεκτ να βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των μελετών που έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Κούρκουλα-Κόκκινου. Θα είναι πιστοποιημένο με LEED Gold ή Platinum.
Το ακίνητο αυτό ανήκει στη θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ Estate που έχει αναλάβει διαχείριση και αξιοποίηση Χαρτοφυλακίου ΟΤΕ και στην οποία ανήκουν το διοικητικό μέγαρο στο Δακτυλίδι, το τηλεοπτικό στούντιο στη Κηφισιά, τα κτίρια υπηρeσιών στον Κεραμεικό και την Κηφισιά, μαζί με το πρώην Μουσείο που αναμένεται να γίνει η εκμετάλλευση του ως ακίνητο, όπως ορίζει ο νόμος.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε ότι ο ΟΤΕ αποτελεί ένα θεματοφύλακα της ιστορικής, πολιτιστικής και τηλεπικοινωνιακής κληρονομιάς της χώρας μας από την ίδρυση του Μουσείου το 1990. Για τη μεταφορά του τόνισε ότι ήταν μία εύκολη απόφαση, το δύσκολο ήταν το μπάτζετ, το οποίο έλυσε με επιτυχία ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, Χαράλαμπος Μαζαράκης.
«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους.» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.
Ο κ. Μαζαράκης τόνισε ότι το με το νέο μουσείο θα συνδέσει το ένδοξο παρελθόν με το ένδοξο παρόν και το ακόμα πιο ένδοξο μέλλον, ενώ τόνισε ότι ο ΟΤΕ στην επερχόμενη επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι όχι μόνο παρών αλλά και κυρίαρχος.
Η ιστορία του ακινήτου
Το Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών βρίθει ιστορίας καθώς ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1951 και ολοκληρώθηκε το 1954. Επρόκειτο για μία άλλη εποχή και σε αυτό εργάζοταν οι τηλεφωνήτριες μέσω των οποίων πραγματοποιόντουσαν οι κλήσεις, και γινόταν η μεταφορά των διεθνών τηλεγραφημάτων και των τηλεφωτογραφιών, και δεχόταν κλήσεις για την ώρα.
Στην πορεία έγινε κατανοητό ότι το ΥΜΠΑ έπρεπε να μεγαλώσει και τη δεκαετία του 1960 κατασκευάστηκε το Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών (ΝΥΜΑ), το οποίο ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της Αθήνας και η συνολική του έκταση ξεπερνά τα 40 χιλιάδες τμ. Tο κτίριο αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1961 και ολοκληρώθηκε το 1966, ενώ 1968 λειτούργησε σε αυτό ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο από το οποίο μεταδιδόταν ειδήσεις.
Ένα άλλο σημαντικό, όχι και τόσο φωτεινό γεγονός για την ελληνική ιστορία, είναι ότι σε αυτό το κτίριο βρίσκεται ένας ιδιαίτερος πίνακας, ο οποίος είχε το διακόπτη των τηλεπικοινωνιών που ζήτησε να κατεβεί ο Παττακός όταν έγινε η Χούντα.
Επιπλέον, στο υπόγειο του ΥΜΑ-ΝΥΜΑ βρίσκονται τα καλώδια που συνδέουν τηλεπικοινωνιακά την Ελλάδα καθώς και καταφύγια διότι τα κτίρια ανεγέρθηκαν λίγα χρόνια ύστερα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με νωπές τις μνήμες των βομβαρδισμών.
Διαχρονική στήριξη του πολιτισμού με «οδηγό» τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Το Νέο Μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη και με αυτή του Ομίλου Telekom. Άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.
«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.
Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.
«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι δύο μελέτες είναι σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, το Νέο Μουσείο θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Ασφαλιστική: Επεκτείνει τη συνεργασία της με τα HealthSpot του Ομίλου HHG
Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε servicers για δάνεια και πιστώσεις