Γιώργος Καρύδας, CEO του τομέα Renewables του ομίλου Copelouzos Group
Μεγάλες επενδύσεις της τάξης των 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο, μέσω ειδικού SPV που θα ιδρύσει, για την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ ισχύος 9 GW συμπληρωματικά στη διασύνδεση GREGY για την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Πρόκειται για τις μονάδες ΑΠΕ, που θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρεται και θα παράγεται κατά 75% από αιολικά και 25% φωτοβολταϊκά, που θα τροφοδοτούν με συνεχή ροή φθηνής ενέργειας το έργο.
Μέχρι το 2031 που αναμένεται η λειτουργία της διασύνδεσης στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή του 50% των 9,5GW έργων ΑΠΕ. Στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των έργων και από το 2025 να διαμορφωθεί και το επενδυτικό σχήμα. Σημειώνεται ότι είναι έντονο ο ενδιαφέρον επενδυτών να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ.
Η Αίγυπτος προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τα έργα ΑΠΕ, όπως τη γρήγορη αδειοδότηση, το πολύ χαμηλό κόστος ανάπτυξης λόγω επιπεδότητας του εδάφους και το υψηλό αιολικό δυναμικό. Η ενέργεια που θα παραχθεί θα είναι συνεχής και αξιόπιστη που θα έχει προφίλ που θα προσεγγίζει το baseload φορτίο.
“Οι ανταγωνιστικές τιμές της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται στα έργα ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο είναι η βασική αρχή και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του GREGY”, ανέφερε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ Ενέργεια και Ανάπτυξη ο επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας.
“Η διασύνδεση θα προσφέρει ευστάθεια δικτύου και θα έχει πλεονεκτήματα περιβαλλοντικά, οικονομικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά. Θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ και ταυτόχρονα θα βοηθήσει τη χώρα να καταστεί κόμβος πράσινης ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή της φαρέτρα για να μπορεί να έχει ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, για την ελληνική βιομηχανία, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αλλά και για εξαγωγές”, τόνισε.
Σημείωσε επίσης, ότι σύμφωνα με μελέτη της McKinsey το μεγαλύτερο πρόβλημα για να πιαστούν οι στόχοι ανάπτυξης ΑΠΕ στην Ευρώπη, είναι η έλλειψη της απαιτούμενης γης καθώς λόγω χωροταξικών και άλλων περιορισμών δε φτάνει η διαθέσιμη για τις ΑΠΕ γη για να αναπτυχθούν τα πρόσθετα έργα που πρέπει να γίνουν. Δηλαδή, σημείωσε ο κ. Καρύδας, πρέπει να μεγαλώσουν τα ενεργειακά σύνορα της Ευρώπης, και να γίνουν και έργα εκτός Ευρώπης για να καλυφθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες πράσινης ενέργειας.
Προς ανάθεση οι μελέτες για το GREGY
Όσον αφορά την εξέλιξη της διασύνδεσης GREGY εντός του 2024 αναμένεται να ανατεθούν οι δύο πρώτες οριστικές μελέτες για το έργο, ενώ εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ληφθεί το 2025 η τελική επενδυτική απόφαση τότε το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2031.
Σημείωσε ότι στο σχετικό δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση των δυο πρώτων μελετών υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και παρουσιάστηκαν πάνω από 20 προτάσεις. Ήδη υπάρχει η short list και τον επόμενο μήνα αναμένονται οι τελικές προσφορές ώστε μέσα στο 224 να γίνει η ανάθεση των δύο πρώτων μελετών. Μετά τις μελέτες γραφείου, θα ακολουθήσουν και οι άλλες μελέτες, όπως η χάραξη της ακριβούς όδευσης του καλωδίου και τα περιβαλλοντικά.
Στόχος του promoter του έργου είναι η συγχρηματοδότηση σε ποσοστό έως και 50% του κόστους των μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility.
Η ενέργεια από την Αίγυπτο θα κατευθύνεται στις χώρες της Ε.Ε., ενώ μέρος αυτής θα καταναλώνεται στην ελληνική βιομηχανία και ένα σημαντικό τμήμα θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η παραγωγή αυτή αναμένεται να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, επιτυγχάνοντας μια μείωση εκπομπών CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Το GREGY είναι ένα εμβληματικό έργο διασύνδεσης σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου, που στοχεύει να συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.