Σε ανάπτυξη, χρήμα αλλά και «φήμη» κόστισε στον όμιλο Fourlis η κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε στις 27 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν τη Black Friday, με τον αντίκτυπο να αφήνει απόνερα και στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Το κόστος από το «χακάρισμα» στα ψηφιακά συστήματα, με πλήρη αποκατάσταση τον Μάρτιο, εκτιμήθηκε σε 15 εκατ. ευρώ για το 2024 και σε 5 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

1

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εισηγμένης, Βασίλης Φουρλής, κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους θεσμικούς επενδυτές, «το σημαντικό είναι ότι, παρά τη σοβαρή επίθεση, οι απώλειες ήταν ελάχιστες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το περιστατικό συνέβη την εβδομάδα της Black Friday και ενόψει των Χριστουγέννων, δηλαδή στο τελευταίο και πιο δυνατό τρίμηνο για τον όμιλο».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, πέρα από τα 20 εκατ. ευρώ, υπήρξε και μια ποιοτική επιβάρυνση. Κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να αναστρέψουμε το κλίμα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «άσχετα από το αν ευθύνεσαι ή όχι, ο καταναλωτής το βιώνει αρνητικά».

Χωρίς λύτρα, καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι αρνητικές «ουρές» του περιστατικού, που προκάλεσε διαταραχές στην αναπλήρωση των καταστημάτων – επηρεάζοντας κυρίως την ΙΚΕΑ – καθώς και στις λειτουργίες του ηλεκτρονικού εμπορίου, εκδηλώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025. Οι επιπτώσεις αποκαταστάθηκαν σχεδόν άμεσα, χωρίς να καταβληθούν λύτρα και χωρίς να υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης της ΙΚΕΑ θα μπορούσε να κινείται σε διψήφιο ποσοστό, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβερνοεπίθεση.

Παράλληλα, η κρίση ανέδειξε τα αδύναμα σημεία, τα οποία έχουν πλέον θωρακιστεί. Η εταιρεία, μετά το συμβάν, δέχτηκε και άλλες επιθέσεις, τις οποίες απέκρουσε επιτυχώς. Σε κάθε περίπτωση, η Φουρλής επενδύει ενεργά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, μεταφέροντας in-house συγκεκριμένες λειτουργίες, ενώ το ύψος των επενδύσεων για ψηφιακές υποδομές φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

O σχεδιασμός για ΙΚΕΑ- Πρεμιέρα για το νέο κατάστημα στο Ηράκλειο

Με πωλήσεις 529,7 εκατ. ευρώ το 2024, αυξημένες κατά 1,6% σε σχέση με το 2023, και άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά περίπου 4%, η Fourlis προχωρά με σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλες τις βασικές δραστηριότητές της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Βαλαχή, oδηγός της ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο είναι η  λιανική δραστηριότητα στα αθλητικά, όπου καταγράφεται διψήφια ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του τριμήνου, όπου έχει πλέον περιοριστεί ο αντίκτυπος από την κυβερνοεπίθεση. Ενώ σε ό,τι αφορά την ΙΚΕΑ η ισχυρή ανάπτυξη έρχεται από την Κύπρο και τη Βουλγαρία ενώ στην Ελλάδα η άνοδος είναι μονοψήφια. Το πλάνο ανάπτυξης της ΙΚΕΑ, της ναυαρχίδας του ομίλου, που μάλιστα εμφανίζει τις υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο group, συνεχίζεται με το άνοιγμα τη Δευτέρα ενός νέου καταστήματος στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι 11.500 τ.μ. και με τις πωλήσεις να εκτιμώνται στα 20 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει το τέταρτο μεγαλύτερο κατάστημα σε επίπεδο εσόδων.  Το επόμενο τέτοιου μεγέθους κατάστημα θα είναι στο Ελληνικό (12.000 τμ) το 2028 ενώ προχωρά το σχέδιο επέκτασης των μικρότερων ΙΚΕΑ περίπου 2.500- 3.000 τ.μ. κοντά στα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Με βάση τον σχεδιασμό στην τριετία θα αναπτυχθούν 10 τέτοια νέα καταστήματα με το πρώτο να κάνει «πρεμιέρα» στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο.

Σε τροχιά ανάπτυξης Foot Locker και Intersport

Κομβικής σημασίας για τον όμιλο Fourlis είναι η συμφωνία με τη Foot Locker που έβαλε την εταιρεία στον τομέα athleisure (lifestyle & fashion) της αγοράς αθλητικών ειδών και θα επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία του στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία &

Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κύπρο και Ελλάδα. Ηδη λειτουργούν τρία καταστήματα στη Βουλγαρία και εντός του α΄εξαμήνου 2025 έχουν προγραμματιστεί να προστεθούν στο δίκτυο του τρία καταστήματα  Foot Locker στην Ελλάδα και τρία στη Ρουμανία. Στο τέλος του έτους το δίκτυο θα αριθμεί 19 καταστήματα Foot Locker. Σε τροχιά ανάπτυξης είναι και η Intersport, η οποία μάλιστα πρόσφατα άνοιξε στην περιοχή του Ρέντη το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο εξειδικευμένο  κατάστημα της Intersport International,  για ποδοσφαιρικά είδη. Εως το τέλος του 2024 το δίκτυο είχε 117 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμάνια, Βουλγαρία και την Κύπρο, ενώ έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2025 να ανοίξουν δυο νέα καταστήματα στην Ελλάδα και δύο νέα καταστήματα στην Ρουμανία.

Επέκταση μέσω του δικτύου της ΑΒ Βασιλόπουλος για τη Holland & Barett

Από αυτόν τον μήνα η Holland & Barett επεκτείνει την παρουσία της στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων μέσω της συνεργασίας της με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Εκτός από το shop in shop, που ήδη υπάρχει σε τρία καταστήματα της αλυσίδας,  επιλεγμένοι κωδικοί της Holland & Barett θα είναι σε ειδικό σταντ εντός 30 καταστημάτων της ΑΒ. Στο πλάνο επί του παρόντος δεν υπάρχει η συνεργασία με άλλη αλυσίδα οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, όπως είπε ο κ. Βαλαχής, τονίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ένα πλάνο ανάπτυξης και η εταιρεία εξετάζει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης του brand στην Ελλάδα με τρόπο που θα έχει γρήγορα αποτελέσματα ως προς την αναγνωρισιμότητα και τη διεύρυνση του αποτυπώματός της». Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται τόσο η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος ως προμηθευτής του πλέον αλλά και η τοποθέτηση στα καταστήματα Intersport που ήδη σε κάποια από αυτά έχει γίνει.

Η αλυσίδα ευεξίας και υγείας εντός του 2024 άνοιξε τέσσερα νέα καταστήματα φτάνοντας συνολικά τα δέκα σε όλη την Ελλάδα. Ενώ μεγάλη είναι και η δυναμική του ψηφιακού καναλιού πωλήσεων που φτάνει στο 15% του συνολικού τζίρου ενώ είναι μεγάλη η ζήτηση και εκτός Αθήνας.

Εως το τέλος του έτους το διεθνές logistic center της Interikea

Εως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το 46ο διεθνές Logistic Center της InterIkea, που χτίζεται στον Ασπρόπυργο από την Trade Estates. Η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας για τον όμιλο, καθώς βάζει τη Fourlis σαν «παίκτη» third part service provider της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενώ όπως είπε ο κ. Φουρλής η συμφωνία αυτή θα προωθητικό μοχλό για την ώθηση του πλάνου ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Στα 28 εκατ. ευρώ το capex και το κέρδος από την Trade Estates

Το Capex του ομίλου υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ ενώ μεγάλο αέρα στο επενδυτικό πρόγραμμα έχει δώσει η αποεπένδυση από την Trade Estates. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου, τα έσοδα από την πώληση της Trade Estates θα χρηματοδοτήσουν μέρος των επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε αυξημένο μέρισμα και χαμηλότερο χρέος στο τέλος του χρόνου.  Σημειώνεται ότι το Capex του 2024 ήταν στα 25 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Η διπλή απειλή για το ελληνικό ελαιόλαδο

Diageo Hellas: Γενναιόδωρα μερίσματα στη μητρική παρά την πίεση στις πωλήσεις

Piaggio Hellas: Οι ισχυρές επιδόσεις και το 20ετές πήγαινε- έλα για ένα φορολογικό πρόστιμο