Για εγκληματική συνωμοσία κάνει λόγο η ελβετική ωρολογοποιία Omega, η τρίτη μεγαλύτερη βάσει των πωλήσεών της στην Ελβετία, ύστερα από την αποκάλυψη ότι ένα σπάνιο μοντέλο Speedmaster, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 3 εκατ. δολαρίων, ήταν τελικά πλαστό.

Η εταιρεία δηλώνει ότι είναι θύμα μιας πλεκτάνης, την οποία έστησαν τρεις πρώην υπάλληλοί της και είχε ως αποτέλεσμα να πωληθεί στην υψηλότερη τιμή που έχει αγγίξει ποτέ ένα Speedmaster σε δημοπρασία από την  ίδια την Omega.

1

Πώς στήθηκε η πλεκτάνη

Η δημοπρασία διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2021 από τον οίκο δημοπρασιών Phillips και σε αυτήν παρουσιάστηκε ένα Omega Speedmaster με δείκτες Broad Arrow του 1957. Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για ένα πλαστό ρολόι, ένα ρολόι «Frankestein», καθώς αποτελούσε ένα συνονθύλευμα εξαρτημάτων από αυθεντικά μοντέλα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ένας πρώην υπάλληλος του μουσείου Omega και εργαζόμενος στο τμήμα κληρονομίας του brand φέρεται να συμμετείχε στην απάτη. Ο υπάλληλος φέρεται να υποστήριξε σε μεσάζοντες ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο και εξαιρετικό ρολόι, το οποίο πρέπει να υπάρχει στη συλλογή της Omega, εκτοξεύοντας την τιμή του ρολογιού κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας του.

Όμως στην πραγματικότητα, το ρολόι αποτελούσε μία υψηλού επιπέδου πλαστογράφηση με συναρμολόγηση εξαρτημάτων από διάφορα μοντέλα αλλά και κατασκευή νέων εξαρτημάτων, την οποία φέρεται να έκαναν κάποιοι υπάλληλοι της εταιρείας.

«Το σχέδιο αυτό προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Omega», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Raynald Aeschlimann, στην ελβετική εφημερίδα NZZ, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στην υπόθεση και τις κατηγορίες κατά των πρώην εργαζομένων.

Έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης

Η εταιρεία ωρολογοποιίας βρίσκεται σε αναζήτηση του ανθρώπου που έφερε το πλαστό ρολόι στην δημοπρασία, με τον οίκο Phillips να επικαλείται ζητήματα εμπιστευτικότητας αλλά να υποστηρίζει ότι εφόσον ζητηθεί από τις αρχές.

Ο οίκος δημοπρασιών ισχυρίζεται ότι πριν φτάσει κάποιο ρολόι στη δημοπρασία, έχει ήδη γίνει αντικείμενο μελέτης από συλλέκτες, μελετητές και εμπειρογνώμονες και έχει ταξιδέψει γι’ αυτό τον λόγο σε πολλές χώρες πριν καταλήξει στην δημοπρασία της Γενεύης.

«Εφόσον τα στοιχεία καταδείξουν λόγους για ποινική δίωξη, τότε δεν θα διστάσουμε να παραπέμψουμε το θέμα στις αρχές», ανέφερε εκπρόσωπος της Phillips.

H Omega είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελβετική ωρολογοποιία βάσει των πωλήσεών της, στα 2,47 δις. φράγκα το 2022, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

To brand ανήκει στον όμιλο Swatch Group AG και παράγει το 50% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας σε ρολόγια.

Διαβάστε επίσης:

Αλέν Ντελόν: Έργα τέχνης που τον συγκίνησαν σε δημοπρασία

Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 7,54 εκατομμυρίων δολαρίων

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Η νέα θέση στο Λονδίνο, η μεγάλη επένδυση και το αντίο στην Microsoft Hellas

──────────────────