ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια σημερινής ενημερωτικής εσπερίδας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και με δεδομένο τις συλλογικές αγωγές που έχουν ήδη ξεκινήσει και κατατίθενται στα δικαστήρια από ενώσεις καταναλωτών.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), Βίκτωρας Τσιαφούτης, ο οικιακός καταναλωτής μπορεί να καλυφθεί μέσω μιας συλλογικής αγωγής, αλλά οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες, οι βιοτέχνες και άλλοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δεν καλύπτονται και θα πρέπει να ακολουθήσουν έναν κοστοβόρο και χρονοβόρο δρόμο στις διεκδικήσεις τους. Αυτός ήταν ο λόγος που συμφώνησαν να εξετάσουν τη λύση της ομαδικής αγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα ασκηθούν και ασφαλιστικά μέτρα για να καλυφθούν, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, όσοι κινδυνεύσουν με διακοπή ηλεκτροδότησης από τον πάροχο.
Για το θέμα θα οργανωθεί νέα ενημερωτική εκδήλωση με τους εκπροσώπους όλων των κλάδων που εκπροσωπεί το επιμελητήριο.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για άλλες παρεμβάσεις. Τελικά φάνηκε ότι υπήρχε, απλώς δεν είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση. Τώρα, υπό την πίεση των εξελίξεων και των μεγάλων αυξήσεων που ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να μένει μόνο με τις επιδοτήσεις χαμηλών καταναλώσεων.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι, γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μην έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα αρκετά νωρίτερα.
Επίσης θεωρούμε ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξειδικεύσεις και διευκρινίσεις γύρω από το νέο πλέγμα στήριξης, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη παρέμβαση; Και εφόσον είναι κάτι που όντως θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, γιατί δεν συζητάμε τη μονιμοποίηση του μέτρου;»
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός «φωτιά» τον Απρίλιο – Γιατί μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!