Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Θέμα ημερών είναι πλέον η ευθεία αμφισβήτηση της πολυσυζητημένης προσημείωσης της… χολιγουντιανών προδιαγραφών έπαυλης του ζεύγους Δημήτρη και Καίτης Κουτσολιούτσου, στις Σπέτσες. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ομάδα επενδυτών που έχουν υποστεί ζημιές από τις τοποθετήσεις τους στην αμαρτωλή εταιρεία ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά, ζητώντας να καταπέσει η απόφαση προσημείωσης του Ειρηνοδικείου της Αθήνας. Μια απόφαση, η οποία ελήφθη στις 30 του μηνός του περασμένου Μαΐου, βασιζόμενη στην ανάγκη κάλυψης της ελβετικής εταιρείας «Petrus AG» έναντι δανείου ύψους 36,5 εκατ. ευρώ, που είχε προσφέρει στον, 74χρονο σήμερα, ιδρυτή και βασικό μέτοχο της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο.
Οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν καεί οικονομικά από τη χρηματιστηριακή κατάρρευση της εταιρείας, στον απόηχο του σκανδάλου της εκτεταμένης πλαστογράφησης των οικονομικών της στοιχείων σε επίπεδο ομίλου, δηλώνουν έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, ολοκληρώνονται οι νομικές τους ενέργειες με στόχο να πετύχουν δικαστικά «τη διάρρηξη της προσημείωσης λόγω καταδολίευσης».
Από πλευράς των επενδυτών διατυπώνονται ζωηρές αιρέσεις για τις κινήσεις που έγιναν από την πλευρά Κουτσολιούτσου, καθώς η έπαυλη και ορισμένα άλλα ακίνητα που διαθέτει η οικογένεια στις Σπέτσες προσημειώθηκαν λίγες μόνο μέρες από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής. Κάτι που συνέβη στις 25 Μαΐου, μετά από αίτημα της ίδιας της εταιρείας και ενώ οι αποκαλύψεις για το… άδειο ταμείο της Ασίας είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
Από την απόφαση του Ειρηνοδικείου προκύπτει ότι η «Petrus» είχε δανείσει τον Κουτσολιούτσο στις 21 Μαΐου, όταν δηλαδή γύρω από το ζήτημα των Folli Follie είχαν γενικευτεί οι αμφισβητήσεις περί της… αγνότητας των οικονομικών της επιδόσεων.
Η ομάδα των επενδυτών αναμένεται να συμπεριλάβει στη δικαστική προσφυγή της το ερώτημα για το αν η «Petrus», που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας και διαθέτει μετοχικό 100.000 ελβετικών φράγκων (88.000 ευρώ), είχε πράγματι τη δυνατότητα να δανείσει 36, 5 εκατ. ευρώ στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.
Ακόμη, θα ζητήσει να ελεγχθούν δια της δικαστικής οδού, όλα τα παραστατικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η συγκεκριμένη ροή των δανειακών κεφαλαίων.
Πέραν τούτων το κρίσιμο στοιχείο για τους επενδυτές, είναι να αποσαφηνιστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Petrus AG» που διευθύνεται από τον Μεξικανό επιχειρηματία και μέλος του Δ.Σ. της Dufry, Andres Holzer.
Προφανέστατα στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρωτεύον για τους «καμένους» επενδυτές από τα Folli είναι να πιστοποιηθεί αν υπάρχει η οποιαδήποτε σχέση της οικογένειας Κουτσολιούτσου με την ελβετική εταιρεία. Κάτι το οποίο βεβαίως θα άλλαζε άρδην το σκηνικό της προσημείωσης των ακινήτων στις Σπέτσες.
Με τα σημερινά δεδομένα, η «Petrus» είναι εκείνη η οποία έχει το πρώτο δικαίωμα να πάρει την έπαυλη Κουτσολιούτσου, φράζοντας έτσι το δρόμο για διεκδικήσεις που μπορεί να εγείρουν άλλα φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.
Σε ρόλο κλειδί το νομικό γραφείο του Σπύρου Κλαδά
Όλα αυτά βεβαίως θα έχουν συνέχεια στη Δικαιοσύνη, με την πλευρά Κουτσολιούτσου να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις θέσεις της, με το ανανεωμένο νομικό επιτελείο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο κλειδί για τις ανοικτές υποθέσεις έχει αναλάβει το νομικό γραφείο Σπύρου Κλαδά.
Ο συγκεκριμένος νομικός είχε θητεύσει την περίοδο 2004- 2008 ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ απ’ όπου απομακρύνθηκε από τον τότε «τσάρο» της οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη… Μέσα σε ένα κλίμα που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις.