Στη συζήτηση για την ψηφιακή μετάβαση η οποία έγινε σήμερα στο πλαίσιο του Olympia Forum III, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στο Ζάππειο Μέγαρο ο Ιωάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει και μετά από δώδεκα χρόνια κρίσης μπορούμε να λέμε υπερήφανα ότι σε τρία χρόνια καταφέραμε να ξαναφτιάξουμε το brand της χώρας, να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε συνθήκες που προσελκύουν επενδύσεις, να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και να λέμε ότι κάναμε ρεκόρ και στις άμεσες επενδύσεις, στις εξαγωγές της χώρας και στις στρατηγικές επενδύσεις. Αυτό είναι μια παρακαταθήκη του ίδιου του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την οποία θέλουμε να την προχωρήσουμε και να την πάμε παραπέρα. Αυτό πρέπει να γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός προσέλκυσης επενδύσεων.

Στην πραγματικότητα το γεγονός ότι εξακολουθούμε να περνάμε ακόμα τις μεγάλες κρίσεις του πολέμου στην Ουκρανία και εν τούτοις δεν σταματάει η ζήτηση για επενδύσεις στη χώρα μας, το ότι συνεχίζουμε να έχουμε μια καλή συνέχεια, είναι μια τρανή απόδειξη ότι έχουμε βάλει ισχυρές βάσεις. Εξού και το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα επτά σύγχρονα οικονομικά θαύματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο παράσημο για όλη τη χώρα μας!».

Ο Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε ότι «για να γίνουν όλες αυτές επενδύσεις ο κοινός παρονομαστής είναι το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν 23 τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων και εργάζονται περίπου 2.200 ειδικοί στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών το χρόνο, έχουμε όμως και 120 μεταπτυχιακά προγράμματα. Τα πανεπιστήμια στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών βγάζουν στην αγορά εργασίας περίπου 3-3.200 ειδικούς.

Η αγορά ζητά πάνω από 5.000. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τις 5.000 που είναι ο στόχος της αγοράς. Ωστόσο, για να παίξει η χώρα μας ένα σημαντικό ρόλο όπως η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία, πρέπει το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό να φτάσει τις 10.000. Τότε είσαι στο κέντρο, τότε είσαι μία από τις 5 χώρες που όλες οι μεγάλες εταιρείες που σκέφτονται παγκόσμια σε λαμβάνουν υπόψη. Γίνεται βέβαια κάτι σημαντικό: υπάρχει ο πρωθυπουργός, υπάρχει η ελληνική διασπορά.

Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων επιστημόνων, λ.χ μαθηματικοί, προγραμματιστές, οι οποίοι απλώς κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και μπορείς να τους αξιοποιήσεις φτάνοντας τις 10.000. Άρα η χώρα μας μπορεί μέχρι το 2030 όντως να γίνει ένα από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά hub αξιοποιώντας το μοναδικό και τον πιο σοβαρό πόρo που έχουμε στη χώρα μας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό».

Πρόσθεσε δε, ότι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και Κρήτη κινούνται δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ «αναμένουμε ανάπτυξη στο Βόλο, την Ξάνθη, στην Καβάλα και στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης και την Καστοριά». Τέλος, επισήμανε ότι έχει παραγνωριστεί ένα σημαντικό θετικό στοιχείο που έχει η χώρα μας για την ανάπτυξη στον ψηφιακό τομέα: την διεθνή διασύνδεση πολλών ελληνικών αεροδρομίων, διότι, όπως είπε, «αν ερωτηθεί κάποιος στο silicon valley ποια είναι τα βασικά στοιχεία των επενδύσεων, θα του πει: πανεπιστήμιο, πρόσβαση, υποδομές και υγεία».

Ο Χρίστος Μπούρας, πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στις άμεσες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σε περιοχές όπως η πόλη του. «Τα πανεπιστήμια στην περιφέρεια δημιουργούν οικοσυστήματα τα οποία “προκαλούν” άμεσες ξένες επενδύσεις. Η περιοχή της Πάτρας εδώ και περίπου 30 χρόνια έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα με ασυνέχειες όμως.

Και αυτό θέλω να τονίσω: ότι όταν έρχεται μια άμεση επένδυση πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη». Πρόσθεσε δε, πως «οι ξένοι επενδυτές θέλουν οικονομική σταθερότητα, σταθερό εργασιακό νομοσχέδιο. Πρέπει να προβάλουμε τον τρόπο ζωής, ήδη στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί ψηφιακοί νομάδες» και ότι «πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να ανοίξουμε ορισμένα ζητήματα όπως είναι ένας νέος ακαδημαϊκός χάρτης, να σταματήσουμε να δημιουργούμε τμήματα με αποφοίτους που δεν χρειαζόμαστε και έχουμε λιγότερα εκεί που χρειαζόμαστε.

Κανείς δεν τολμά να το ανοίξει γιατί η χώρα ζει την εποχή, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο. Το άρθρο 16 δεν επιτρέπει μόνο τη δημιουργία ειδικών πανεπιστημίων, θα απελευθερώσει και τα δημόσια», τόνισε. Πρόσθεσε δε, ότι έχουν ευθύνες και οι πανεπιστημιακοί:

«Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, να ενισχύσουμε τις ιδέες που δημιουργούνται στα εργαστήρια, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα είναι ο προθάλαμος για start-ups που θα προσελκύσουν τις άμεσες δημόσιες επενδύσεις. Υπάρχουν πολλά παράθυρα ευκαιρίας. Θεωρώ ότι ένας σκοπός του πανεπιστημίου πέρα από την παιδεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, είναι στις περιφέρειες να αποτελεί και βραχίονα ανάπτυξης», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Σουραβλάς: Το πλοίο Charlie της Load Line Marine στο πρόγραμμα Qualship 21 της Αμερικανικής Ακτοφυλακής