Η CLEON Conferences & Communications διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το το 3rd ESG CONFERENCE, υπό την αιγίδα των: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Hellenic Bank Association, Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Hellenic Observatory of Corporate Governance, ISACA, Association of Compliance Officers in Greece, και του Πανελληνίου Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνου ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ..

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza.

1

Στην ενότητα Ι : Νομοθετική Συμμόρφωση & Πιστοποίηση των εταιρειών στο ESG o Μενέλαος Κόκκινος , Scheme Manager Sustainability, Energy, Environment, Business Assurance, TÜV AUSTRIA Hellas με τίτλο ομιλία: «Η σημασία της πιστοποίησης στους Πράσινους ισχυρισμούς και ο κίνδυνος του Greenwashing», παρουσίασε και ανέλυσε την σημασία της πιστοποίησης στους Πράσινους ισχυρισμούς.

Τα τελευταία χρόνια η περιβαλλοντική νομοθεσία γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή (Green Deal, fit for 55) και η πιστοποίηση καθίσταται υποχρεωτική (CBAM, Green Claims, Carbon Removal, CSRD). Η πιστοποίηση αυξάνει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα των Ισχυρισμών, μειώνει τον κίνδυνο του Greenwashing, καλύπτει την απαίτηση των καταναλωτών για μεγαλύτερη διαφάνεια και τελικά απελευθερώνει πόρους στους χρήστες και ενδιαφερόμενα μέρη της εφαρμογής.

Σε μια ξεχωριστή ομιλία η Νατάσα Χατζηαντωνίου, Communications & CSR Senior Manager, DESFA SA με θέμα: Developing, implementing and communicating ESG principles in an energy company: The Case of DESFA.

Παρουσίασε το πώς μια ενεργειακή εταιρεία, όπως ο ΔΕΣΦΑ, κατάφερε να υιοθετήσει και να ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στην επιχειρηματική της στρατηγική, τονίζοντας πως ουσιαστική συνιστώσα σε αυτό το ταξίδι υπήρξε η διατμηματική συνεργασία, καθώς και η συνεχής και διαφανής επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον του οργανισμού.

Στην ενότητα ΙΙ: Η Συμβολή της Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διαχείριση Ζητημάτων ESG: Συμβάλλοντας στη Διαφάνεια, στην Εξοικονόμηση Πόρων και στη Ψηφιοποίηση

Ο Δρ. Νικόλας Χ. Κακογιάννης, Managing Director, ResNovae Sustainability & Investment Consultants, τόνισε πως οι δείκτες ESG είναι ουσιαστικοί για τον εντοπισμό της βιωσιμότητας και της κοινωνικής υπευθυνότητας στις επιχειρήσεις. Ο δείκτης “Ε” μελετά την περιβαλλοντική επίδραση, ο “S” την αλληλεπίδραση με τους εργαζομένους, τους πελάτες και τις κοινότητες, ενώ ο “G” εστιάζει στη διαφάνεια και την ηθική της διοίκησης.

Στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, κάθε πρόκληση είναι πολυδιάστατη. Η εκρηκτική αύξηση του όγκου δεδομένων, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των ρυθμιστικών απαιτήσεων, και η ανάγκη για διαφοροποιημένη συμμετοχή στελεχών από διαφορετικά τμήματα στην ESG στρατηγική, συχνά οδηγεί σε προκλήσεις στην κατανόηση και εφαρμογή.

Η ResNovae έχει αναπτύξει την πιο επιτυχημένη και αναγνωρισμένη πλατφόρμα διαχείρισης ζητημάτων ESG στην Ελλάδα, το ESGenius!-The Sustainability OS. Το ESGenius! έχει υιοθετηθεί από πλήθος εισηγμένων και μη εταιρειών, το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και από πλήθος δημόσιων οργανισμών και Δήμων.

Μέσω της συνεχόμενης καθοδήγησης των στελεχών των πελατών μας αλλά και των τεχνολογιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχει ενσωματώσει το ESGenius!, έχουμε κατορθώσει να μετασχηματίσουμε τα στελέχη των πελατών μας από Data Hunters σε στελέχη χάραξης πολιτικής προς μια βιώσιμη κοινωνία απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους από την καθημερινότητα τους.

Η ResNovae και το ESGenius! μετά την Ελληνική αγορά επεκτείνονται και στην Ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές αναφορές πλέον στην Κεντρική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Πεφάνης, Δημοσιογράφος & Moderator, CNN Greece

Η Νίνα Αργυροπούλου, Senior Officer – Public Relations and Communications Department , Piraeus Container Terminal Single Member S.A. (PCT) ανέφερε πόσο καθοριστικής σημασίας η επόμενη πενταετία για την εξέλιξη του ESG και των δεικτών Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί θα πρέπει να μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, τα κριτήρια των αποφάσεων που λαμβάνουν αλλά και τη στρατηγική τους τοποθέτηση και εκπλήρωση των στόχων τους.

Η Υπευθυνότητα, η Διαύγεια αλλά και οι Βιώσιμες Πρακτικές απέναντι αλλά και σε σχέση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της κάθε εταιρείας είναι μια διαδικασία σύνθετη, όπου η Τεχνολογία αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο – όσο πιο φιλική προς τη χρήση, προσβάσιμη αλλά και προσωποποιημένη στα ζητούμενα του οργανισμού είναι, τόσο πιο άμεσο και θετικό αντίκτυπο θα έχει στις εξελίξεις.

Η επόμενη μέρα για τις πλατφόρμες συλλογής, επεξεργασίας και ψηφιοποίησης ESG δεδομένων, θεωρώ πως είναι να αποτελεί ΚΑΙ ένα σύγχρονο hub γνώσης, ενημέρωσης εξελίξεων και εκπαίδευσης για τον εκάστοτε οργανισμό. To ΑΙ μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό αυτό και να συνδέσει τα ESG δεδομένα ενός οργανισμού με τη γνώση και την εκπαίδευση που χρειάζεται ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις αλλά και να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

Η Λίλιαν Γεωργοπούλου, Deputy Chief Listings Officer, ATHEX Group, ξεκίνησε την τοποθέτηση της κάνοντας αναφορά στις δράσεις του Χρηματιστηρίου, που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των εταιρειών και ευρύτερα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς και στην ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα βιωσιμότητας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ATHEX ESG Data Portal η οποία αποτελεί κεντρικό σημείο συγκέντρωσης ESG δεδομένων για ελληνικές εισηγμένες και μη εταιρείες, αλλά και για επενδυτές που επιθυμούν να βρίσκουν τυποποιημένες και κατά συνέπεια ευκολότερα συγκρίσιμες πληροφορίες.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις από τις ολοένα αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, η κα. Γεωργοπούλου σημείωσε πώς εντός του 2024 θα γίνει επικαιροποίηση του ATHEX ESG Reporting Guide, με στόχο την ενσωμάτωση βασικών απαιτήσεων των νέων ευρωπαϊκών προτύπων ESRS για την καλύτερη προετοιμασία των εταιρειών που θα είναι στο πεδίο εφαρμογής τα επόμενα χρόνια.

Ο Ευάγγελος Μπέης, Executive Director της Blue Marble Disruptive Technologies, επεσήμανε πως ήταν χαρά του που παρακολούθησε τις τοποθετήσεις επί θεμάτων ESG των εξαιρετικών στελεχών σημαντικών επιχειρήσεων, και ενημέρωσε για το νέο πανευρωπαϊκό πλαίσιο Αντιστάθμισης Ανθρακικού Αποτυπώματος προς επίτευξη του στόχου μείωσης των καθαρών εκπομπών. Ο κος Μπέης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην Cleon Conferences για την εξαιρετική διοργάνωση και τον άρτιο συντονισμό των συζητήσεων.

Στην ενότητα ΙΙΙ με θεματική η σημασία του Risk Management στο ESG, η Στέλλα Λάζου, Business Analyst, Transformation and Risk Management Direction, Attica Group ανέφερε πως η συμμόρφωση με την CSRD και η αξιοποίηση θετικών επιχειρηματικών ευκαιριών απαιτεί ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτοματοποίηση της διαδικασίας παραγωγής δεδομένων ESG με υψηλή ποιότητα ακρίβειας και συστηματική παρακολούθηση των επιδόσεων της εταιρείας στη βιωσιμότητα.

Η ψηφιοποίηση των ESG δεδομένων θα συμβάλλει καθοριστικά στην κατάρτιση των νέων εκθέσεων βιωσιμότητας, γεγονός που θα συντελέσει στη μείωση του κινδύνου συμμόρφωσης και θα βοηθήσει τις εταιρείες να ασκήσουν καλύτερο performance management.»

Η Μαρία Τσιαδή, CEO της IMPACTA_ESG_Consultants ανέφερε την σημασία της αναγνώρισης και διαχείρισης ρίσκων που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση στις Εκθέσεις Αναφοράς Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάλυση ρίσκου στο πλαίσιο αναφορών TCFD, EU taxonomy και CSRD, και πως η ανάλυση αυτή είναι πλέον υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους.

Στην έναρξη της ενότητας IV με θεματική τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων για ESG πρακτικές η Μάρθα Κεσίσογλου, Corporate Affairs Executive Director της Nova, ανέλυσε τη σημασία της παγκόσμιας τάσης βιώσιμου πολεοδομικού σχεδιασμού επαναχρησιμοποιήσης κτιρίων, αναλύοντας το παράδειγμα της Nova να επιστρέψει στην πόλη, επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια στη Λεωφόρο Αθηνών, τον Κολωνό, την Καλλιθέα και την Παλλήνη.

Πρόκειται για νευραλγική πρωτοβουλία συμβολής στον Στόχο 11 (βιώσιμες πόλης) Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μέσω ανακαινίσεων κτιρίων που εντάσσονται στον αστικό ιστό και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή του και τη περιβαλλοντική αναβάθμισή του. Η Nova εφάρμοσε κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όπως επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών νέα συστήματα θέρμανσης-ψύξης και εξαερισμού και πλήρης προσβασιμότητα, διασφαλίζοντας εγγύτητα, διευκολύνοντας τη συνεργασία των εργαζομένων και μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα των μετακινήσεων.

Παράλληλα, η Μάρθα Κεσίσογλου συμμετείχε στο πάνελ «Χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων για ESGπρακτικές” όπου επικεντρώθηκε στην ανάγκη μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Tέλος η Ναταλία Μπόλου, ESG & Sustainability Leader στην Brookstreet Equity Partners, ένα fund που επενδύει παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από το Λονδίνο, σε ψηφιακή καινοτομία και πράσινες μεταβάσεις, ανέφερε πως οι χρηματοδοτήσεις μέσω τραπεζών και funds λειτουργούν ως μοχλός για την προώθηση των πρακτικών ESG, πολλά χρόνια πριν την υποχρεωτική εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανονισμών CSRD.

Πρότεινε επίσης στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν αποφάσεις με κίνητρο τη δημιουργικότητα και την ανάγκη να καταστήσουν τη βιωσιμότητα προτεραιότητα στη στρατηγική τους, αντί του φόβου συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.

Η Brookstreet Equity Partners, υπογράφον μέλος των αρχών των Ηνωμένων Εθνών για υπεύθυνες επενδύσεις (UN PRI), έχει διαμορφώσει μεθοδολογίες για τις εταιρίες του νέου χαρτοφυλακίου της για να ακολουθούν τα πρότυπα ESG και επενδύει σε εταιρίες με καινοτόμες τεχνολογίες που δημιουργούν ουσιαστική αξία για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Gold Sponsors: Desfa, ESG Genius
Silver Sponsors: Attica Group, ΔΕΗ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ
Communication Sponsors: IMPACTA CONSULTING, ESG stories, Energy Press, Εcopress, ecozen, crisis monitor, επιχειρώ

Το συνέδριο συντόνισε ο δικηγόρος και δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Ζητά την άμεση θεσμοθέτηση της δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να ασκούν έργο στο ΕΣΥ

ΡΑΑΕΥ: Προκήρυξη θέσεων εργασίας για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό

Quest: Μέρισμα 0,22 ευρώ στους μετόχους