Η φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά στα στέκια των ενεργειακών αγορών στη χώρα μας, είναι ότι «ο Μυτιληναίος θέλει να μπει δυνατά μέσα ή ακόμη και να εξαγοράσει το ποσοστό του Ομίλου Λάτση στην Helleniq Energy».

Ας εξετάσουμε τα στοιχεία και ολόκληρο το φάσμα της πληροφόρησης που υπάρχει για να δούμε κατά πόσον αυτό είναι αλήθεια ή ακριβέστερα σε ποιο ποσοστό είναι αλήθεια.

Υπάρχουν δύο δεδομένα: πρώτον πως η Helleniq Energy επιθυμεί μέχρι το καλοκαίρι να πουλήσει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει, ενώ παράλληλα ψάχνει «αντικαταστάτη» για το 50% της Elpedison αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συνεργασία με τους ιταλούς της Edison δεν θα συνεχιστεί και εκείνος που αποχωρεί από το σχήμα είναι ο ιταλικός όμιλος.

Και δεύτερον ότι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος πήρε μέρος στην ιδιωτική τοποθέτηση (placement) της Helleniq Energy αγοράζοντας ποσοστό 1% και μάλιστα επίσημα, μέσω της  Mytilineos.

Ανεπίσημα λέγεται στην αγορά ότι ο κ. Μυτιληναίος ελέγχει άλλο 1-2% μέσω τρίτων εταιρειών αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται ενώ το ίδιο φημολογείται και για τον κο Δημήτρη Μελισσανίδη της Aegean Oil.

Να προσθέσουμε πως μεταξύ Γενεύης-Λονδίνου (Σπύρος Λάτσης) και Ευάγγελου Μυτιληναίου υπάρχει διακριτική προσυνεννόηση πριν από σημαντικές κινήσεις στο θέμα αυτό, αλλά σίγουρα όχι γενική συμφωνία. Λέγεται πως στη βρετανική πρωτεύουσα υπήρξε και συνάντηση Μυτιληναίου με μέλος της οικογένειας Λάτση, αλλά αυτό δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Άλλωστε ο κος Σπύρος Λάτσης δεν έχει δώσει κανένα δείγμα πλήρους αποεπένδυσης από την Helleniq Energy.

Ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας «τρέχει» και τα δύο πολύ μεγάλα πρότζεκτ του στην Ελλάδα (Ελληνικό και Helleniq Energy) με την ίδια επιμονή και υπομονή.

Τα σχέδια Μυτιληναίου

Ο κ. Μυτιληναίος σχεδιάζει προσεκτικά το μέλλον του δικού του Ομίλου και όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του «έχει στόχο σημαντική συσσώρευση δυνατών assets με στόχο να ανεβάσει τη μετοχή του στα 40-45 ευρώ και τότε συνολικά να δεί το επόμενο μεγάλο βήμα που θα κάνει».

Αυτά αναφέρουν σοβαροί συνομιλητές και νομικοί συνεργάτες του και εμείς σας το μεταφέρουμε.

Για το λόγο αυτό προχώρησε στον μετασχηματισμό του ομίλου του για να επωφεληθεί η Αλουμίνιον της Ελλάδος από τις συνέργειες ενέργειας – μετάλλων.

Στην αγορά λένε ότι με  δυο συναλλαγές ιδιωτικής τοποθέτησης (Εθνική – Helleniq Energy) καταγράφει υπεραξίες 20-22 εκατ. ευρώ και μερίσματα  από τα πρώην ΕΛΠΕ.

Θυμίζουμε ότι πριν το  από το placement της Εθνικής, η διοίκηση της  Τράπεζας τον είχε καλέσει σε κλειστό roadshow για λίγους υποψήφιους επενδυτές.

Κατόπιν ο κ. Μυτιληναίος φέρεται να αγόρασε στο placement (5,30 ευρώ) μετοχές της Εθνικής αξίας 50 εκατ. ευρώ. Οι υπεραξίες για τον Μυτιληναίο από τις μετοχές της Εθνικής κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες στα 18 εκατ. ευρώ.

Στην ιδιωτική τοποθέτηση της Helleniq Energy από την Paneuropean Ηoldings και το Ελληνικό Δημόσιο (11%) την οποία πραγματοποίησαν η Goldman Sachs, JP Morgan, η Mytilineos όπως αναφέραμε αγόρασε το 1%, δηλαδή περί τα 3 εκατ. μετοχές τοποθετώντας 21,3 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι του Ομίλου υπολογίζουν  μερισματική απόδοση γύρω στο 12% από την επένδυση αυτή, ύστερα και από την ανακοίνωση του διανομής μερίσματος 0,90 ευρώ ανά μετοχή κάτι που είχε προαναγγείλει  ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Το βέβαιον είναι ότι από την πλευρά της Helleniq Energy έχει γίνει κρούση στον κο Μυτιληναίο (όπως και σε άλλους) να αγοράσουν το 50% των ιταλών στην Elpedison.

Στον χώρο αυτό ο κος Μυτιληναίος βρίσκεται «πολύ μέσα» με τις δικές του εταιρίες, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο όσο και στη λιανική πώληση ηλεκτρισμού και αερίου. Συνεπώς είναι ανταγωνιστής αλλά εάν η επέκταση είναι μέρος του «σχεδίου των 45 ευρώ» τότε ίσως το αποφασίσει.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σιάμισης δεν φαίνεται να είναι «μεγάλος εραστής» του φυσικού αερίου, κάποιοι που βρίσκονται κοντά του λένε πως πιστεύει στο αργό πετρέλαιο και τη διύλιση και δευτερευόντως στις ΑΠΕ, αλλά όχι στο αέριο και αυτό δεν είναι τωρινό λόγω Ρωσίας.

Σημειώστε πάντως και κάτι σημαδιακό: ο κος Σιάμισιης απολαμβάνει της εκτίμησης και του κου Μυτιληναίου, κάτι που μεταφέρουν και σε κυβερνητικές πηγές ανώτερα στελέχη της Mytilineos.

Αναφορικά όμως με το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως βέβαιος αγοραστής φέρεται το ΤΑΙΠΕΔ. Προηγουμένως πάντως πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκτήσει αυτό το δικαίωμα το Ταμείο.

Πότε θα «τρέξει» το νέο placement

Πάντως η μετοχική συμπεριφορά της Helleniq Energy, μετά το placement έχει αλλάξει άρδην καθώς μεγαλύτεροι   όγκοι σε σύγκριση με το παρελθόν. Μετά τον Ιούνιο ο όμιλος θα έχει νέο Πρόεδρο τον κο Σπήλιο Λιβανό (σας το ανέφερε πρώτος ο wiseman προ καιρού) που θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.

Παράλληλα η Helleniq Energy αντλεί δύναμη, και από  τις εξορύξεις υδρογονανθράκων έχοντας συνεταίρο την μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο στον τομέα αυτό, την  Exxonmobil.

Τα απτά αποτελέσματα αυτών ερευνών πάντως, εάν υπάρξουν, θα φανούν μετά από χρόνια αλλά η αγορά προεξοφλεί τόσο το καλό κλίμα όσο και τις προοπτικές, ιδίως τώρα που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και η πολεμική εμπλοκή του Ιράν με απροσδιόριστη ακόμη την αντίδραση του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα ο αντίκτυπος είναι ότι στις ευρωπαϊκές αγορές, οι buyers επανάκτησαν τον έλεγχο, με βραχυπρόθεσμο trade προεξόφλησης πως, η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί άμεσα τουλάχιστον.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν θα μπορούσε να “τρέξει” το νέο  placement της HelleniQ Energy τον Ιούνιο, κάτι που σήμερα τουλάχιστον φαίνεται να απομακρύνεται ως ενδεχόμενο. Από αυτό το σημείο όμως ως τις 5 Νοεμβρίου οπότε και διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο χρόνος είναι πολύς και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Όπως σας έχουν ήδη πληροφορήσει το mononews.gr και ο wiseman, μετά  το placement του Δεκεμβρίου, έχει  ξεκινήσει κουβέντες το ΤΑΙΠΕΔ με πρωτοβουλία του CEO Δημήτρη Πολίτη για καινούργιο placement μέσα στο  καλοκαίρι κιόλας.

Είναι άγνωστο εάν ο κος Πολίτης έχει συνεννοηθεί προηγουμένως για το θέμα αυτό με την κυβέρνηση, η οποία τον διόρισε κιόλας. Ο ίδιος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομιλεί περί θετικού momentum το οποίο όντως υπάρχει στην οικονομία και την αγορά. Εκτιμά μάλιστα πως ο κάθε μέτοχος μπορεί να διαθέσει 10% επιπλέον.

Αλλά αυτό είναι το ένα δεδομένο και η πρεμούρα του κου Πολίτη για νέο, ταχύτατο placement είναι κάτι άλλο.

Από  την πλευρά του Ομίλου Λάτση και της Paneuropean που είναι η εταιρία-μέτοχος του Ομίλου την Helleniq Energy, θέλουν περισσότερη περίσκεψη και ανάλυση και προφανώς εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Δεν  υπάρχει όμως σύμφωνη γνώμη για νέο placement-εξπρές ασχέτως εάν αυτά τα πράγματα αλλάζουν πολλές φορές γρήγορα και με ορμή.

Ο κος Σπύρος Λάτσης στη Γενεύη, θέλει να περιμένει ώστε να εμπεδωθεί η θετική επίπτωση από το placement του Δεκεμβρίου. Άλλωστε το θετικό κλίμα φάνηκε στην πορεία της μετοχής και είναι φανερό ότι ο πλειοψηφών μέτοχος θέλει να μετρήσει το «καλοκαιρινό κλίμα» υπό το πρίσμα και του Μεσανατολικού πριν πάρει αποφάσεις, πράγμα απολύτως λογικό.

Θυμίζω πως στο placement του Δεκεμβρίου οι δύο μέτοχοι διέθεσαν 33.619.870 κοινές μετοχές της Helleniq Energy Holdings S.A., που αντιστοιχούν στο 11% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή.

Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.317 Μετοχές και  σήμερα κατέχει το  31,2%, ενώ η Paneuropean διέθεσε 20.491.553 μετοχές και κατέχει το 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου.

Συμπέρασμα; «Το μέλλον ξεκίνησε» όπως έγραφαν και στους τοίχους του Παρισιού το «γαλλικό Μάη του 1968» αλλά οι εξελίξεις είναι σαν τις επαναστάσεις : θέλουν το χρόνο τους για να επωαστούν και κατόπιν ξεσπάνε ξαφνικά…

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Λήξη συναγερμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – «Κάναμε λάθος»

Άλεκ Τομάζος: Ποιος είναι ο εφοπλιστής και ισχυρός φίλος του billionaire Τέλη Μυστακίδη


Μπρα ντε φερ Κωνσταντέλλου – Στασινού για το ύψος των κτιρίων: Οι προσφυγές και οι νέες καταγγελίες