Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Olivier Micheli (Data 4) στο mononews: Γιατί επενδύουμε €300 εκατ. στην Ελλάδα

Olivier Micheli CEO της DATA4

Για την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ της Data 4 στην Ελλάδα για την δημιουργία Data Center campus, τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά και το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, μίλησε στο mononews.gr ο Olivier Micheli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data 4.

Όπως είπε τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει άλματα προόδου και πλέον μπορεί να φιλοξενήσει επενδύσεις στο cloud ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει βάλει ως προτεραιότητα την ψηφιοποίηση του κράτους.

«Η ελληνική αγορά είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά. Πρώτον, η οικονομία της χώρας έχει αλλάξει και είναι πλέον πλήρως προσηλωμένη στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, από τις κυβερνητικές ή τις διοικητικές υπηρεσίες. Αυτή η στροφή προς την ψηφιοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να χρειαστεί πολλά δεδομένα για να φιλοξενήσει, επομένως γίνεται ένα ιδανικό μέρος για εταιρείες όπως η Data4 για να επενδύσουν» επισημαίνει ο κ. Micheli.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο ίδιος λέει ότι τα πρώτα δύο η κατασκευή των δύο πρώτων κέντρων δεδομένων έχει ήδη ξεκινήσει και περίπου τριάντα άτομα εργάζονται ήδη στην πανεπιστημιούπολη της Παιανίας. Ενώ παράλληλα εκτιμά ότι, «η Data 4 στην Ελλάδα θα έχει δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030».

Το ATH1 θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW.

Γραφική αναπαράσταση (mockup) του σχεδιαζόμενου campus

Επενδυτικός-Γεωγραφικός παράδεισος η Ελλάδα

Όλοι οι εκπρόσωποι των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν ανακοινώσει επενδύσεις στη χώρα, έχουν μιλήσει για την εξαιρετική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που την καθιστούν «παράδεισο», με τον κ. Micheli να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ο ίδιος τονίζει ότι «η γεωγραφική θέση της Ελλάδας καθιστά τη χώρα ένα ευνοϊκό μέρος για κέντρα δεδομένων: στρατηγική θέση, κόμβος συνδεσιμότητας, που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, μέσω περισσότερων από 20 υποθαλάσσιων καλωδίων. Η Data4 δεν θα μπορούσε να µην εισέλθει σε αυτή την αγορά! Στην Ελλάδα, η αγορά αναπτύσσεται τόσο γρήγορα με τον κλάδο των κέντρων δεδομένων να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030».

Για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα, ο πρόεδρος και CEO της Data 4 μας λέει ότι «η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχύσει σίγουρα αυτή την τάση, καθώς θα αυξήσει την ανάγκη αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων και την ανάγκη κατασκευής κέντρων δεδομένων. Στην Ευρώπη μάλιστα, σχεδόν η μισή χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων θα αφιερωθεί στην ΤΝ μέχρι το 2030 και σίγουρα η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση».

Ο ανταγωνισμός

Τα τελευταία χρόνια παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κάνει «απόβαση» στην Ελλάδα, φέρνοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Data Centers.

Μεταξύ αυτών είναι η Microsoft, η Google αλλά και η Digital Realty, η οποία μάλιστα έχει ήδη σε λειτουργία 3 Data Center, ενώ ετοιμάζει άλλα δύο και ένα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο κ. Micheli σε ερώτημα για τον αυξημένο ανταγωνισμό απάντησε ότι η Data4 δεν είναι ανταγωνιστές των Big 5 και πως δεδομένου των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς υπάρχει χώρος για όλους.

«Δεν είμαστε ανταγωνιστές των Big5, είναι ειδικοί στο cloud, ενώ η αποστολή μας είναι να κατασκευάζουμε Data Centers και να παρέχουμε χώρο φιλοξενίας στα κέντρα δεδομένων μας, σε όλα τα είδη εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων παρόχων cloud και εταιρειών από άλλους τομείς. Και δεδομένου του μεγέθους και των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς, θα υπάρχει χώρος για όλους» τονίζει.

Διαβάστε επίσης:

Η επένδυση 300 εκατ. της «Data 4» φουντώνει τον ανταγωνισμό για Data Center στην Ελλάδα

Πληροφορική: «Ψήνεται» νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Πληροφορική: Τι περιμένει η αγορά το δεύτερο μισό