Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ολύμπια Xenia: Ιστορικές επιδόσεις από το άλμα των διεθνών τιμών ελαιόλαδου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολύμπια Xenia Χάρης Αναγνωστόπουλος

«Πρωταγωνιστής» του πληθωρισμού τροφίμων το 2023 αναμφισβήτητα ήταν το ελαιόλαδο.

Η μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου προέξαρχουσας της Ισπανίας που παράγει σχεδόν τη μισή ποσότητα της παγκόσμιας παραγωγής οδήγησε στην εκρηκτική αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ολύμπια- Xenia, πέτυχε πέρυσι ιστορικό υψηλό πωλήσεων και παράλληλα εκρηκτική άνοδο της κερδοφορίας μετά από μια ζημιογόνο χρονιά.

Η εταιρεία από την  γνωστή για τα προϊόντα ελιάς και το εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο υπό το brand Xenia, σημείωσε πωλήσεις 25,9 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 7,5% από το 2022 φτάνοντας «στο υψηλότερο ιστορικό σημείο» όπως αναφέρεται από τη διοίκησή της υπό τον Χάρη Αναγνωστόπουλο, στις οικονομικές καταστάσεις, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Μάλιστα οι επιδόσεις αυτές έρχονται μετά το αναπτυξιακό μπουμ της τάξης του 30,40% το 2022.

Το συνολικό ποσό των εξόδων της διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης, παρόλη την αύξηση τζίρου, μειώθηκε στην χρήση του 2023 σε 1,914 εκατ. ευρώ έναντι 2,079 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022. Σαν ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της εταιρείας, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης μειώθηκαν στο 7,40% για το 2023 από το 8,63% το 2022 και το 9,55% το 2021 αντανακλώντας τις προσπάθειες για μείωση του κόστους.

Περισσότερο θεαματικές είναι οι επιδόσεις στην κερδοφορία με το αποτέλεσμα προ φόρων και φόρων στο 1,448 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,203 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά και τα καθαρά κέρδη στα 1,162 εκατ. ευρώ από ζημίες ύψους 1,327 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Η μη αθέτηση συμβολαίων με πελάτες εξωτερικού

Η εταιρεία με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, συνεργασία με πολυεθνικές και ηγετική θέση στα προϊόντα προϊόντα ελιάς και πάστα ελιάς, αποδίδει τις υψηλές επιδόσεις στην πολιτική συγκράτησης τιμών το 2022 όταν το κόστος συσκευασίας είχε εκτοξευθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της τήρησης των συμβολαίων που είχε με τους πελάτες εξωτερικού κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις τη φετινή χρονιά όπου οι ανατιμήσεις της πρώτης ύλης ήταν διεθνές φαινόμενο.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΣ που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις «η εταιρεία μας το 2022 είχε σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στα κοστολόγιά της, κυρίως στα υλικά συσκευασίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συνεπής στάση της όμως να τηρήσει στο έπαρκο τις υποχρεώσεις της με τους πελάτες των συμβολαίων (που χρονικά είχαν προηγηθεί της έναρξης του πολέμου) είχε θετικότατο αντίκτυπο στις σχέσεις της με τους πελάτες.

Έτσι το 2023 ξεκίνησε, από πλευράς σχέσεων με τους πελάτες, με τους καλύτερους οιωνούς. Αυτό βοήθησε και στη διατήρηση αλλά και επέκταση των συνεργασιών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με παράλληλη κατανόηση για την αναγκαιότητα των σημαντικών αυξήσεων τιμών που έπρεπε να γίνουν για να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση κόστους των πρώτων υλών.

Παράλληλα όμως εξαντλήσαμε όλα τα περιθώριά μας ώστε αυτές οι ανατιμήσεις να παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα από τους καταναλωτές που βίωσαν όλο το 2023 σημαντικές αυξήσεις στο σύνολο των τροφίμων επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό τους προγραμματισμό».

Πρόβλεψη για πωλήσεις 30 εκατ. ευρώ το 2024

Το 2024 ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για την Ολύμπια Xenia. Η αύξηση πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε στο 35% και η πρόβλεψη της διοίκησης είναι ότι οι πωλήσεις το 2024 θα προσεγγίσουν τα 30 εκατ. ευρώ με ικανοποιητική κερδοφορία.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1989 και διατηρεί παραγωγική μονάδα στην Αμαλιάδα, με τον μέσο όρο των απασχολούμενων στους 86 εργαζόμενους το 2023 έναντι 90 το 2022 αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες της εγχώριας αγοράς με παρουσία σε όλες σχεδόν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το κύριο αντικείμενό της είναι η παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση αγροτικών προϊόντων και λοιπών ειδών διατροφής και συγκεκριμένα η παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία ελιών, ελαιολάδου, ξηρών καρπών βοτάνων και λοιπών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι πελάτες της είναι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού ενώ το δίκτυό της καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα και πολλές διεθνείς αγορές.

Διαβάστε επίσης:

MSCI: Εκτός η Motor Oil, ήττα για το ΧΑ (και την ΤΙΤΑΝ)

Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα της ΔΕΛΤΑ

ΧΑ: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση τριών εταιρειών