ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες για να αποδειχθεί και τυπικά ότι το φανταχτερό επιχειρηματικό οικοδόμημα της Folli Follie ήταν μια… εικονική πραγματικότητα. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής, βασικός μέτοχος, αλλά και διοικητικός ηγέτης, μέχρι πριν από λίγες ώρες, της εταιρείας φρόντισε να κάνει τη δική του απολογία, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε προχθές το βράδυ.
«Απέτυχα να ελέγξω τη θυγατρική στην Ασία. Εμπιστεύτηκα ανθρώπους που με γέλασαν…». Αυτή ήταν, σε αδρές γραμμές, η εκδοχή που έδωσε για τα όσα αποκαλύφθηκαν από την έρευνα της Alvarez & Marsal. Εκδοχή, βεβαίως, που, πέρα από το δικό του λάθος, φορτώνει την ευθύνη σε τρίτους χωρίς, μέχρι στιγμής, να τους κατονομάζει.
Από την έρευνα, βεβαίως, που έγινε στη μεγάλη θυγατρική του ομίλου στην Ασία, τονίζεται στο πόρισμα ότι «δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας». Λογικό, βεβαίως, καθώς από την «ετυμηγορία» της Alvarez & Marsal εκείνο που προκύπτει είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ταμείο για να κλαπεί…
Το χρήμα στον πατέρα και τον υιό
Ποιος, όμως, μπορεί να είναι ο λόγος που «φουσκώθηκαν» τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου της Folli Follie; Τουλάχιστον επί του παρόντος εκείνο που φαίνεται είναι ότι οι αλχημείες αυτές επέτρεψαν στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, αλλά και στον γιο του Τζώρτζη, να πουλήσουν μετοχές σε πολύ υψηλές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τις αγοραπωλησίες μετοχών που έχουν γίνει σε βάθος χρόνων ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έχει αποκομίσει κέρδη που διαμορφώνονται στα 115 εκατ. ευρώ.
Κανείς δεν γνωρίζει για πόσο διάστημα πίσω πηγαίνουν όλες αυτές οι…. λαθροχειρίες που αλλοίωναν την πραγματικότητα στην Folli Follie.
Για τη χρήση του 2017 αποδείχθηκε πλέον ότι ο ισολογισμός της εταιρείας ήταν ψεύτικος. Το ίδιο όμως φαίνεται να δείχνουν και τα μέχρι στιγμής πρώτα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του 2016. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μόλις προ ημερών ζήτησε και πήρε συγκεκριμένα στοιχεία.
Η Folli Follie ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ετήσιας χρήσης του 2016 στις 12 Απριλίου 2017. Αποτελέσματα τα οποία έδειξαν άνοδο 12,1% στον κύκλο εργασιών, με τα κέρδη να απεικονίζονται στα 222,5 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 328,2 εκατ. ευρώ.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της χρήσης αυτής άρχισαν οι πωλήσεις μετοχών.
Στις 21 και στις 24 Απριλίου, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διέθεσε 200.000 μετοχές από τις οποίες και εισέπραξε 3,79 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε, στις 9 Μαΐου, η εκχώρηση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο (1,15 εκατ. κομμάτια), από τα οποία και εισέπραξε 23 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πωλήσεις μετοχών που έγιναν σε ευαίσθητο χρονικό διάστημα, καθώς απέχουν ελάχιστα από τη δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας.
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι από την στιγμή κατά την οποία η χρήση του 2016 είναι παραπλανητική, τότε οι εκχωρήσεις μετοχών από πατέρα και γιο Κουτσολιούτσο μπορούν να στοιχειοθετήσουν μια καραμπινάτη περίπτωση χειραγώγησης της αγοράς μέσω ψευδών ειδήσεων. Παράβαση κακουργηματικού χαρακτήρα, με την οποία, όμως, δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, της οποίας τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τη χρήση του 2017 για τα Folli Follie.
Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το mononews.gr, από το 2011 και μετά ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε δαπανήσει 15,7 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μετοχές των Folli Follie. Όμως, από τον Δεκέμβριο του 2003 έως και τον Μάιο του 2017 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εκχώρησε μετοχές αξίας 130,5 εκατ. ευρώ.
Μένει, βεβαίως, να διαπιστωθεί και σε ποιες άλλες χρήσεις, πέραν των δύο τελευταίων, τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie ήταν κάλπικα.
Έρχονται κι άλλες παραιτήσεις
Όπως όλα δείχνουν, η αναγκαστική αποχώρηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της συζύγου του, Καίτης, θα έχει και συνέχεια.
Άλλωστε από την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας προκύπτει ότι αναζητείται εντεταλμένος σύμβουλος. Κάτι που δηλώνει απερίφραστα ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μετράει μέρες στο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου.
Επίσης, την πόρτα της εξόδου από το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να δουν τόσο ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, όπως επίσης και η Ειρήνη Νιώτη που επί χρόνια είναι στη διεύθυνση διαχείρισης διαθεσίμων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μετά το αρχικό πόρισμα της Alvarez & Marsal (γιατί θα ακολουθήσει κι άλλο που θα δείχνει ποιοι φταίνε για τη διόγκωση των στοιχείων στην Ασία) η Ernst & Young (EY) θα θελήσει να κάνει εκείνη τον πλήρη έλεγχο και να υπογράψει τον ισολογισμό της τελευταίας χρήσης, σε αντιπαραβολή βέβαια με εκείνη του 2016.
Οι πληροφορίες λένε ότι η EY έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για το αν θα πει το «ναι» ή το «όχι» στους απαιτούμενους πλήρεις ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων.
Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα κριθεί στις αμέσως επόμενες μέρες. Έχοντας, βεβαίως, ως δεδομένο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία μα καμία πιθανότητα να γίνει η νέα Γενική Συνέλευση της Folli Follie στις 10 Οκτωβρίου, κάτι που ευθύς εξαρχής είχε επισημάνει το mononews.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι ποια από τα στελέχη της αγοράς θα δεχθούν να αναλάβουν ρόλο στην Folli Follie της οποίας το χρονικό περιθώριο προστασίας από τους πιστωτές εκπνέει τον Νοέμβριο κι όπως όλα δείχνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων το επόμενο βήμα είναι να πάει στο Άρθρο 106β της αναγκαστικής διαχείρισης. Κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν βαθιά «κουρέματα» και για τους ομολογιούχους αλλά και για τους πιστωτές της εταιρείας.
Είναι προφανές ότι μετά τη μεγάλη «τρύπα» της Ασίας, η πραγματική οικονομική οντότητα των Folli Follie θα είναι μόλις το 1/3 από εκείνη που πλασματικά φαινόταν. Ως εκ τούτου, και με δεδομένα τα μεγάλα δανειακά της βάρη, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αντέξει την ολοκληρωτική της συντριβή.