• Business

    Όλη η αλήθεια για τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την υποτιθέμενη φοροδιαφυγή

    Ανδρέας Βγενόπουλος

    Ανδρέας Βγενόπουλος


    Είναι δυνατόν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος για φοροδιαφυγή να οφείλονται σε μία γκάφα μεγατόνων των εφοριακών, που στην καλύτερη περίπτωση προδίδει ασχετοσύνη, ενώ στη χειρότερη αφήνει υπόνοιες για πολιτικές παρεμβάσεις εναντίον του; Αυτό υποστηρίζει πάντως ο ίδιος ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του, και αν κληθεί να τα καταθέσει, η υπόθεση θα κλείσει.

    Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που έκανε λόγο για δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών και ελέγχους σε βάρος του για φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ο Ανδρέας Βγενόπουλος επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του πως πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία σε βάρος του, «επειδή οι “πιστώσεις” στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά μου», όπως σημειώνει.

    «Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη “πιστώσεις” υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Άνθρακες ο θησαυρός», σχολιάζει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, και εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης.

    Αυτό που υποστηρίζει ουσιαστικά ο επιχειρηματίας είναι ότι οι εφοριακοί που έλεγξαν τα στοιχεία του ήταν… άσχετοι! Κι αυτό γιατί κάθισαν και μέτρησαν όλες τις καταθέσεις του, χωρίς όμως να υπολογίσουν το γεγονός ότι όταν π.χ. μία τρίμηνη προθεσμιακή τελειώνει, και πριν ανανεωθεί, πηγαίνει αυτομάτως σε λογαριασμό καταθέσεων, από τον οποίο και πάλι γίνεται ανάληψη όταν ανανεώνεται η προθεσμιακή, ενώ μετά από τρεις μήνες επιστρέφει ξανά στον απλό καταθετικό λογαριασμό, και ούτω καθεξής.

    Όταν αυτό συμβαίνει, ουσιαστικά μιλάμε για ένα ποσό το οποίο σταθερά ανανεώνεται τέσσερις φορές το χρόνο σε μία προθεσμιακή – αν, για παράδειγμα, μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως του 1.000.000 ευρώ, με τους τόκους της προθεσμιακής μπορεί να φτάσει τα 1.050.000 ευρώ.

    Όμως τι έκαναν οι εφοριακοί; Αγνοώντας τον παράγοντα αυτό, υπολόγισαν αυτά τα 1.000.000 ευρώ επί τέσσερις φορές (όσες φορές δηλαδή ανανεώθηκε η προθεσμιακή), βγάζοντας αντί για το πραγματικό ποσό των 1.050.000 ευρώ ένα εξωπραγματικό ποσό σχεδόν τετραπλάσιας αξίας!

    Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η όλη υπόθεση σε βάρος του στηρίζεται σε μία μεγαλειώδη γκάφα των εφοριακών, που αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα, είναι υπερβολικά εξόφθαλμη για να τη θεωρήσει κανείς «αθώα» – ειδικά με δεδομένο ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει ανοιχτά μέτωπα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/se-eleftheri-ptosi-i-trapezes-maziki-figi-ependiton-ipo-ton-fovo-tou-brexit/54188



    ΣΧΟΛΙΑ