ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοιχτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το τι θα πράξει με το έργο της πενταετούς σύμβασης «Συντήρηση και Λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας» προϋπολογισμού 261,485 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (με ΦΠΑ 324,241 εκατ. ευρώ).
Καταρχάς η επιχείρηση νερού αναμένει να πάρει καθαρογραμμένη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βάσει της οποίας η μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή της κοινοπραξίας Άκτωρ – Άβαξ – ΕΡΓΟΤΕΜ.
Μέχρι τότε η διαγωνιστική διαδικασία παραμένει σε εκκρεμότητα και παράλληλα εξετάζεται το σενάριο ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και να αναλάβει με ίδια μέσα το έργο η ΕΥΔΑΠ.
Δεν θεωρείται εύκολη εξέλιξη, καθώς και πάλι η ΕΥΔΑΠ θα χρειαστεί να κάνει διαγωνισμούς για να προμηθευτεί τα αναγκαία υλικά και υπηρεσίες, διαδικασίες χρονοβόρες με βάση το πλαίσιο που λειτουργεί, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προαναφερόμενο σενάριο εξετάζεται και στη λογική της μείωσης του κόστους και δεν είναι η πρώτη φορά.
Ένα άλλο σενάριο, εκτός από αυτό του ανοίγματος μόνον της οικονομικής προσφοράς των Άκτωρ – Άβαξ – ΕΡΓΟΤΕΜ, είναι η ακύρωση του υφιστάμενου διαγωνισμού και η άμεση εκ νέου προκήρυξη του έργου. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ισχυρή νομική θεμελίωση.
Στο μεταξύ όπως είναι γνωστό η ΕΥΔΑΠ έχει υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση με την κοινοπραξία της Άκτωρ που σήμερα λειτουργεί την Ψυττάλεια, συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ, με διάρκεια για 12 μήνες, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την Ψυττάλεια είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το καλοκαίρι του 2019.
Εκτός από την κοινοπραξία των Άκτωρ – Άβαξ – ΕΡΓΟΤΕΜ προσφορές κατέθεσαν και οι κοινοπραξίες Ιntrakat – Suez International – Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος – Τεχνική Εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης.
Κατά την τεχνική αξιολόγηση η Επιτροπή του διαγωνισμού πρότεινε τον αποκλεισμό των δύο κοινοπραξιών αποφασίζοντας να ανοιχτεί μόνο η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας με επικεφαλής την Άκτωρ.
Αυτό προκάλεσε τη έντονη αντίδραση των άλλων δύο, που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι βγαίνουν εκτός για λόγους μη ουσιώδεις. Στη συνέχεια ο διαγωνισμός πάγωσε για ένα διάστημα. Τελικά η ΕΥΔΑΠ βασισμένη σε γνωμοδότηση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών) και νομικών ζήτησε επιπρόσθετες διευκρινίσεις από τις δύο κοινοπραξίες που είχαν αποκλειστεί από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, με στόχο να παραμείνουν στη διαδικασία.
Το περασμένο Απρίλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε ότι οι τρεις προσφορές που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για την Ψυττάλεια πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και της οικείας Διακήρυξης και γίνονται αποδεκτές, ανακοινώνοντας παράλληλα τη βαθμολογία για τις τεχνικές προσφορές: 1) Άκτωρ – Άβαξ: 109,93, 2) Ιntrakat – Suez International – Τέρνα Ενεργειακή: 108 και 3) Μυτιληναίος – Τεχνική Εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης: 106.
Η κοινοπραξία της Άκτωρ προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή της και στη συνέχεια η ΕΥΔΑΠ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Αρχής. Το ΣτΕ, όπως προαναφέρθηκε, έλαβε απόφαση υπέρ της κοινοπραξίας της Άκτωρ.
Διαβάστε επίσης
ΕΥΔΑΠ: Στις ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ η μεγάλη δουλειά της Ψυττάλεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έλον Μασκ: Τρεις λόγοι για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του 2025
- Ανοικτά και την Κυριακή εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Γερμανία: 4 οι νεκροί – Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά