• Business

    Όλα τα μυστικά της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για την ακτοπλοϊκή Attica Group – Θα ακολουθήσει και νέα σε ψηλότερη τιμή

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Τυπολατρικού χαρακτήρα είναι κατά βάση η δημόσια πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για την Αttica Group. Και μάλιστα χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους λιγοστούς μετόχους μειοψηφίας της εισηγμένης ακτοπλοϊκής εταιρείας, θυγατρικής του Ομίλου της ΜIG.

    Άλλωστε η ίδια η χρηματιστηριακή αγορά έχει φροντίσει να…αδειάσει επί της ουσίας την ακολουθούμενη κανονιστική διαδικασία, καθώς η τιμή της μετοχής της Αttica Group βρίσκεται 26,1% πάνω από αυτήν της δημόσιας πρότασης. Ενώ στο εγγύς μέλλον πρόκειται να ακολουθήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μια νέα πρόταση σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα τιμής (8,5%) σε σχέση με τα χθεσινά που έγραψε το «ταμπλό».

    Η κίνηση της Πειραιώς προέρχεται εξ αντανακλάσεως, από τη στιγμή που η τράπεζα με τις πρόσφατες αγορές μετοχών απέκτησε ποσοστό ελέγχου στη ΜIG. Και εκ τούτου υποχρεώθηκε εκ του νόμου στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την θυγατρική ακτοπλοϊκή, που είναι μακράν η μεγαλύτερη στη χώρα.

    Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πρόσφατα με την ολλανδική Reggeborgh που όταν αύξησε τη συμμετοχή της στην Ελλάκτωρ, προχώρησε σε δημόσια πρόταση για τη θυγατρικής της Reds.

    Στην περίπτωση της Αttica Group το 79,3832% των κατέχεται από την ΜΙG που με τη σειρά της είναι ελεγχόμενη από την Πειραιώς. Η οποία στον απόηχο των συγκρουσιακών καταστάσεων με την πλευρά του Μάριου Ηλιόπουλου έχει ανεβάσει τη μετοχική συμμετοχή της στη ΜΙG προχωρώντας σε μια άλλη ξεχωριστή δημόσια πρόταση για εκείνη, στην τιμή τον 0,217 ευρώ.

     Η Πειραιώς για την Attica Group ενεργεί συντονισμένα με MIG και ως τούτου το θεωρητικό αντικείμενο της πρότασης αφορά το υπολειπόμενο 20,6168% των μετοχών της ακτοπλοϊκής. Με την τιμή της προσφοράς να διαμορφώνεται στα 1,855 ευρώ ανά μετοχή που είναι η μεσοσταθμική του τελευταίου εξαμήνου. Το οποίο ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου όταν και γεννήθηκε η υποχρέωση υποβολή της δημόσιας πρότασης για λογαριασμό της τράπεζας.

    Ο ρόλος της Strix Holdings

    Όμως στο περίπλοκο κουβάρι των εξελίξεων υπάρχει κι άλλη μια κρίσιμη πτυχή, καθώς το 11,84% της Attica Group βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ( δορυφορικής της τράπεζας Πειραιώς) Strix Holdings. Εταιρείας με έδρα την Ιρλανδία που  τελεί υπό διαχείρηση της Strix asset management. Ελεγχόμενης κατά 75% από την Blantyre και κατά 25% από την Πειραιώς. Με το βρετανικό επενδυτικό fund του Ινδικής καταγωγής Μουμπασίρ Μουκαντάμ να έχει αναλάβει τη μακροχρόνια διαχείριση των μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Πειραιώς.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η πραγματική ελεύθερη διασπορά στην Αttica Group είναι στο 8,7768%. Για αυτούς τους μετόχους μειοψηφίας φαντάζει αλλά και είναι ανεδαφικό να προσφέρουν τα «χαρτιά» τους στο 1,855 ευρώ, όταν χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,34 ευρώ. Και μάλιστα για λόγους ουσίας και όχι γιατί συμβαίνει κάτι παράταιρο.

    Πώς εξηγείται αυτό; Η Strix Holdings έχει συμφωνήσει με τη ΜΙG ( και μένει να εγκριθεί από την εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της 3ης Μαρτίου) την ανταλλαγή χρέους με μετοχές της Attica Group. Εκχωρούνται δηλαδή ανεξόφλητα δάνεια ύψους 443,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να τα σβήσει η ΜΙG, η οποία έναντι αυτής της διευκόλυνσης παραχωρεί το 79,3832% της θυγατρικής ακτοπλοϊκής. Με τη συναλλαγή αυτή το 100% της Attica Group αποτιμάται στα 559 εκατ. ευρώ. Ήτοι στα 2,59 ευρώ ανά μετοχή.

    Αν δεν υπάρξει κάτι το αστάθμητο και η επικείμενη γενική συνέλευση της ΜΙG εγκρίνει τη συμφωνία ( με ελάχιστο απαιτούμενο το 66,7% των μετόχων που θα παραστούν) τότε η Strix Holdings θα κληθεί να προχωρήσει σε μία άλλη δημόσια πρόταση για τις μειοψηφίες. Στην τιμή των 2,59 ευρώ αυτήν τη φορά που είναι κατά 8,5% υψηλότερη συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο.

    Το πάζλ θα ολοκληρωθεί με μια ακόμη κίνηση που αφορά την υλοποίηση της επίσης συμφωνημένη απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Η δομή της συμφωνίας προβλέπει την ανταλλαγή μίας μετοχής (κοινής και Προνομιούχου) της ΑΝΕΚ με 0,1217 μετοχές της Αttica Group, η οποία θα διαθέσει και 80 εκατ. ευρώ για εξόφληση δανείων της απορροφόμενης.

    Με τα δεδομένα αυτά οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ, πιστώτριες τράπεζες και όλοι οι άλλοι, θα κατέχουν περί το 11,2% εν συνόλω, στο νέο ενοποιημένο σχήμα της Αttica Group.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά στις 24/2 η Δημόσια Πρόταση για τη MIG – Στα €0,2170 ευρώ ανά μετοχή η τιμή

    Τράπεζα Πειραιώς: Στη δημοσιότητα η Δημόσια Πρόταση για την Attica Group – Στο 1,855 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο τίμημα

    Τραπεζικό κρεσέντο: Στα 605,5 εκατ. ευρώ οι υπεραξίες Γουάτσα από τη Eurobank, πόσο έχει ανέβει η θέση του Πόλσον στην Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ