ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν στην εκδήλωση του Χ.Α. για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Φρανκφούρτη συμμετέχουν ευρωπαϊκά funds βεληνεκούς του Union Investments με 480 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, δηλώνοντας «παρών» πάνω από 20 επενδυτικά σπίτια της γηραιάς ηπείρου, μάλλον τα μηνύματα που έρχονται για την αγορά είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξα.
Ειδικά, αν αντιληφθεί κανείς ότι πριν από πέντε οι Γερμανοί γελούσαν και ειρωνεύονταν τη πορεία της χώρας στην έξοδό της από τα μνημόνια.
Έξοδος που επισφραγίστηκε από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το καλοκαίρι και μετά με αποκορύφωμα την DBRS τον Σεπτέμβριο και την S&P στις 20 Οκτωβρίου.
Στην εκδήλωση μετείχαν 12 εισηγμένες, οι οποίες μονοπώλησαν του ενδιαφέροντος των ξένων.
Για την ιστορία μόλις τρεις έκλεισαν με απώλειες στην πρώτη συνεδρίαση μετά το roadshow της Τρίτης στην Φρανκφούρτης που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) με συμμετοχή της Eurobank Equities, της Alpha Finance, της NBG και της Πειραιώς Χρηματιστηριακή.
Συμμετείχαν λοιπόν, ο ΑΔΜΗΕ που χθες έκλεισε στα 2,01 ευρώ και άνοδο 0,50%, η Austria Card με απώλειες 0,84%, στα 5,90 ευρώ, η Dimand που έκλεισε αμετάβλητη στα 10,75, ο ΟΛΠ που συνεχίζει ανοδικά μετά τα υψηλά αποτελέσματα 9μήνου, στα 21,15 ευρώ και άνοδο 0,48%, 2,10% κέρδη για τον Φουρλή στα 4,13 ευρώ, 0,86% η άνοδος για την Έψιλον Νετ, στα 9,40 ευρώ, 0,86% η Ιντεάλ που συνεχίζει σε πολυετή υψηλά, στα 5,90 ευρώ, 0,74% η άνοδος για το Κρι Κρι, στα 8,20 ευρώ, 0,36% τα κέρδη για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στο 1,67 ευρώ, +1,58% η Cenergy, στα 6,44 ευρώ και απώλειες στα 13,10 για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την ΕΧΑΕ στα 4,82 ευρώ.
Τα funds πέρασαν και από τις 12 εισηγμένες ζητώντας να μάθουν για τις δραστηριότητές τους εντός κι εκτός Ελλάδος, μάλιστα ρωτήθηκαν για το πώς λειτουργούν σε καθεστώς αύξησης επιτοκίων, αν έχουν έκθεση στην Αν. Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, με τους εκπροσώπους των εισηγμένων να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις «προσκομίζοντάς» τους ταυτόχρονα πρόσφατες εκθέσεις αναβάθμισης της τιμής της μετοχής τους από ελληνικές χρηματιστηριακές.
Ενδιαφέρον, δε, έδειξαν οι ξένοι, για την Ideal, στην οποία τοποθετούμενος ξένος επενδυτής αγοράζει την πραγματική οικονομία της χώρας, αφού η εταιρεία δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο μέσω των Attica πλέον, βιομηχανία, μέσω της Αστήρ Βυτόγιαννης, αλλά και στην πληροφορική και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της Byte.
Οι ξένοι επενδυτές παρακολούθησαν μάλιστα και τη συζήτηση μεταξύ του CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννου Κοντόπουλου με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλη.
Μάλιστα, ο κ. Κοντόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Πατέλη φέρεται να είπε, «Θα έχω τον ρόλο του Γερμανού επενδυτή…».
Ο κ. Πατέλης εξήγησε στους ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, ενώ δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με το πότε το Χ.Α. θα διαβεί το κατώφλι των ώριμων αγορών.
Μάλιστα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, φέρεται να είπε ότι είναι μία διαδικασία που δεν γίνεται αυτόματα, δηλαδή μετά το investment grade, δεν έρχεται άμεσα και η επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές. Θα χρειαστεί ένα διάστημα οι ξένοι επενδυτές να παρακολουθήσουν το Χ.Α.
Κατά τα άλλα, εκτός από την Union, στην εκδήλωση μετείχαν η Allianz Global, το Discovery Capital, το Lupus Asset Management, η Ολλανδική Petram A.M., το Shareholder A.M.
Ως προς το επίπεδο εκπροσώπησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο CEO ήταν μόνο ο κ. Μανούσος Μανουσάκης από τον ΑΔΜΗΕ και Βαλαχής από τον όμιλο Φουρλή και βεβαίως ο κ. Κοντόπουλος από την ΕΧΑΕ.
Οι υπόλοιπες εταιρείες εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο CFO, όπως οι κ.κ. Μπένος (Cenergy), Κοκκόλης (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ), Σαρμαδάκης (Κρι Κρι) κ.ά.
Διαβάστε επίσης:
Non paper Αλέξη Πατέλη στους ξένους θεσμικούς: Έρχεται αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση