ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind, συμμετέχουν στη διαδικασία και το ποσό που θα καταβάλουν συνολικά είναι 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης).
Εκτός απρόοπτου η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΤΤ με την Ολομέλειά της να βρίσκεται από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας σε διαρκή συνεδρίαση. Οι εταιρείες θα στείλουν στη μάχη ένα μικρό αριθμό ανωτάτων στελεχών τους, έχοντας συγκεκριμένη στρατηγική (αν και το μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος έχει ήδη κατανεμηθεί) και με τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον επικεφαλής του ομίλου τους που θα παρακολουθεί από τα κεντρικά τους γραφεία. Προφανώς, οι συνθήκες επιβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν κάνει τεστ για τον κορονοϊό.
Η ΕΕΤΤ δημοπρατεί το σύνολο των διαθέσιμων συχνοτήτων (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) εξασφαλίζοντας ένα ξεκάθαρο επενδυτικό ορίζοντα για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G δίνοντας στους παρόχους τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το 70% του τιμήματος των αδειών μετά από τριετή περίοδο χάριτος.
Υποχρέωση των παρόχων είναι να καλύψουν με το νέο δίκτυο το 60% του πληθυσμού σε τρία χρόνια και σε έξι χρόνια τουλάχιστον το 94%.
Καινοτομία του διαγωνισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αποτελεί η διάθεση του 25% των εσόδων για τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες 5G.
Η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας φέρνει πολύ μεγάλες ταχύτητες, ελάχιστη καθυστέρηση (χρόνος απόκρισης) η οποία καλύπτει τις ανάγκες κρίσιμων εφαρμογών όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τη δυνατότητα σύνδεσης δισεκατομμυρίων αντικειμένων.
Τα δίκτυα 5G συνδέονται στενά με τεχνολογίες όπως η υπολογιστική νέφους (cloud computing), τα μαζικά δεδομένα (big data), η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI), η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα (Virtual Reality/Augmented Reality). Θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα των ανθρώπων με οτιδήποτε και θα επηρεάσουν κάθε τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.
Όπως καταδεικνύουν όλες οι σχετικές μελέτες, για την Ελλάδα το 5G αποτελεί ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να πετύχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Πρόσφατη μελέτη της Accenture Research για το 5G με τίτλο «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G» κατέληξε ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολ. το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. ευρώ. Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
Μελέτη της ΕΥ (Ernst & Young) για την εισαγωγή και τη λειτουργία νέων δικτύων στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέδειξε τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία (σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ (συν 50.000 έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας) από τις επενδύσεις στο 5G την επόμενη δεκαετία (2021-2030) οι οποίες εκτιμώνται σε εύρος 3,9 έως 6,5 δις.
Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, Cosmote, Vodafone και Wind, στη δεκαετία είναι ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται το τίμημα για τις συχνότητες) ενώ αναμένονται επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G.
Το 2025, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φθάσει 31%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, Λετονία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Σύμφωνα με τον Δρ. Ιωάννη Τόμκο, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, «οι τεχνολογικές δυνατότητες των δικτύων 5G αναμένεται να επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στα επιχειρηματικά μοντέλα, στο είδος των παραληπτών των εφαρμογών αλλά και στην δομή της αγοράς».
Διαβάστε επίσης:
Analysys Mason: Το 5G μπορεί να αποφέρει οφέλη ύψους €210 δισ. στην Ευρώπη – Τι θα κερδίσει η Ελλάδα