Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ο.Κεφαλογιάννη-Φ.Αραμπατζή: Δώρο το τέλος διανυκτέρευσης στους ανταγωνιστές μας!

Παράταση στην αγωνία των ελλήνων ξενοδόχων δίνει η Κυβέρνηση, η οποία, μετά και τις αλεπάλληλες διαμαρτυρίες σύσσωμου του κλάδου, δεν εχει διαψεύσει τις φήμες περί της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης.

“Το τέλος διανυκτέρευσης που θα στρέψει τον τουρισμό μας στις γκρίζες μισθώσεις και στους ανταγωνιστές είναι εξαιρετικά παράλογο για να περάσει”, σχολιάζει χαρακτηριστικά, μέσω του Twitter του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρέας Ανδρεάδης. Υπενθυμίζεται ότι, με επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προς τον υπουργό Οικονομικών εξέφρασε την έντονη διαφωνία σύσσωμου του τουριστικού κλάδου στη φημολογούμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Σταθάκη και στην Αν. υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, οι τουριστικοί επιχειρηματίες ζητούν τη διάψευση αυτών των πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά την συγκεκριμένη πρόταση, καθώς η αναζήτηση επιπλέον εσόδων αποτελεί και τη βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου. Ομως, η έντονη αυτή φημολογία προκαλεί αναταραχές στον τουριστικό κόσμο αφού “κυκλοφορεί” στις αρχές τις τουριστικής περιόδου δίνοντας ένα ακόμα “χτύπημα” στον πολύπαθο ελληνικό τουρισμό. Ηδη οι ξενοδόχοι-επιχειρηματίες καταβάλλουν προσπάθειες αύξησης της τουριστικής κίνησης, εν μέσω τρομοκρατικών χτυπημάτων στην καρδιά της Ευρώπης, στο Βέλγιο, αλλά και της Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη.

“Δώρο” για τους διεθνείς ανταγωνιστές αποτελεί η τυχόν επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, σε συνέχεια της αύξησης του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, αλλά και της επικείμενης κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. στα Ελληνικά νησιά. Αυτό υποστηρίζουν τοσο οι ξενοδόχοι, όσο και τα πολιτικά κόμματα.

H συντονίστρια της Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, κα Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή την διασπορά της φήμης για το τέλος διανυκτερεύσης δήλωσαν ότι “η φοροεπιδρομική μανία της Κυβέρνησης απέναντι σε οτιδήποτε παραγωγικό εξελίσσεται σε μάστιγα για την ελληνική οικονομία. Η φημολογούμενη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τα αστέρια των καταλυμάτων, δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στο σύνολο του τουριστικού τομέα.Την ίδια ώρα που ο τουριστικός κλάδος προσπαθεί μόνος του, χωρίς την συμπαράσταση της πολιτείας, να διασώσει τη φετινή τουριστική περίοδο από τις αρνητικές συνέπειες της τραγικής διαχείρισης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης από την Κυβέρνηση, η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητα”. Καταλήγοντας οι δυο βουλευτές, κάλεσαν την Κυβέρνηση “να διαψεύσει σήμερα, ρητά και κατηγορηματικά, το συγκεκριμένο σενάριο. Να δώσει τέλος σε μια φημολογία που μόνο κακό κάνει στον ελληνικό τουρισμό και στραγγαλίζει το δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας”.

Οι τουριστικοί φορείς

Διάψευση των πληροφοριών που θέλουν την Κυβέρνηση, λόγω μνημονίου, να επιβάλει τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, έχουν ζητήσει οι τουριστικοί επιχειρηματίες από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σχολιάζοντας τις διακινούμενες πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους επί των διανυκτερεύσεων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς, υπό τη σκιά των γνωστών διεθνών προβλημάτων, επανέρχονται πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Δυστυχώς το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – μετά την αύξηση του ΦΠΑ- θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες. Το Ξ.Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές, προειδοποιώντας για τις βαρύτατες συνέπειες και ζητώντας τη ματαίωση των οποίων τέτοιων σχεδιασμών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για το μείζον αυτό θέμα. Ο πρόεδρος της κ.Γιάννης Ρέτσος, σχολιάσε τονίζοντας ότι “κάθε πρόταση ή πρόθεση περαιτέρω επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν της χώρας, ιδίως μάλιστα με αύξηση του κόστους για τον ξένο ή έλληνα ταξιδιώτη, είναι εκτός πραγματικότητας και υπονομεύει ευθέως την ήδη τρωθείσα – λόγω διπλασιασμού των συντελεστών ΦΠΑ και υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων – ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού!Τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και τα όποια περιθώρια κέρδους τους προκειμένου, να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει τη φετινή περίοδο για τον πελάτη, να ενισχύσουν την τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα στηρίζοντας, εν τέλει, την εθνική οικονομία και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο, αυτήν την περίοδο, διεθνή ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα, στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, εξακολουθεί να λειτουργεί και να ανθεί μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού.  Η ελληνική ξενοδοχία έχει αποδεδειγμένα συστρατευθεί και συναινέσει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και έχει αναλάβει το βαρύ τίμημα που της αναλογεί, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, της περιφερειακής ανάπτυξης. Ας γίνει, όμως, επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως πίσω από τη μέχρι τώρα θετική πορεία του, υπάρχει μία μακρά περίοδος θυσιών και παραχωρήσεων από την πλευρά της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Η επιμονή στην υλοποίηση στυγνών φοροεισπρακτικών πολιτικών και επιβολής «ειδικών τελών» σε ό,τι έχει μείνει όρθιο, απλώς οδηγεί στην συντριβή του.