Άλλαξε σήμερα 27 Νοεμβρίου 2024 χέρια η βίλα της οικογένειας Καρδασιλάρη στην Βούλα με μια εντυπωσιακή τιμή κατακύρωσης σε σχέση με το ποσό με το οποίο εμφανίστηκε το ακίνητο στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο πήγε σε νέο ιδιοκτήτη με 2.520.000 ευρώ, δηλαδή με 1.488.000 ευρώ παραπάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς που είχε διαμορφωθεί στα 1.032.000 ευρώ.

Η ιστορία της Cardico παραμένει ζωντανή στο χρόνο, με τις δυσάρεστες συνέπειες να μην έχουν τέλος.

Το όνομα που συνδέθηκε όπως κανένα άλλο με τους ξηρούς καρπούς, εμφανίστηκε ξανά στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών. Αν και οι βιομηχανικές μονάδες και τα εργοστάσια της εταιρείας έχουν πια κλείσει τον κύκλο τους, η ιστορία της Cardico αναβιώνει μέσα από μια πιο προσωπική διάσταση, με τη βίλα της οικογένειας Καρδασιλάρη στη Βούλα, ένα σύμβολο του μεγέθους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας των ξηρών καρπών να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Η εταιρεία που υπήρξε κάποτε κυρίαρχη στον κλάδο της, πτώχευσε πριν από περίπου δέκα χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα τα «ίχνη» της συνεχίζουν να υπάρχουν, με τα περιουσιακά της στοιχεία να αλλάζουν χέρια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως σήμερα.

Το ακίνητο στη Βούλα

Το ακίνητο που βγήκε στο σφυρί αφορούσε την Αικατερίνη Πολίτη – Καρδασιλάρη, σύζυγο του Νικολάου Καρδασιλάρη, επικεφαλής της Cardico που έφυγε από τη ζωή το 2018, ενώ  επισπεύδουσα ήταν η Cepal.

Όσον αφορά το ακίνητο πρόκειται για οικόπεδο εντός του οποίου είναι κατασκευασμένο το συγκρότημα κατοικιών στην Δημοτική Ενότητα Βούλας και έχει επιφάνεια 2.542,26 τ.μ. Το οικόπεδο συνορεύει στα νοτιοανατολικά με την οδό Ήρας επί πλευράς μήκους 44,70 μέτρων και στα νοτιοδυτικά με την οδό Δημοκρατίας.

Η κατοικία υπό στοιχεία «ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ» έχει ανεγερθεί στο γωνιακό τμήμα οικοπέδου (κάθετη ιδιοκτησία) και διαθέτει την αποκλειστική χρήση τμήματος οικοπέδου επιφάνειας 609,50 τ.μ.

Η κατοικία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και Α’ όροφο και έχει ανεγερθεί το 1986-1988.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση το ακίνητο περιλαμβάνει τα εξής :

• Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 106,80 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης, κλίμακα επικοινωνίας με ισόγειο, αποθήκη, πλυντήριο, λεβητοστάσιο, δεξαμενή πετρελαίου και αποχωρητήριο.

• Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 164,00 τ.μ. που περιλαμβάνει χωλ, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, αποχωρητήριο, αποθήκη κάτω από το κλιμακοστάσιο, ιματιοθήκη και κλίμακα επικοινωνίας με υπόγειο και Α’ όροφο.

• Α΄ όροφο συνολικής επιφάνειας 113,41 τ.μ. που περιλαμβάνει καθημερινό, κοιτώνα, ξενώνα, λουτρό, άλλο λουτρό και ιματιοθήκη.

Η κατοικία έχει συνολική επιφάνεια 384,21 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ΄αδιαιρέτου στο όλο οικόπεδο 133/1000.

Ο περιβάλλων χώρος είναι επιμελώς διαμορφωμένος με στοιχεία φύτευσης, ενώ έχει κατασκευαστεί και κολυμβητική δεξαμενή.

Σημειώνεται ότι η κατοικία βρίσκεται ακριβώς μπροστά σε ελεύθερο χώρο σημαντικής επιφάνειας διαμορφωμένο με στοιχεία φύτευσης και πράσινο. Εσωτερικά δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η ιδιοκτησία, διότι δεν έγινε εσωτερική αυτοψία.

 

Τα βάρη

Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Βαρών και Κατασχέσεων του Κτηματολογικού Γραφείου Πειραιώς και Νήσων / Υποκατάστημα Γλυφάδας Αττικής, στο ακίνητο επί του οποίου επεβλήθη η αναγκαστική κατάσχεση, φαίνονται να υπάρχουν οι εξής εγγραφές κατά της οφειλέτριας.

1) Μια προσημείωση υποθήκης υπέρ της Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρίας με την επωνυμία «MILLENIUM BANK Α.Ε.», αντί του ποσού των 1.278.000

2) Μια προσημείωση υποθήκης υπέρ της Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΜΑΡΦΙΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», αντί του ποσού των 650.000,00.

3) Μια προσημείωση υποθήκης υπέρ της Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΤΔ», αντί του ποσού των 50.000,00

4) Μια προσωρινή διαταγή υπέρ της Τραπεζικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ»,
έως του ποσού των 2.500.000,00.

5) Μια αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Φ.Α.Ε. Αθηνών, αντί του ποσού των 1.256.797,55

6) Μια αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της εταιρίας με την επωνυμία «SUNRISE Ι NPL FINANCE DAC», αντί του ποσού των 250.000,00.

Υπενθυμίζεται πως η κατάσχεση διενεργήθηκε για το ποσό των 250.000 ευρώ.

Το disaster story

Πρόκειται για μια ιστορική εταιρεία με βαθιές ρίζες πίσω στο μακρινό 1862. Την εποχή αυτή η οικογένεια Καρδασιλάρη στην Χίο ξεκινάει την δραστηριοποίηση της με εξαγωγές μαστίχας, εσπεριδοειδών και αμύγδαλων.

Το 1948 γεννιέται ο Νίκος Καρδασιλάρης συνεχιστής της σπουδαίας αυτής παρακαταθήκης.

Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και σε ηλικία μόλις 20 ετών ίδρυσε μαζί με τον πατέρα του την εταιρεία που θα συνέχιζε την επιχειρηματική δραστηριότητα των προηγούμενων γενιών ενώ το 1971, εισήλθαν στην εταιρεία και τα αδέλφια του Νίκου Καρδασιλάρη, Γιάννης και Γιώργος.

Κάποια χρόνια αργότερα, το 1980 ιδρύεται η Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί, και λίγο αργότερα το 1986 μετονομάζεται σε Cardico, όπως όλοι την μάθαμε.

Η επιτυχία ήταν ακαριαία , γρήγορα η εταιρία καταλαμβάνει μια θέση στην κορυφή, ανάμεσα σε ισχυρούς Ευρωπαίους παραγωγούς και εισαγωγείς ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, με πελάτες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και διανομείς προϊόντων ζαχαροπλαστικής.

Το 1996 η Cardico εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών απόδειξη της επιτυχίας της και των τεράστιων μεγεθών που παρήγαγε.

Το 2003 προχωρά στην ανακαίνιση του εργοστασίου στο Σχηματάρι, μία επένδυση άνω των 30 εκατομμυρίων, μετά την πυρκαγιά στο Ρουφ.

Ο εξαγωγικός τομέας της Cardico γινόταν όλο και πιο ισχυρός με την εταιρεία να μετρά πάνω από 26 χώρες από την Ιταλία και την Γερμανία μέχρι την Ανατολή, ενώ μόλις το 2005 σημείωσε τζίρο 230 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Cardico εξαγοράζει την γαλλική βιομηχανία, την Echalie με το επενδυτικό της ενδιαφέρον να μη σταματά εκεί.

Όμως, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι οικονομικές αστάθειες που καταγράφονται από το 2007 για την εταιρεία δημιούργησαν τις πρώτες ρωγμές.

Η μεγάλη κρίση στην αγορά της αμυγδαλόψιχας και η υπερπροσφορά από ανταγωνίστριες χώρες που ισοπέδωναν τις τιμές δεν άφησε περιθώρια κέρδους στην Cardico.

Η εταιρεία στην προσπάθεια της να διατηρήσει το όνομα της στην αγορά εν μέσω μιας διευρυμένης περιόδου ανασφάλειας, επέλεξε να εκπληρώσει τα υπογεγραμμένα συμβόλαια με προμηθευτές της, πράγμα που επίδρασε αρνητικά στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ακολούθησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και πολύμηνες απεργίες για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στις εξαγωγές να συμβάλλουν καταλυτικά σε μια προδιαγεγραμμένη οικονομική καταστροφή.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ήρθαν να το επιβεβαιώσουν, το 2007 οι πωλήσεις της Cardico είχαν φτάσει τα 145 εκατομμύρια, αλλά οι ζημιές ξεπερνούσαν τα 1,5 εκατ. ευρώ.

Το 2010 η Cardico σε μια προσπάθεια να διασώσει το επιχειρηματικό της μέλλον έκανε μια κίνηση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, για τον αναπροσδιορισμό της αξίας του μεγάλου εργοστασίου στο Σχηματάρι και την πώληση του λεηλατημένου ακινήτου στο Ρουφ μετά την πυρκαγιά.

Τα νέα για το ακίνητο ήταν ενθαρρυντικά καθώς το οικόπεδο είχε προσφορές που ξεπερνούσαν τα 8 εκατομμύρια, ωστόσο η πώληση δεν ήταν επιτυχής με αποτέλεσμα το ακίνητο να βγει στο σφυρί.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές για την βιομηχανία που κατέρρεε. Το 2012 0 ο Νίκος Καρδασιλάρης συνελήφθη για χρέη της Cardico που ξεπερνούσαν τα 180.0000 ευρώ προς το δημόσιο, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος ρυθμίζοντάς τα.

Το 2014 έχοντας ακόμη παρουσία στα χρηματιστηριακά ταμπλό η Cardico ενημέρωνε τους επενδυτές ότι υποβλήθηκε πρόταση εξαγοράς των μετοχών που κατείχαν οι τράπεζες στην εταιρεία, καθώς και του συνολικού της χρέους προς τις ίδιες πιστώτριες, ωστόσο το 2016 η εταιρεία πτώχευσε.

Το 2018 μετά της απανωτές επιχειρηματικές απώλειες της οικογένειας ο Νίκος Καρδασιλάρης μπροστάρης της εταιρείας έφυγε από τη ζωή μετά από ανακοπή.

H οικογένεια με το βαρύ όνομα «Καρδασιλάρης» στους ώμους της παρά τις πολλαπλές δυσκολίες φάνηκε έτοιμη να μην εγκαταλείψει τον επιχειρηματικό στίβο.

Το 2020 η βιομηχανία αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών» Cardico μετονομάζεται σε Cardassilaris Family και ξεκινά τη δραστηριοποίηση της στην αγορά βιολογικών και συμβατικών ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, σπόρων, superfoods και καστανής ζάχαρης.

Διαβάστε επίσης:

Με 6 οικόπεδα στην Σύρο εμφανίστηκε ξανά στο σφυρί η οικογένεια Πατρώνη

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»

Οικογένεια Καρδασιλάρη: Το σφυρί για την βίλα στην Βούλα και η πτώση του «βασιλιά» των ξηρών καρπών