Στις τράπεζες καταλήγουν περίπου τα μισά από τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όμως δε θα μείνουν εκεί για πάντα. Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον SSM είναι σαφείς: οι τράπεζες μπορούν να αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς που οι ίδιες έχουν επισπεύσει, εφόσον δεν υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι, όμως μόνο υπό τον όρο ότι θα απαλλαγούν από αυτά σε εύλογο χρονικό διάστημα, που εκτιμάται ότι είναι τα πέντε χρόνια maximum.
Η πώληση των ακινήτων αυτών είναι μία διαδικασία που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, όμως η Eurobank δείχνει το δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή με την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων την οποία σχεδιάζει μέσα στον Ιούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο 620-630 ακινήτων, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι οικιστικά και τα υπόλοιπα εμπορικά ακίνητα ή οικόπεδα, ενώ το ένα τρίτο αυτών βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εκτιμώμενη αξία όλων των ακινήτων υπολογίζεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως ο Ιούλιος είναι ο κρίσιμος μήνας και για μία άλλη πρωτοβουλία της Eurobank που σχετίζεται με την αγορά των ακινήτων, καθώς στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της Eurobank Property Services, της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της τράπεζας, μέσω της οποίας έχει πουλήσει 450 ακίνητα. Η Eurobank Property Services προσφέρει μεταξύ άλλων υπηρεσίες μεσολάβησης σε αγοραπωλησίες, μισθώσεις και διαχείριση ακινήτων, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαχείριση ακίνητης περιουσίας, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων και πολεοδομικά-χωροταξικά θέματα. Η εταιρεία διαθέτει επίσης θυγατρικές σε Σερβία και Ρουμανία, που επίσης πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνονται στο deal.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εννέα υποψήφιους αγοραστές που έχουν ήδη υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές, με τη Eurobank να βρίσκεται σε συζητήσεις με τους μισούς εξ αυτών. Πρόκειται για funds και εταιρείες real estate του εξωτερικού που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.
Τόσο η πώληση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, όσο και η πώληση της Eurobank Property Services, αναμένεται να λειτουργήσουν ως “οδηγός” για τις άλλες τράπεζες, που αναμένεται να προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες από την πλευρά τους, ενώ παράλληλα θα “ανεβάσουν ταχύτητα” ως προς τον διαχωρισμό των δανείων (εξυπηρετούμενων και μη) που είναι εξασφαλισμένα από ακίνητα, ώστε να καταστεί σαφέστερο ποια δάνεια μπορούν να ανακτηθούν και ποια όχι.