ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει παρουσιάσει στις ελληνικές εταιρείες η στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, με αρχή το ReArm Europe.
Εκτός από τις εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με τα αμυντικά συστήματα, όπως η Theon του Κρίστιαν Χατζημηνά, η νέα συνθήκη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών όπως η Metlen αλλά και τεχνολογίας-πληροφορικής όπως η Unisystems.
Πριν λίγες ημέρες, η Metlen και η Iveco Defence Vehicles (IDV) υπέγραψαν Μνημόνιο Αποκλειστικής Συνεργασίας (MoU), εγκαινιάζοντας μια συνεργασία για την από κοινού συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανανέωση του στόλου στρατιωτικών φορτηγών – θωρακισμένων και μη – των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Tο γεγονός ότι υπάρχει παραγωγικό κενό σήμερα στην Ευρώπη, δημιουργεί μια ευκαιρία στις ελληνικές εταιρείες να παράγουν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Μια ευκαιρία την οποία ολοένα και περισσότεροι παίκτες προσπαθούν να εκμεταλευθούν.
H Metlen που μέσω της ΜΕΤΚΑ είναι μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται η γαλλική Naval, ήδη δραστηριοποιείται στην κατασκευή τμημάτων των φρεγατών Bellara καλύπτοντας παραγγελίες της Naval για άλλες χώρες.
Η πρόταση της γαλλικής ναυπηγικής εταιρείας Naval Group, προς τις ελληνικές αρχές για την ενίσχυση της γαλλοελληνικής συνεργασίας στη ναυτική άμυνα και τεχνολογία δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και νέο αντικείμενο για την ΜΕΤΚΑ. Καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοπική κατασκευή τριών (3) επιπλέον φρεγατών κλάσης Kimon (FDI HN), επιπλέον των τεσσάρων (4) που έχει ήδη προγραμματίσει να αποκτήσει η Ελλάδα, με την οριστικοποίηση της τέταρτης φρεγάτας να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Τεχνολογία και πληροφορική
Η Theon του Κρίστιαν Χατζημηνά, αυξάνει κατακόρυφα τα μερίδια αγοράς της στην Ευρώπη, με το 95% της παραγωγής της να γίνεται στην Ελλάδα, αλλά το 95% των εσόδων της να έρχεται από το εξωτερικό. Μέσα στο 2025 έχει πραγματοποιήσει παραγγελίες συνολικού ύψους €53 εκατ., προερχόμενες από 12 χώρες συνολικά. Αυτές οι παραγγελίες προστίθενται στο ήδη αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της THEON, ύψους περίπου €650 εκατ. από τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στην Γηραιά Ήπειρο με το πρόγραμμα ReArm και την προσήλωση της ΕΕ στην αμυντική της θωράκιση, η Theon αναμένεται να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της και να μπει στην ελίτ του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως.
Η INTRACOM DEFENSE (IDE) είναι μια ελληνική εταιρεία με μακροχρόνια διεθνή παρουσία στον χώρο των αμυντικών συστημάτων. Η IDE, που ανήκε στον όμιλο του Σωκράτη Κόκκαλη, εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2023 από την ισραηλινή Ιsrael Aerospace Industries (IAI) και πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ.
Η πρόσφατη τοποθέτηση του Μιχάλη Τσαμάζ ως μη εκτελεστικός πρόεδρος στο ΔΣ της Unisystems αλλά και της Intracom Defence λίγες ημέρες αργότερα, φαίνεται ότι θα φέρει συμμαχία των δύο εταιρειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ένας κλάδος που ενδιαφέρει τα μέγιστα την εταιρεία πληροφορικής του Θεόδωρου Φέσσα.
Οι startups
Η Altus, με έδρα τα Χανιά και προμηθεύει drones, είναι από τις εταιρείες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ξεκίνησε νέα στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην επενδυτική VNK Capital Investments, των Νέλλη και Βασίλη Κάτσου.
Μάλιστα πρόσφατα υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την ESA Security Solutions για να προσφέρουν εξειδικευμένες προηγμένες λύσεις φύλαξης, επιτήρησης και ελέγχου, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία αιχμής με στόχο τόσο την Ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.
Η Altus προσφέρει καινοτόμες λύσεις στον κλάδο των μη επανδρωμένων συστημάτων για εφαρμογές άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανικής τεχνολογίας, με δυνατότητες εξυπηρέτησης και υποστήριξης σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, η EMSA (European Maritime Safety Agency), η Frontex, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας (Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία) χρησιμοποιούν ήδη τα drones της.
Η Velos Rotors του Άρη Κολοκυθά και του Τάσου Αργυρού από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, κατασκευάζει ηλεκτρικά ελικόπτερα-drones, και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αμερικανικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα συνεργάζεται και με το λιμενικό της Νότιας Κορέας, ενώ τα ελικόπτερά της χρησιμοποιούνται και από την αμερικανική εταιρεία Mission Go στη Βαλτιμόρη, μεταφέροντας ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση.
Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα της Velos Rotors, που προορίζονται για εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, είναι κάτω των 25 κιλών, μεταφέρουν φορτίο πέντε κιλών για μία ώρα με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα/ώρα, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπερκαλύπτοντας τις επιδόσεις ακόμα και των καλύτερων πολυκόπτερων της αγοράς.
Διαβάστε επίσης:
Οι big business των ισχυρών της άμυνας στην Ελλάδα και το σχέδιο μαμούθ της Κομισιόν
Unisystems-Intracom Defence: «Ψήνεται» συνεργασία στα αμυντικά συστήματα με συνδετικό κρίκο… Τσαμάζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αύξηση 22,3% στις εισπράξεις από τους επισκέπτες στα Μουσεία το 2024
- Ελληνικός Χρυσός: Η βιωσιμότητα είναι στον πυρήνα της δραστηριότητάς μας
- Μεγάλη κίνηση στην Αττική Οδό από Πεντέλη έως Ηράκλειο: 30λεπτες καθυστερήσεις – Καθάρισε ο δρόμος από τα χώματα
- ΕΛΓΑ: Την Μ. Τετάρτη πληρωμή 2,4 εκατ. ευρώ σε 525 παραγωγούς
