ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ευρύτερη αποδοχή που εκφράζεται προς το πρόσωπό του, τόσο από πλευράς των εποπτικών αρχών, όσο και από τους μετόχους, συνιστά το ισχυρό «όπλο» του 50χρονου τεχνοκράτη Βασίλη Ψάλτη, που από τη θέση του νέου CEO της Alpha Bank καλείται να αναμετρηθεί με τις μεγάλης προκλήσεις της «επόμενης» μέρας για την τράπεζα. Προκλήσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο το οικονομικό status, αλλά και την επαναδιατύπωση του λειτουργικού της προφίλ , με άξονα τις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς, σε μια κατ’ εξοχήν δύσκολη συγκυρία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Μετά από 11 χρόνια παρουσίας στην τράπεζα, η ιστορική διαδρομή της οποίας διασχίζει τους τρεις τελευταίους αιώνες, ο μέχρι τώρα Γενικός οικονομικός Διευθυντής Βασίλης Ψάλτης, θα εκλεγεί σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος από το Δ.Σ της τράπεζας. Διαδεχόμενος τον επί 13 χρόνια ευρισκόμενο στο νευραλγικό αυτό πόστο, Δημήτρη Μαντζούνη. Εκείνος, είχε πάρει τη «σκυτάλη» από τον εμβληματικό ιστορικό ηγέτη Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος πρώτος είχε σπεύσει να προχωρήσει στο διαχωρισμό των θέσεων Προέδρου και CEO, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης.
Χαμηλών τόνων, αλλά ιδιαίτερα μεθοδικός και συνάμα αποτελεσματικός στη δουλειά του, ο Βασίλης Ψάλτης συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του Fit & Proper (έντιμος και ικανός) που απαιτεί ο διορισμός του στη νέα θέση. Έχει την αποδοχή, καθώς επίσης και έναν άριστο δίαυλο επικοινωνίας με το ευρωπαϊκό, εποπτικό στρατηγείο των τραπεζών που βρίσκεται στην Φρανκφούρτη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι σχέσεις του με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τον είχε εντάξει στο στελεχιακό δυναμικό της Εμπορικής, όταν ασκούσε τη Διοίκηση της τράπεζας που εξαγοράστηκε από την Alpha Bank.
O Bασίλης Ψάλτης έχει επίσης την αποδοχή από το ΤΧΣ (που κατέχει το 11% της τράπεζας) αλλά και από τα διεθνή Fund που αυτήν τη στιγμή ελέγχουν αθροιστικά, περί το 80% των μετοχών της Alpha Bank. Άλλωστε επί σειρά ετών ο νέος CEO χειριζόταν όλα τα θέματα της επικοινωνίας της τράπεζας με τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος είναι σε θέση να «γνωρίζει και να μιλάει τη γλώσσα των αγορών» συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη που εκφράζουν γι’ αυτόν, ο Τζον Πόλσον (πού έχει το 6,48% της τράπεζας) οι Καταριανοί μέτοχοι αλλά και πολλά άλλα Fund και χρηματοοικονομικοί οίκοι που έχουν μετοχική παρουσία στη τράπεζα.
Τα «κόκκινα» δάνεια και οι τολμηρές αποφάσεις
Αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο CEO είναι αυτή της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Ζήτημα μείζονος σημασίας όχι μόνο για την Alpha Bank αλλά για ολόκληρο το εγχώριο σύστημα των τραπεζών. Άνθρωποι της αγοράς λένε ότι ο Βασίλης Ψάλτης είναι σε θέσει να πάρει τολμηρές αποφάσεις καθώς όπως αναφέρεται «δεν είναι μέρος του συστήματος και γνωρίζει πολύ καλά ότι για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά». Θέλοντας να πουν με τον τρόπο αυτόν ότι μπορεί να προχωρήσει σε σκληρές αλλά επιβεβλημένες λύσεις για την εκκαθάριση των προβληματικών δανείων του επιχειρηματικού τομέα, κατά κύριο. Βοηθούμενος από την επιχειρηματική, όπως επίσης και από την πολιτική ουδετερότητα που τον χαρακτηρίζει.
Στην παρούσα φάση η Αlpha Bank έχει από τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα 16,5 δις «κόκκινα» δάνεια (NPL), ενώ η μη εξυπηρετούμενη έκθεσή της (NPEs) ανέρχεται στα 24,6 δις ευρώ. Λόγω του ότι η τράπεζα είναι δεύτερη σε χορηγήσεις, έχει μετά από την Πειραιώς το μεγαλύτερο όγκο πιστωτικών ανοιγμάτων. Τα μεν NPL δάνεια καλύπτονται κατά 72% από τις σχηματισμένες προβλέψεις, ενώ για το σύνολο των NPEs οι καλύψεις είναι στο 48%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην αγορά. Από την άλλη πλευρά η τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (στο 18,5%) ενώ έχει και την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων, αφού από τα 8,9 δις ευρώ μόνο το 36,8% έχει τη λογιστική μορφή των αναβαλλόμενων απαιτήσεων (DTC). Όταν για τις άλλες συστημικές τράπεζες η επίδραση της αναβαλλόμενης φορολογίας στη κεφαλαιακή δομή τους ξεκινάει από το 60,7%…
Οι προκλήσεις και ταυτόσημα τα «στοιχήματα» για το Βασίλη Ψάλτη είναι να περιορίσει αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια ( σε ατομικό επίπεδο για την τράπεζα ,ή συλλογικό με βάση τις προτάσεις που «τρέχουν» από την ΤτΕ και το ΤΧΣ) να θωρακίσει τα κεφαλαιακά θεμέλια, να ενισχύσει την καταθετική βάση, αλλά και καταστήσει την Alpha Bank βασικό κρίκο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. «Στοιχήματα» καθόλου εύκολα, αλλά με μεγάλες και σύνθετες απαιτήσεις.
Από τη άλλη πλευρά ο νέος CEO καλείται να ακούσει και τις απαιτήσεις των μετόχων, προκειμένου η ακολουθούμενη πολιτική του να μεταφραστεί σε μια μελλοντική ανάδειξη υπεραξιών για την τράπεζα. Ζητούμενο είναι επίσης και η λειτουργική φυσιογνωμία της τράπεζας, προς την κατεύθυνση της περιστολής κόστους. Ο περιορισμός του αριθμού των καταστημάτων της τράπεζας αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι η αξιοκρατική διαχείριση του εργασιακού δυναμικού που τώρα απαριθμεί περί τους 7.700 υπαλλήλους.
Ο ίδιος πάντως αναμένεται να διαμορφώσει το δικό του επιτελείο στενών συνεργατών , ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ο Μίμης Κωστόπουλος και ο Νίκος Ανδρουτσόπουλος.
Κρίνοντας πάντως ,από την απόσυρση των υποψηφιοτήτων για τη θέση του CEO στις οποίες προχώρησαν οι αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι Γιώργος Αρώνης και Σπύρος Φιλάρετος, φαίνεται ότι η Alpha Bank πάει ομόψυχα σε αλλαγή σελίδας με «βελούδινες» διαδικασίες. Γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη λήψη των αποφάσεων, που θα κάνει ο Βασίλης Ψάλτης, είτε άμεσα είτε σταδιακά. Προσμετρώντας ίσως και τα όσα συμβαίνουν στον εγχώριο τραπεζικό περίγυρο, που σε αυτήν τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο. Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις: Νέος CEO στην Alpha Bank ο Βασίλης Ψάλτης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗ: Ψύχραιμος και low profile-Ποιος είναι ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha και ποιοι οι στενοί του συνεργάτες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Διαψεύδει τα σενάρια συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς