Τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό ανοίγουν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίες έχουν κάνει δυνατό «μπάσιμο» στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ανάπτυξη λογισμικού.

Παράλληλα, εκτός από έργα ICT που κοιτούν σε αγορές του εξωτερικού, οι ελληνικές εταιρείες διεκδικούν και αναλαμβάνουν ευρωπαϊκά έργα, τα οποία αναμένεται να προσδώσουν σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια.

1

Οι τηλεπικοινωνίες

Ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να έχει σημαντική παρουσία στα ευρωπαϊκά έργα, καθώς συνέστησε εταιρεία με έδρα τις Βρυξέλλες, από όπου και διεκδικεί μερίδια από την «ευρωπαϊκή πίτα».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 9μηνου του ομίλου ΟΤΕ, τα έσοδα από υπηρεσίες/έργα ICT σημειώνουν αύξηση 34,3% στην Ελλάδα, με τον όμιλο να καταγράφει ισχυρή παρουσία και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια  ο όμιλος ΟΤΕ έχει υλοποιήσει πολλά και μεγάλα έργα ICT για επιχειρήσεις και Οργανισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, αναλαμβάνοντας σύνθετα έργα ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών και συστημάτων ICT για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, υλοποιεί σήμερα έργα ICT για τον Οργανισμό eu-LISA, υπεύθυνο για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε. στο Στρασβούργο, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHΑ) στo Ελσίνκι, για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στη Χάγη.

Στα ευρωπαϊκά έργα και η netcompany-intrasoft

Η Netcompany-Intrasoft, με CEO τον Αλέξανδρο Μάνο, διαθέτει ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων ύψους 950 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αφορά να την Ε.Ε.

Ένα από τα πλέον κομβικά έργα που έχει αναλάβει είναι το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας, το οποίο υπερψηφίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος της εταιρείας όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της είναι η περεταίρω ανάπτυξη σε αγορές που έχει ήδη θυγατρικές όπως η Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο και Βρετανία, ενώ στοχεύει και σε νέες αγορές όπως η γερμανική, με στόχο η Netcompany-Intrasoft να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε έναν από τους top 5 provider στις συγκεκριμένες αγορές.

Μπαίνει και η Nova

Σε αυτό το group εταιρειών που αναλαμβάνει μεγάλα ευρωπαϊκά έργα ICT θέλει να ενταχθεί και η Nova.

Προσφάτως, από το συνέδριο digital economy forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ, ο CEO της Nova ICT Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, τόνισε ότι η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική και πως η Nova θέλει να ενταχθεί στο club των εταιρειών που μπαίνει στα ευρωπαϊκά έργα.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική η εξωστρέφεια. Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες οι οποίες είναι leader στο να αναλαμβάνουν ευρωπαϊκά έργα και κάτι τέτοιο θα θέλαμε να κάνουμε και εμείς. Έχουμε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες, φτιάχνοντας ένα unit το οποίο βλέπει ευρωπαϊκά project».

Υπενθυμίζεται ότι η Nova έχει έχει διεκδικήσει και αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα των έργων του ελληνικού Δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ψάχνουν ευκαιρίες στο εξωτερικό για εξαγορές οι εταιρείες πληροφορικής

«Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες

Ποιες εταιρείες «μοιράστηκαν» έργα δημοσίου €4,3 δισ. στην πληροφορική