ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Απώλειες άνω των 2 τρις δολαρίων, κατάρρευση των μετοχών τους και ανακατατάξεις στη «χρυσή δεκάδα» των δισεκατομμυριούχων είχαν κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά κυρίως για τους εκπροσώπους της τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων. Πρώην παιδιά-θαύματα με χιλιάδες θαυμαστές από τη Silicon Valley είχαν εκκωφαντικές και απότομες πτώσεις, κάποιες εταιρείες «αποβλήθηκαν» από το «club του 1 τρις» κεφαλαιοποίησης, ενώ οι μετοχές τους εγκλωβίστηκαν σε μακρά περίοδο sell-off με 4,7 τρις να χάνονται συνολικά.
Έλον Μασκ: Περισσότερα πρωτοσέλιδα, λιγότερα χρήματα
Ο ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος, με τους εκατομμύρια θαυμαστές απ’ όλο τον κόσμο κυριάρχησε φέτος στα media. Το όνομά του «έπαιζε» καθημερινά στην επικαιρότητα χάρη στα αμφιλεγόμενα tweets του, τις επιχειρηματικές κινήσεις και τις πολιτικές του τοποθετήσεις.
Δυστυχώς, όλη αυτή η «φασαρία» γύρω από το όνομά του δεν μεταφράστηκε σε κέρδη, αλλά αντίθετα σε τεράστιες απώλειες.
Οι παλινωδίες του με την εξαγορά του Twitter και η ανησυχία των επενδυτών ότι ασχολείται περισσότερο με τα «τιτιβίσματά» του παρά με τη Tesla, ενίσχυσαν την κατακόρυφη πτώση της μετοχής.
Μέσα στο 2022, η μετοχή τηςTesla έχασε το 68% της αξίας της, το οποίο σε απόλυτα νούμερα είναι 705 δις που εξαφανίστηκαν από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.
H «διόρθωση» της μετοχής ήρθε εξίσου απότομα με την εκτόξευσή της τα προηγούμενα χρόνια. Από 400 ευρώ ανά μετοχή στα τέλη του 2021, η αξία πλέον έχει κατρακυλήσει στα 112 ευρώ.
Η είδηση για σταδιακή αναστολή της παραγωγής στο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Σαγκάη επιδείνωσε την κατάσταση με τη Tesla να καταγράφει ένα σερί 8 ημερών κατακόρυφης πτώσης και τους dip buyers, όσους δηλαδή έσπευσαν να αγοράσουν τη «βουτιά», να σώζουν τελευταία στιγμή τη μετοχή από την κατρακύλα.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Έλον Μασκ είχε μία ακόμα απώλεια. Τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.
Μέσα στο 2022 έχασε πάνω από 115 δις δολάρια, με αποτέλεσμα να χάσει την πρώτη θέση από τον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Το θολό όραμα του metaverse
Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε μια δύσκολη χρονιά. Στα μέσα της χρονιάς, έχασε από το πλευρό του μια ισχυρή συνεργάτιδα, μία δυναμική παρουσία της Silicon Valley, την Σέριλ Σάντμπεργκ, η οποία παραιτήθηκε, ύστερα από 14 ως δεξί χέρι του στην Meta.
Κι από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα.
Στο όραμα για το metaverse ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είδε μία ευκαιρία για να κάνει το επόμενο βήμα στον τεχνολογικό χώρο, χωρίς όμως να πείσει και τους επενδυτές του, γι’ αυτό.
Επενδυτές, αναλυτές και μέτοχοι του καταλογίζουν μία αμφιλεγόμενη στροφή σε κάτι που ακόμα δεν έχει αποδώσει ούτε το αναμενόμενο ενδιαφέρον ούτε τα κέρδη που ήλπιζε ο ιδρυτής του Facebook.
O Ζούκερμπεργκ έχει δεχτεί κατηγορίες ότι «παρασύρθηκε στη χώρα της υπερβολής, όταν βρέθηκε σε έναν κόσμο με μηδενικό επιτόκιο».
Και η αλήθεια είναι ότι η προσγείωση μέσα στο 2022, ύστερα από δύο «πανδημικές» χρονιές, που οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν εκτοξευτεί, ήταν απότομη.
H Meta «αποβλήθηκε» από το club του 1 τρις κεφαλαιοποίησης. Στις 28 Ιουνίου του 2021, η κεφαλαιοποίησή της άγγιξε το 1 τρις κι ένα χρόνο μετά έχει κατρακυλήσει στα 236 δις δολάρια τον Νοέμβριο του 2022.
Έχει χάσει πάνω από 632 δις δολάρια και η πτώση της μετοχής της είναι αντίστοιχη με αυτή της Tesla, κατά 66%.
Τον Νοέμβριο ύστερα από ένα σερί απογοητευτικών αποτελεσμάτων, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εργαζόμενων, αφήνοντας 11.000 άτομα στην ανεργία, δηλαδή το 13% του συνολικού δυναμικού της εταιρείας.
Sam Bankman-Fried: Η πτώση του «βασιλιά» των crypto
Από «παιδί-θαύμα- και αγαπημένος της Silicon Valley, ο Sam Bankman-Fried αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές κατηγορίες για κακουργήματα. Απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνομωσία είναι μερικές από αυτές, στην πιο θεαματική πτώση δισεκατομμυριούχου.
Έχασε μέσα σε μία ημέρα 1,4 δις δολάρια και έκανε εκατομμύρια επενδυτές σε crypto να χάσουν τον ύπνο τους και δεκάδες εταιρείες που συνεργάζονταν με τον μέχρι πρότινος τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο να παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Η Wall Street και η Silicon Valley είδαν στον 30χρονο επιχειρηματία, trader και μέχρι πρότινος δισεκατομμυριούχο, μία ευκαιρία για να πάρουν στα σοβαρά τον «μαγικό κόσμο» των crypto.
Ο 30χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος, όταν κατέρρευσαν τα crypto τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε δανειοδοτήσεις στις κρυπτο-τράπεζες Voyager και Block-Fi χαρίζοντάς τους ρευστότητα και απέσπασε περιουσιακά στοιχεία από το χρεοκοπημένο mega-fund Three Arrows Capital.
Πολλοί είδαν στο πρόσωπό του έναν νέο John Pierpont Morgan, τον τραπεζίτη που έσωσε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το 1907.
Πλέον, οι έρευνες για δεκάδες χιλιάδες «χαμένα» εκατομμύρια και οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, έχουν στρέψει εναντίον του τους μέχρι πρότινος υποστηρικτές και θαυμαστές του.
Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι πλέον του έχουν απομείνει μόλις 100 εκατ. δολάρια και μια πιστωτική κάρτα.
Ο πρώην δισεκατομμυριούχος της FTX, θα πρέπει να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης, να υποβάλλεται σε εξέταση από συμβούλους ψυχικής υγείας και να περιορίσει τις μετακινήσεις του εντός της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια.
Κάθι Γουντ: Η συντριβή ενός fund που λατρεύει τα risky assets
Πρόκειται για την πιο ενεργή επενδύτρια στο λεγόμενο active fund management. Μέσα στα χρόνια της πανδημίας κατάφερε να σαρώσει εκτοξεύοντας τα κέρδη της αλλά και του fund της.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ARKK διαχειριζόταν 28 δις δολάρια. Ήδη από τις αρχές του 2022, το ποσό αυτό συρρικνώθηκε στα 16 δις δολάρια και πλέον έχει πέσει στα 8 δις δολάρια.
Οι επενδυτές που την πίστεψαν και την στήριξαν ακόμα και μετά τη κατάρρευση των κερδών της ακολούθησαν τη συμβουλή της να αγοράσουν τη βουτιά στις αγαπημένες της μετοχές όπως η Tesla και Zoom και… έχασαν.
Πλέον, το εμβληματικό ταμείο της Κάθι Γουντ κυμαίνεται σε χαμηλό πενταετίας κι αυτό γιατί οι επιλογές που την εκτόξευσαν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες.
Μαζί με αυτές, το ταμείο της Γουντ κλείνει τη χρόνια με μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των funds αμοιβαίων κεφαλαίων με μία βουτιά που αγγίζει το 70%.
Η Κάθι Γουντ, βέβαια, παραμένει σταθερή παρά την απότομη πτώση. Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες του 2022, με τη μετοχή της Tesla (μία από τις αγαπημένες της) να καταρρέει, αυτή αγόραζε δεκάδες χιλιάδες μετοχές, οι οποίες πλέον έχουν πέσει στα 110 ευρώ.
Για την ίδια άλλωστε, οι επικριτές της, απλά… δεν καταλαβαίνουν το όραμά της. Πρόσφατα έγραψε στο Twitter ότι οι εταιρείες του ταμείου της «θυσιάζουν τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία για την εκθετική και εξαιρετικά κερδοφόρα μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Ενώ συνεχίζει να στηρίζει ριψοκίνδυνα assets κάνοντας δηλώσεις όπως ότι το Βitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια έως το 2030, μια αύξηση περίπου 6.000% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ρέι Ντάλιο: Πώς μία καλή χρονιά εξελίχθηκε σε εφιάλτης
Δεν ξεκίνησε για όλους το 2022 με τους χειρότερους οιωνούς. Η αύξηση επιτοκίων, η επιβράδυνση της οικονομίας, η ενεργειακή κρίση αποδείχθηκαν καταστροφικός συνδυασμός για κάποιους, όχι όμως και για τον ίσως πιο διάσημο short-seller Ρέι Ντάλιο.
Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου fund στον κόσμο, το οποίο διαχειρίζεται assets πάνω από 150 δις δολαρίων, τον Ιούνιο του 2022 έκανε την έκπληξη σορτάροντας 10,5 δις δολάρια έναντι 28 ευρωπαϊκών εταιρειών.
Και η τόλμη του τον αντάμειψε με αποδόσεις έως και 32% για το εμβληματικό του hedge fund. Μέχρι πριν λίγους μήνες το Bridgewater όδευε προς την καλύτερη ετήσια απόδοση εδώ και μία δεκαετία, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του τρέχοντος έτους.
Όλα ανατράπηκαν κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπου το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο fund, το Pure Alpha που υπάγεται στο Bridgewater υποχώρησε στις αποδόσεις του κατά 20%, εξαφανίζοντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχαν αποκτηθεί κατά την προηγούμενη περίοδο.
Ο Ρέι Ντάλιο τον Οκτώβριο παραιτήθηκε από τον έλεγχο της εταιρείας αφήνοντας τη νέα γενιά να αναλάβει τα ηνία, στο χειρότερο timing για το fund, αφού αμέσως μετά έχασε πολλά από τα κέρδη των προηγούμενων μηνών.
Διαβάστε επίσης:
Στα 2 τρις οι απώλειες για τους δισεκατομμυριούχους φέτος- Οι μετοχές με τα ιστορικά sell off
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν