Την Πέμπτη το μεσημέρι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου σταμάτησαν πολλά μαύρα αυτοκίνητα από τα οποία κατέβηκαν δυνατά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με την αμυντική βιομηχανία.

Η σύσκεψη που είχε συγκληθεί υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, είχε ως στόχο να ακούσει η κυβέρνηση τα παράπονα και τα αιτήματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και ταυτόχρονα να παρουσιάσει το σχέδιό της για τα εξοπλιστικά προγράμματα του μέλλοντος.

1

Κυρίως, να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες ότι στα εξοπλιστικά που έπονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή οι αμυντικές βιομηχανίες.

Αλλωστε είναι πρόσφατη η δέσμευση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Νίκου Δένδια, για συμμετοχή σε ποσοστό 25% των ελληνικών εταιρειών.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να δεσμεύονται ότι θα ακούνε συχνότερα τους εκπροσώπους των εταιρειών του αμυντικού τομέα.

Στη σύσκεψη αυτή βρέθηκαν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (πρόεδρος και CEO της METLEN), Μιχάλης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς (πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ιδρυτής και CEO της THEON Group, ιδρυτής ΕFA Group), ο Μάνος Μουστάκας (γενικός διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ο Μιχαήλ Τσαμάζ (επικεφαλής της Intracom Defence), Ιωάννης Σαρακάκης (Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη), Γεώργιος Προκοπίου (επικεφαλής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), Πάνος Ξενοκώστας (πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (Ε.Ε.Ν) και των Ναυπηγείων Ελευσίνας), Γεώργιος Κόρος (Ναυπηγεία Σαλαμίνος), Δημήτρης Δάφνης (Aeroservices), Χρήστος Χούμπαυλης (MILTECH), Χρήστος Γιορδαμλής (PRISMA Electronics), Άγγελος Τσερέκλας (SOTIRIA Technology), ο Τάσος Ροζολής, (πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού/ΣΕΚΠΥ και της εταιρίας ΑΚΜΩΝ ΑΕ), ο Δημήτρης Σκαλαίος (πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας και Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΑΒ).

Εκτός από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης, οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος. Καθώς και ο Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ), ο Χριστόφορος Μπουτσικάρης (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), ο Παντελής Τζωρτζάκης (διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ), ο Γιώργος Νούνεσης (πρόεδρος του ΔΣ του «Δημόκριτου»).

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για την επόμενη δεκαετία. Οι business είναι πολλές και μεγάλες κι εκτιμάται ότι μπορούν να γίνουν σημαντικές συνέργειες και να ωφεληθούν οι ελληνικές εταιρείες.

Τα εξοπλιστικά του μέλλοντος

Με νέα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, με τρομακτική δύναμη πυρός, με αόρατα μαχητικά, με σύγχρονες φρεγάτες, εξοπλίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, με σαφή πλέον αεροπορική και ναυτική υπεροχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όλος ο προγραμματισμός γίνεται για την αμυντική κάλυψη του ενιαίου εθνικού χώρου που φθάνει έως την Κύπρο, ενώ το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη του όχι μόνον τις ανάγκες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις μεθόδους σύγχρονου πολέμου που εξελίσσονται σε Ευρώπη και σε Μέση Ανατολή.

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή των Ελλήνων  και την επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Αμύνης Σεμπαστιάν Λεκορνύ, στην Αθήνα στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, έχει διαμορφωθεί μια εικόνα για το τι περιλαμβάνει ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) της χώρας μας.

Ο εν λόγω προγραμματισμός, σημειώνεται πως έχει δωδεκαετή διάρκεια:

Για το ΜΠΑΕ 2025 -2036 λοιπόν, σχεδιάζεται να διατεθούν πιστώσεις συνολικού ύψους 25-28  δισ. ευρώ. Από αυτά, τα μισά περίπου (12 δισ. Ευρώ) προορίζονται για την εξυπηρέτηση προγραμμάτων, που ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται (όπως οι φρεγάτες FDI HN, τα μαχητικά RAFALE, ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε επίπεδο VIPER κλπ) ενώ η ελληνική αμυντική βιομηχανία (κρατικές εταιρείες όπως η ΕΑΒ και η ΕΑΣ, αλλά και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα) δύνανται να προσδοκούν σε σημαντικό ποσοστό επί του προαναφερόμενου ποσού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η «Ασπίδα του Αχιλλέα», για αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική και εναντίον Μη Επανδρωμένων Αεροχήματων (Unmanned Aerial Vehicles, UAV) άμυνα, ενώ θα παρέχει και αντιπλοϊκή/ ανθυποβρυχιακή προστασία. Σχεδιάζεται η προμήθεια νέων οπλικών συστη-μάτων (προηγούνται από ότι μαθαίνουμε τα ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης στις προτιμήσεις της ηγεσίας).

Ως υποψήφια έχουν ακουσθεί το SPYDER και το BARAK MX, για προστασία σε αποστάσεις από τα 20 έως τα 150 χιλιόμετρα. Όμως προσφορές κατέθεσαν τόσο οι Γάλλοι με το SAMP M/T (ή αλλιώς αποκαλούμενο στα γαλλικά ΜΑΜΒΑ) όσο και οι Γερμανοί με το IRIS -T SLM [θυμίζουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ήδη μέλος της γερμανικής πρωτοβουλίας European Sky Shield Initiative (ESSI) όπου το υπόψιν σύστημα κατέχει σημαίνουσα θέση, ενώ οι πύραυλοί του (εναέρια έκδοση) χρησιμοποιούνται ήδη από την Πολεμική μας Αεροπορία]. Ο κ. Δένδιας είπε δημόσια ότι χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ, για την «Ασπίδα του Αχιλλέα».

Για το Πολεμικό Ναυτικό εκτός από τις 3 αποκτηθείσες Φρεγάτες FDI HN («ΦΟΡΜΙΩΝ», «ΚΙΜΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ») που θα ενταχθούν εντός του 2025-26, αναμένεται η προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας με ένα κόστος γύρω στο 1 δισ. ευρώ (εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ΚΥΣΕΑ).

Αναμένεται επίσης η παραλαβή των υπόλοιπων 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60 ROMEO (από τα 7 συνολικά παραγγελθέντα), ενώ έχει ξεκινήσει η παράδοση των νέων γερμανικών τορπιλών SeaHake Mod4, για τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (τύπου 214) και «ΩΚΕΑΝΟΣ» (εκσυγχρονισμένο τύπου 209/ΑΙΡ).

Σημειώνεται ότι παραλήφθησαν από την αμερικανική Ακτοφυλακή και αξιοποιούνται 4 παράκτια περιπολικά τύπου ISLAND στο Αιγαίο Πέλαγος. Μάλιστα αναμένονται και άλλα 3 περιπολικά τύπου PROTECTOR (κατασκευής τέλη δεκαετίας 1990). Όλα τα παραπάνω αντικαθιστούν τις γηρασμένες και χιλιοταξιδεμένες νορβηγικές τορπιλακάτους τύπου NASTY.

Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ 200

Άλλο πρόγραμμα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ 200, κόστους 300 εκατ. ευρώ. Οι επιτελείς έχοντας ως σημείο αναφοράς τα οικονομικά δεδομένα, προχωρεί σε αντικατάσταση μόνο των συσκευών ραντάρ, των ηλεκτρονικών και των συστημάτων μάχης (οι εργασίες θα υλοποιηθούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας). Επιπλέον φαίνεται ότι υφίστανται προβλέψεις για εκσυγχρονισμούς αφενός μεν των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», αφετέρου δε των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ (τύπου SUPER VITA).

Η Πολεμική Αεροπορία  έχει παραγγείλει 20 στελθ («αόρατα») αεροσκάφη F-35 (κοστίζουν περίπου 3,5 δισ. Ευρώ). Επιθυμεί να παραγγείλει πυραύλους και βόμβες, προκειμένου να τα εξοπλίσει. Ταυτόχρονα σε καλό δρόμο βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός σε επίπεδο VIPER και των 38 F-16 Block 50, αφού δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος με το Re Arm Europe. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Συνεπώς θα υπάρχει ένα στόλος 122 μαχητικών F-16 VIPER (έως το 2030) όπου με δικτυοκεντρικές ικανότητες και με το ραντάρ ΑΕSA θα συνεργάζονται τόσο με τα F-35, όσο και τα γαλλικά RAFALE.

Ακόμη παραλαμβάνονται οι υπερηχητικοί Ισραηλινοί πύραυλοι RAMPAGE (με εμβέλεια άνω των 150 χιλιομέτρων) και οι ισραηλινές συλλογές SPICE 1000/2000, που μετατρέπουν τις «σιδερένιες (iron)» βόμβες σε κατευθυνόμενες. Παράλληλα αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα (12ο Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης) και την αγορά των νέων αεριωθούμενων εκπαιδευτικών Μ – 346, όπως και την επαναφορά σε πτητική κατάσταση μεγάλου αριθμού εκ των ελικοφόρων Τ – 6 TEXAN ΙΙ (σημαντική η συνδρομή των Ισραηλινών).

Στον Στρατό Ξηράς

Ας δούμε και τον τρίτο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Στρατό Ξηράς. Προχωρούν κανονικά τα συμβασιοποιημένα προγράμματα προμήθειας των Ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων SPIKE NLOS για το  Πεζικό, των 35 αμερικανικών ελικοπτέρων UΗ-60Μ BLACKHAWK (με σκοπό την αντικατάσταση των UH -1H HEUY, που βρίσκονται σε ενεργό δράση από την εποχή του πολέμου του… Βιετνάμ)) για την Αεροπορία Στρατού και των 1200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης Μ-1117 από τις ΗΠΑ (που παραχωρήθηκαν σχεδόν δωρεάν).

Εκσυγχρονίζονται τα επιθετικά ελικόπτερα AH – 64A APACHE με Ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ αποκτούν και τη δυνατότητα εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων SPIKE. όλες οι μάχιμες Μονάδες θα αποκτήσουν drone για αναγνώριση, επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών, ώστε οι επικεφαλής να έχουν επίγνωση της κατάστασης 24 ώρες το 24ωρο.

Υφίσταται βέβαια η ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων MLRS, (συστοιχίες πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης) της αντικατάστασης των οχημάτων γενικής χρήσης STEYR και MERCEDES και του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης LEOPARD 1 & 2.

Θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του «Σύγχρονου Μαχητού» του 2030, με απόκτηση υλικών όπως αλεξίσφαιρα/αλεξίθραυσμα γιλέκα, κράνη KEVLAR, ωτασπίδες, ασυρμάτους, τάμπλετ, τυφέκια με διόπτρες, νέες στολές παραλλαγής με αισθητήρες.

Το ΜΠΑΕ αποβλέπει στην κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και ενσωματώνει καινοτομίες, νέες τεχνολογίες, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη διδάγματα από τις πρόσφατες ένοπλες συρράξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (Λιβύη).

Διαβάστε επίσης:

Στήριξη σε πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις για την κάλυψη της αύξησης στην τιμή του ρεύματος – Στα 0,02 €/kWh η αναδρομική επιδότηση
Διαθέσιμα 794,7 εκατ. ευρώ στο…θησαυροφυλάκιο της Καρέλια- Ποιοι μοιράζονται τα παχυλά μερίσματα
Τραμπ – Συνέντευξη στο Time: Είμαστε σε συζητήσεις με την Κίνα για μια δασμολογική συμφωνία