Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development
Ο… αφανής ήρωας πίσω από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανάπλαση του Ελληνικού είναι ο Οδυσσέας Αθανασίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development που εδώ και χρόνια δίνει τη δική του «μάχη» με πολιτικά συμφέροντα και γραφειοκρατία για να μπει στις ράγες το μεγαλόπνοο σχέδιο, αναλαμβάνοντας όλους τους λεπτούς χειρισμούς της υπόθεσης.
Και μπορεί να χρειάστηκαν χρόνια ολόκληρα, αλλά τελικά τα κατάφερε: το απόγευμα της Τετάρτης η Βουλή υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία (μόνο Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν) τη σύμβαση για την ανάπλαση του Ελληνικού, ανοίγοντας επιτέλους το δρόμο για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που θα βάλει τέλος στην τραγική ιστορία της εγκατάλειψης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Τώρα, λοιπόν, ο Οδυσσέας Αθανασίου και η Lamda Development μπορούν να οραματίζονται το μέλλον του Ελληνικού χωρίς τον φόβο του… Μπαλτά ή οποιουδήποτε θέλει να βάλει προσκόμματα στο έργο και να αφοσιωθούν στην πραγμάτωση της στρατηγικής τους για το Ελληνικό, που εδώ και χρόνια έμενε στον «πάγο».
Ας δούμε τι περιλαμβάνει λοιπόν αυτή η στρατηγική.
Πώς θα κατανεμηθεί η έκταση του Ελληνικού
Από τα συνολικά 6.200 στρέμματα που καταλαμβάνει το παλιό αεροδρόμιο, 2.600 στρέμματα είναι προς αξιοποίηση, 2.000 στρέμματα για το Μητροπολιτικό Πάρκο, 800 στρέμματα για κοινόχρηστους χώρους και 800 στρέμματα για δρόμους.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο
Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα είναι ανοιχτό για το κοινό και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο. Θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα. Θα περιλαμβάνει κτίρια ιστορικής σημασίας, όπως το κτίριο Σαάρινεν, που θα αξιοποιηθούν ως εκθεσιακά κέντρα και μουσεία.
Ελεύθερη παραλία
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους άνω του 1 χιιλιομέτρου, που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας τοπόσημο, ένα ενυδρείο.
Πρότυπες εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές
Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα στεγαστούν εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνούς εμβέλειας ιδρύματα υγείας και έρευνας, καθώς και ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο. Επιπλέον, θα συμπεριληφθούν χρήσεις αναψυχής και εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο γκολφ, αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Κανό – Καγιάκ), καθώς και οικιστικά συγκροτήματα περιστοιχισμένα από πάρκο και θάλασσα. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης θεματικά πάρκα και ψυχαγωγικά κέντρα διεθνών προδιαγραφών, υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και μία πρότυπη μαρίνα.
Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η ανάπλαση του Ελληνικού θα δημιουργήσει 75.000 θέσεις εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία των έργων στο ακίνητο, ως αποτέλεσμα παραγόντων ζήτησης και 15.000 επιπλέον θέσεις εργασίας ως αποτέλεσμα παραγόντων προσφοράς, ενώ ο πραγματικός μισθός ανά απασχολούμενο μισθωτό θα εμφανίσει σταθερή άνοδο σε όλη την περίοδο ανάπτυξης του Ακινήτου.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αποφεύγεται η απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας καθώς και μια υποχώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος («ΑΕΠ») της τάξεως του 0,2%, λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα έπρεπε να ληφθούν για να υποκαταστήσουν το δημοσιονομικό όφελος από τη μεταβίβαση των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».
Επίσης, το Δημόσιο αναμένεται να βάλει στα ταμεία του 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λοιπόν…
Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:
http://www.mononews.gr/done-deal-elliniko-perase-nomoschedio-gia-megalepivolo-ergo/76002