ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι το 50% της δόσης των δανειοληπτών που θα κριθούν επιλέξιμοι για ένταξη στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό θα καλύπτει το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό επιδότησης θα διαμορφώνεται από 15% μέχρι και 50% για τους δανειολήπτες που θα ρυθμίσουν στεγαστικά – επισκευαστικά – καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πρώτη κατοικία, θα καθορίζεται δηλαδή ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, και θα είναι οριζόντιο 33% για τα επαγγελματικά δάνεια με εγγύηση κύρια κατοικία. Στον προϋπολογισμό έχει δεσμευθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για το 2019 για την επιδότηση και θα ανέβει στα 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Εξάλλου σήμερα αναμένεται να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ οι σχετικές ΚΥΑ που θα καθορίζουν τα ποσοστά επιδότησης και θα ρυθμίζουν σειρά διαδικαστικών θεμάτων αναφορικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας, τον προσδιορισμό της αξίας των μεταφορικών μέσων κλπ.
Μάλιστα, για να αποφευχθεί ο σκόπελος να θεωρηθεί η επιδότηση κρατική εγγύηση, το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα από το Δημόσιο απευθείας σε ακατάσχετο λογαριασμό του επιλέξιμου δανειολήπτη.
Το ποσοστό της επιδότησης θα καθορίζεται αφού πρώτα ρυθμιστεί η «κόκκινη» οφειλή από την τράπεζα (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής μέχρι 25 έτη, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη, χαμηλότερο επιτόκιο, κούρεμα οφειλής).
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι όλοι οι δανειολήπτες –και οι ανήκοντες σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι κλπ- θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για να υποβάλουν αίτημα ένταξης στην προστασία του νέου νόμου.
Σε ό,τι αφορά τώρα την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι διαδικασίες «τρέχουν» ώστε να είναι έτοιμη το συντομότερο, καθώς μέσω αυτής θα υποβάλλονται τα αιτήματα ένταξης και θα γίνονται οι διασταυρώσεις των στοιχείων των δανειοληπτών –όπως είναι περασμένα στο ΤΑΧΙS-, προκειμένου να ρυθμιστούν και να επιδοτηθούν τα δάνεια των επιλέξιμων οφειλετών.
Τρία βήματα απαιτούνται για να μπει σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας και συγκεκριμένα:
· Η έκδοση των ΚΥΑ, που θα ρυθμίζουν τα ποσοστά επιδότησης, λαμβάνοντας υπόψη περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τους δανειολήπτες στεγαστικών- επισκευαστικών- καταναλωτικών δανείων, αλλά και των εμπόρων. Το ποσοστό θα υπολογίζεται βάσει αλγόριθμου και για τους πρώτους θα διαμορφώνεται από 15%-50%, ενώ για τους δεύτερους στο 33%.
· Για την προετοιμασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει συσταθεί κοινή επιτροπή κυβέρνησης- τραπεζών- Δημοσίου, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού κ. Δημήτρη Λιάκου. Στην υλοποίηση του έργου βοηθά ως σύμβουλος των τραπεζών η PwC.
· Το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες. Δηλαδή, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος για την πλήρη αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στους θεσμούς, αλλά και στις τράπεζες, ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να θεσμοθετηθεί το νέο πτωχευτικό για τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο παλιός νόμος Κατσέλη (3869/2010) και η νέα ρύθμιση για την προστασία από τον πλειστηριασμό θα αποτελέσουν το νέο πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών. Και στόχος είναι τα αιτήματα για ένταξη στον νέο πτωχευτικό να υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (που ετοιμάζεται και σε πρώτη φάση θα δέχεται τα αιτήματα για τη ρύθμιση προστασίας από πλειστηριασμό).
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση προστασίας:
1. Το δάνειο να βρίσκεται σε καθυστέρηση 90 ημερών μέχρι τις 31.12.2018
2. Η προς ρύθμιση οφειλή να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ αν πρόκειται για στεγαστικό και τις 100.000 ευρώ αν είναι ενυπόθηκο επιχειρηματικό.
3. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο και τις 175.000 ευρώ για επιχειρηματικό.
4. Το εισόδημα για να είναι επιλέξιμος ένας δανειολήπτης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια (12.500 + 8.500 για σύζυγο + 5.000 για κάθε παιδί και μέχρι 3 παιδιά).
5. Ανώτερο ύψος των καταθέσεων 15.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται περιλαμβάνονται μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα, ράβδοι χρυσού, πολύτιμοι λίθοι)
6. Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι κίνδυνοι για την οικονομία όπως τους αναλύουν οι τέσσερις συστημικοί τραπεζίτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξεκλειδώνουν» τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων οι ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;