ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιτυχία και δύσκολες αποφάσεις πάνε μαζί. Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος τρόπος να παίρνει κανείς ηθικές αποφάσεις σε δύσκολες συνθήκες;
Αυτή είναι η ερώτηση που έκανε το 2005 ένας φοιτητής στον δισεκατομμυριούχο Warren Buffet και η απάντηση του τελευταίου μόνο τυπική δεν ήταν…
Όπως γράφει το CNBC, ο δισεκατομμυριούχος απάντησε ότι όλα καταλήγουν τελικά στο θέμα «φήμη». Η ακεραιότητα και η ηθική είναι απαραίτητες αξίες για να αποκτήσει κανείς θετική και ακλόνητη φήμη στον κόσμο. Και επιπλέον δείχνουν ότι κάποιος είναι άξιος εμπιστοσύνης και ότι έχει υψηλές ηθικές αρχές.
«Έχουμε όσα χρήματα χρειαζόμαστε», απάντησε ο Buffett, αναφερόμενος στον ίδιο αλλά και στον Bill Gates που ήταν επίσης παρών στην ίδια εκδήλωση. «Αν και θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα, χρήματα μπορούμε να χάσουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να χάσουμε είναι η φήμη μας. Ούτε ρανίδα», απάντησε ο δισεκατομμυριούχος.
Το τεστ της… εφημερίδας
Το να διοικείς 360.000 εργαζομένους, όπως συμβαίνει στην Berkshire Hathaway του Warren Buffet, και να είσαι σίγουρος ότι οι αποφάσεις που παίρνουν όλοι σου οι μάνατζερ είναι ηθικές, δεν είναι εύκολο. Ο Buffett, όμως, έχει μια έξυπνη στρατηγική:
«Ζητώ από τους μάνατζερ να αξιολογούν κάθε τους πράξη. Όχι με νομικά στάνταρ (αυτό είναι προφανώς το πρώτο τεστ), αλλά με αυτό που χαρακτηρίζω ‘τεστ της εφημερίδας’».
Αν κάποιος μάνατζερ δεν είναι σίγουρος για την απόφασή του, ο Buffett λέει ότι τον ρωτά πώς «θα αισθανόταν για οποιαδήποτε πράξη του αν ήξερε ότι θα γραφόταν την επόμενη μέρα στην τοπική εφημερίδα».
«Όταν συμβαίνει, όμως, αυτό, συνήθως κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτούς», λέει αστειευόμενος.
Η εσωτερική «κάρτα ελέγχου»
Η φήμη είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το μόνο μάθημα που έχει να δώσει ο Buffett: Παρότι όλοι θέλουμε να μας θαυμάζουν οι άλλοι, δεν πρέπει ποτέ να υπαναχωρούμε από τα δικά μας προσωπικά στάνταρ.
«Ο μπαμπάς μου μού έδωσε πάρα πολλές καλές συμβουλές. Μία από αυτές ήταν ότι μου έμαθε ότι η βαθμολογία που δίνεις εσύ προσωπικά στον εαυτό σου είναι σημαντικότερη από τη βαθμολογία που σου δίνουν οι άλλοι», λέει ο Buffet.
«Κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στη θέση να σκέφτονται όλη την ώρα τι θα πει ο κόσμος γι’ αυτό και για εκείνο, αντί το τι θα πουν εκείνοι οι ίδιοι γι’ αυτό», εξηγεί.
Η εσωτερική «κάρτα ελέγχου» αναφέρεται στις αξίες που είναι σημαντικές για εσένα, για κάθε άνθρωπο προσωπικά. Η εξωτερική αναφέρεται στο τι θα μπορούσαν να σκεφτούν οι άλλοι γύρω μας.
Τελικά, λέει, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να είμαστε εμείς καλά με τις αποφάσεις μας. Όχι τι πιστεύουν οι άλλοι.
Και ο Warren Buffett είναι ένας άνθρωπος που εφαρμόζει στην πράξη αυτά που λέει στη θεωρία.
Ο Guy Spier, ένας επενδυτής που κέρδισε κάποτε ένα γεύμα με τον Buffett, έγραψε για την αίσθηση ηθικής υπεροχής του Buffett στο βιβλίο του “The Education of a Value Investor.”
«Μία από τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον Buffett είναι το πόσο σαφές είναι ότι ζει σύμφωνα με τις εσωτερικές αξίες του», γράφει. Και συνεχίζει: «Δεν είναι απλά ότι κάνει το σωστό, αλλά ότι κάνει το σωστό για τον ίδιο».
Και, όπως παρατήρησε ο Spier κατά τη διάρκεια του γεύματός του με τον Buffett, «δεν υπάρχει τίποτα ψεύτικο ή επιβεβλημένο πάνω του. Δεν βλέπει κανέναν λόγο να κάνει πίσω στα στάνταρ του ή να παραβεί τα πιστεύω του».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- CNN: Χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες διατάχθηκαν να αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό
- Performance Shipping (Αλίκη Παληού και Ανδρέας Μιχαλόπουλος): Εξασφάλισε 9,38 εκατ. δολάρια από ναύλωση πλοίου
- Βόρεια Μακεδονία: «Άλυτο» θεωρεί το «μακεδονικό ζήτημα» ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι
- Revoil: Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών