ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη δική του απάντηση έδωσε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στους εκπροσώπους του τουρισμού, απαντώντας στο δίλημμα βιομηχανία ή τουρισμός σχετικά με το πού πρέπει να δοθεί έμφαση την εποχή αυτή που πρόκειται να αναδιαμορφωθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Η διάσταση απόψεων που ανέδειξε το mononews.gr εκφράστηκε στο φόρουμ των Δελφών, με τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνες τις απόψεις που θέλουν την Ελλάδα να γίνει βιομηχανική χώρα. Όπως είχε πει «Ακούω πολλές φωνές κατά τη γνώμη μου επικίνδυνες για μια πλήρη αλλαγή του δρόμου που η Ελλάδα έχει πάρει. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Έχουμε ένα τουρισμό που το 2020 έφερε 20 δισ. από 10 δισ. το 2010 και έσωσε τη χώρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο μας. Τα υφιστάμενα δίκτυα και ο μαζικός τρόπος διάθεσης αλλάζει. Πρέπει να πάμε σε ένα διαφοροποιημένο προϊόν, βιώσιμο προσαρμοσμένο στην τεχνολογία που να επεκτείνεται σε όλη τη χώρα και σε όλες τις εποχές. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα καλά, πρέπει να εξειδικευτούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε καλά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ποτέ βιομηχανική χώρα αλλά μπορεί αν έχει μια εξαιρετική ποιότητας αγροτική παραγωγή και μεταποίηση. Να αφήσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια για αλλαγής πλήρους πορείας γιατί αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Να συμφωνήσουμε σε μαι δεκαετή πορεία της χώρας» κατέληξε ο κ. Ανδρέαδης.
Από το βήμα του ΣΕΒ, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η ψηφιακή εποχή και η πράσινη ανάπτυξη ενώνει τους δύο κλάδους καθώς πέφτουν τα στεγανά, και συνενώνονται τα συμφέροντά τους. Οι ανάγκες που δημιουργεί η μετάβαση στην πράσινη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων δημιουργεί ευκαιρίες για τη βιομηχανία και η ανάπτυξη της βιομηχανίας στηρίζει την ανάπτυξη του τουρισμού. Για τον πρωθυπουργό επομένως μπορεί να συνδυαστεί η ενίσχυση της βιομηχανίας με την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων και δεν εμποδίζει η μια επιλογή την άλλη.
Ειδικότερα τόνισε:
“Το δίλημμα περί πρωτείων ενός τομέα έναντι κάποιου άλλου, του τουρισμού έναντι της βιομηχανίας είναι στατικό και ξεπερασμένο” σημείωσε, γιατί όλοι οι τομείς διατρέχονται από την τεχνολογία και αλληλοσυμπληρώνονται γιατί και πλέον έχουν γίνει πιο σύνθετοι πιο αλληλένδετοι”. Και εξήγησε: “Προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η επεξεργασία όμως των απορριμμάτων είναι αποστολή της βιομηχανίας. Αν θέλουμε να τολμήσουμε μια γενναία ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού μας δυναμικού δημόσιου και ιδιωτικού, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων του τουρισμού, γιατί να μη στηριχτούμε σε μια δυναμική εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών; Βιομηχανικά προϊόντα χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες και όταν αυτές ακμάζουν τότε μεγαλώνουν την αγορά των πρώτων.
Όλες οι δράσεις τελικά συναντιούνται στην πράσινη ανάπτυξη και όλες είτε παράγουν είτε λειτουργούν χρειάζονται καθαρή και ολοένα πιο φθηνή ενέργεια , άρα συνυπάρχουν και αλληλοϋποστηρίζονται».
Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας για την Αναγέννηση της βιομηχανίας
Γι αυτό για τον Πρωθυπουργό δεν υπάρχει δίλημμα. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αυτός είναι η Αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας και για να γίνει ξεκινάει με τη θεσμική της αναδιάρθρωση και για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θεσπίζεται η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, η οποία αναλαμβάνει το συντονισμό με τη συμμετοχή πέντε αρμοδίων υπουργών αλλά και των Προέδρων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Ένωσης Περιφερειών και της Ένωσης Επιμελητηρίων. Είναι το Όργανο που θα συντάξει ένα προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στις κατευθύνσεις που προσδιορίζει και η νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί κάθε πρόσφορο ελληνικό και διεθνές χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το -πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κεφάλαια του ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε, στην ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης της ελληνικής βιομηχανίας κρίσιμο ρόλο θα έχουν κέρδη από τα κρατικά ομόλογα, κεφάλαια από το ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Χρέος όλων των κοινωνικών εταιρειών είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών για ένα ριζικό μετασχηματισμό της ελληνική οικονομίας» είπε.
Επιπλέον μέτρα εξάλλου πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας και ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Θα αυξηθεί στο 100% ο συντελεστής υπερέκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας, έκπτωση 50% σε επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, θα αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα,θα γίνει ακόμη απλούστερη οι χωροθέτηση ΑΠΕ θα συνταχθεί σχέδιο για τους ορυκτούς πλούτους, και θα επικαιροποιηθεί το χωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία. Επίσης υπάρχει σχέδιο που θα συνδέει εκπαίδευση και αγορά εργασίας που θα συνδέει επαγγελματικά λύκεια, ΙΕΚ και επαγγελματικές σχολές”. Όπως τόνισε το Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα έχει ως επίκεντρο τη βιομηχανία.