Τόπο φαίνεται ότι έπιασαν οι πιέσεις από την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας, καθώς ήδη τρεις μεγάλες ασφαλιστικές αναπροσάρμοσαν τα ισόβια συμβόλαια υγείας στο μισό, κάτι που θα ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως σας ενημέρωσε χθες το mononews, οι ασφαλιστικές όλο αυτό το διάστημα, έψαχναν να βρουν λύσεις με τις αυξήσεις  των συμβολαίων τους, με στόχο οι ανατιμήσεις να περιοριστούν από το +15% στο 7-9%. 

1

Η κατάσταση είχε γίνει ασύμφορη και για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Καθώς εκτός του ότι είχαν μπει στο μάτι του κυκλώνα από τους ασφαλισμένους, τα τελευταία χρόνια έχουν δει τα ισόβια συμβόλαια να μειώνονται δραματικά. Το 2011 ανέρχονταν στις 711.000, το 2018 στις 370.000 και σήμερα ανέρχονται μόλις στις 255 χιλιάδες. Δηλαδή, το 64% των ενεργών ισόβιων ασφαλιστικών συμβολαίων έπαψαν να ισχύουν.

Τα αντανακλαστικά των ασφαλιστικών μετά τις ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου για μη επιτρεπτές αυξήσεις, ήταν άμεσα. Καθώς με χθεσινή ανακοίνωση, η Generali κατέστησε σαφές προς τους πελάτες της, ότι θα προχωρήσει σε ετήσια συνολική αύξηση της τάξεως του 6,9% κατά μέσο όρο στα ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαιά. Ενώ και η Eurolife αποφάσισε αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων ισόβιων προγραμμάτων υγείας σε ποσοστό 50% του δείκτη του ΙΟΒΕ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, ότι το μέγιστο ποσοστό αύξησης ανά πελάτη θα είναι μονοψήφιο.

Μάλιστα και η Εθνική Ασφαλιστική περιόρισε τις αυξήσεις από 14,6% (δείκτης ΙΟΒΕ) στο 7%, απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες πάρθηκε το Σάββατο, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα στελέχη της ασφαλιστικής.

Σειρά πήρε λίγο αργότερα και η Interamerican η οποία προχώρησε στην αναπροσαρμογή των μακροχρόνιων ασφαλίστρων υγείας σε ποσοστό της τάξεως του 50% του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ.

Ετσι, το μέγιστο ποσοστό αύξησης ανά πελάτη θα είναι μονοψήφιο για φέτος, όπως τονίζει η εταιρεία.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το παράδειγμα των παραπάνω θα ακολουθήσουν όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές καθώς δεν μπορούν και λόγω ανταγωνισμού να μείνουν πίσω. Ωστόσο, όπως λένε «μένει να φανεί τι θα γίνει με τα υπόλοιπα συμβόλαια, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν αυξήσεις σε άλλα συμβόλαια, προκειμένου να υπάρξει μια σχετική… ισορροπία».

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων (ακόμα και 15% στα συμβόλαια υγείας) έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τους καταναλωτές να έχουν βάλει «στο μάτι» τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες με άμεσα και καίρια μέτρα, προσπαθούν να «γυρίσουν το παιχνίδι».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι οι αυξήσεις 15% δεν μπορούν να περάσουν, ενώ ανακοίνωσε νέο μέτρο με αντικατάσταση του δείκτη του ΙΟΒΕ από το 2026.

Ασφαλιστικές VS Κλινικές

Για τις υπέρογκες αυξήσεις οι ασφαλιστικές ρίχνουν τις ευθύνες στις ιδιωτικές κλινικές, κάνοντας λόγο για ολιγοπώλιο, ενώ τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξει το ελληνικό σύστημα υγείας για να υπάρξουν μειώσεις στα ασφάλιστρα, καθώς οι χρεώσεις που επιβάλλουν είναι πολύ μεγάλες.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πραγματοποιεί συναντήσεις τόσο με στελέχη της κυβέρνησης, όσο και με το ΠΑΣΟΚ (που έφερε το θέμα στη Βουλή), αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συζητηθούν μέτρα, ώστε οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα (κυρίως στα ισόβιας διάρκειας) από το +15% να περιοριστούν στο 8%-9% λένε πηγές της αγοράς.

Το σημαντικότερο σημείο ωστόσο στο οποίο φαίνεται να ρίχνουν ειδικό βάρος οι ασφαλιστικές, είναι στο θέμα ελέγχου του δικού τους κόστους από τις ιδιωτικές κλινικές καθώς και του τρόπου τιμολόγησης, ειδικότερα για τα DRGs.

Από την άλλη οι κλινικές κάνουν λόγο για εξοντωτικά κόστη λειτουργίας και στα αναλώσιμα και στις αμοιβές γιατρών και νοσηλευτών, ρίχνοντας το μπαλάκι στις ασφαλιστικές.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών λένε ότι δεν έχουν ξεπεράσει το 2-3% στις αυξήσεις των τιμοκαταλόγων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Παράλληλα κάνουν λόγο για μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στις αποπληρωμές τους, που συχνά φτάνουν ακόμη και τον έναν χρόνο, ενώ κατηγορούν τις ασφαλιστικές ότι βάζουν κόφτη σε καινοτόμες επεμβάσεις.

Πάντως ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ανέβασε πολύ το θέμα των ιδιωτικών κλινικών, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στην αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

«Υπάρχουν ζητήματα στη συγκεκριμένη αγορά, τα οποία μας έχουν προβληματίσει και συνεχίζουν να μας προβληματίζουν και είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιου είδους παρεμβάσεις και σε αυτές τις αγορές, γιατί ακριβώς πολλές φορές φαίνεται και αυτό και από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι οι αυξήσεις οι οποίες επιβάλλουν είναι αντανάκλαση των σημαντικών αυξήσεων που έχουν έλθει στο κόστος της ιδιωτικής υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιστρα Υγείας: Τι ζητούν οι ασφαλιστικές – Οι αυξήσεις, οι παρεμβάσεις και το χρονοδιάγραμμα

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας-αυτοκινήτου και το 2025

Τι συμβαίνει με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας