Βιομηχανικό λάθος ή δόλος;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που εξακολουθεί να αιωρείται στους κύκλους της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση εξαγωγής νοθευμένης φέτας στην Γερμανία.

Μπορεί η εταιρεία «Όμηρος» που παραβίασε τη νομοθεσία περί προϊόντων ΠΟΠ να ισχυρίζεται πως το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών επιβεβαιώνει την ύπαρξη βιομηχανικού λάθους, ωστόσο στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «βιομηχανικό λάθος». Αντίθετα, η μόνη διατύπωση που υπάρχει αναφορικά με το είδος της παραβίασης είναι πως «δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές παραγωγής προϊόντος».

Φορείς της αγοράς καταλογίζουν λάθος χειρισμό στους αρμόδιους φορείς, υποστηρίζοντας πως δεν προσέγγισαν σωστά μια τόσο σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα υπόθεση. Αντίθετα, θεωρούν πως η όλη αντιμετώπιση αποπνέει έναν ερασιτεχνισμό που δεν επιτρέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ στέκονται ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας. Μιας διαφάνειας που όπως ισχυρίζονται… «πήγε περίπατο». «Δεν νοείται να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση τι ακριβώς συνέβη…», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αναλυτική πληροφόρηση για το ζήτημα.

«Έχει σημασία να ειπωθεί τι ακριβώς συνέβη. Βιομηχανικά λάθη γίνονται απ’ όλους. Ακόμη και οι κατασκευαστές των μηχανών δίνουν περιθώριο λάθους», σημειώνουν, και προσθέτουν πως η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε να φωτίζει περισσότερο την υπόθεση. Το γεγονός πάντως πως δεν έχει διαψευσθεί η ανακοίνωση της εταιρείας «Όμηρος» φαίνεται πως επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για βιομηχανικό λάθος. ΣΕΒΓΑΠ και Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας πάντως σκοπεύουν σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσουν το πόρισμα των ελεγκτών, ώστε ως ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν γνώση της υπόθεσης.

Κύκλοι του ΣΕΒΓΑΠ πάντως μιλώντας στο mononews.gr υπογραμμίζουν πως ακόμη και εάν πρόκειται για βιομηχανικό λάθος, όπως ισχυρίστηκε εξ’ αρχής η εταιρεία, το πρόστιμο των 260.000 ευρώ που επιβλήθηκε φαντάζει υπερβολικά υψηλό. Υποστηρίζουν μάλιστα πως στην περίπτωση του βιομηχανικού λάθους, φέρει ευθύνη και ο ελεγκτικός φορέας που ελέγχει την εταιρεία. Αντίθετα, εάν επρόκειτο για δόλο, τότε το πρόστιμο θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερο. «Εάν επρόκειτο για δόλο, τότε το πρόστιμο θα έπρεπε να είχε ένα ακόμη μηδενικό από πίσω», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στέκονται επίσης στην αδικαιολόγητα μεγάλη -όπως λένε- καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος και στη συνέχεια της απόφασης, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να χρειάζεται να επισκεφθούν τέσσερις φορές τις εγκαταστάσεις της εταιρείας για να διαπιστώσουν το πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο αναγνωρίζουν πως η επιβολή υψηλότατου προστίμου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επιτήδειους, ενώ παράλληλα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο εξωτερικό για την βούληση της χώρας να πατάξει φαινόμενα παραποίησης των προϊόντων ΠΟΠ και να παίξουν με το εθνικό μας προϊόν.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως το πρόστιμο των 260.000 ευρώ, -ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα για παραβάσεις προϊόντων ΠΟΠ που έχουν επιβληθεί ποτέ- «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την ποιότητα των τροφίμων, ιδιαίτερα δε εκείνων που φέρουν τις ενδείξεις ΠΟΠ, καθώς αποτελούν αντιπροσωπευτικά προϊόντα της ελληνικής παραγωγής».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο εντοπίσθηκαν μετά από καταγγελίες παρτίδες νοθευμένης Φέτας της «Όμηρος» σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Αμέσως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, και παράλληλα προχώρησε στην προσωρινή άρση της άδειας παραγωγής ΠΟΠ Φέτας απ’ την εν λόγω εταιρεία, απόφαση την οποία όμως ανακάλεσε έπειτα από λίγο. Την ίδια στιγμή, κλιμάκια του αρμόδιου φορέα ΕΛΓΟ Δήμητρα έσπευσαν για ελέγχους στο εργοστάσιο της συγκεκριμένης εταιρείας.