H κυβέρνηση λιγους μήνες πριν τις εκλογές  θυμήθηκε (δήθεν) τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν υπέρογκους φορους τα τελευταία 3 χρόνια εξαιτίας της φορολογικής επιδρομής του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα λοιπόν για να ικανοποιηθούν οι μικρομεσαίοι  αλλά και τα εκατομμύρια φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις για όσους χρωστούν στο δημόσιο ενώ επαναφέρει και το θέμα της καθιέρωσης ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μυτιλήνη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα πολιτών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για τις δύο παρεμβάσεις υποστηρίζοντας ότι “θα φέρουμε λύσεις”. Ας δούμε, όμως, ποιες είναι αυτές οι λύσεις που θυμήθηκε σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση:

Εξετάζεται η θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με  δεδομένο ότι έχει γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών POS, σημαντικό μέρος των εισπράξεων ελευθέρων επαγγελματιών καταλήγει απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σε όσους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λόγω οφειλών προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή τράπεζες, οι εισπράξεις τους κατάσχονται αυτόματα και απειλούνται με λουκέτο λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το σταδιακό χτίσιμο ακατάσχετου ορίου σε έναν επαγγελματικό λογαριασμό.

Δηλαδή όσο αποπληρώνει μέρος της οφειλής του ο οφειλέτης τόσο θα ανεβαίνει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του. Οι θεσμοί έχουν ενστάσεις για τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού θεωρώντας ότι θα προστατευθούν και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει την εξόφληση σε πολλές μηνιαίες δόσεις μόνο οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2017, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές του 2018.
Ωστόσο, προκειμένου να περάσει η νέα ρύθμιση από τις συμπληγάδες της άρνησης των θεσμών, δεν θα αφορά όλους τους φορολογούμενους αλλά μόνο αυτούς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, περιουσιακά και εισοδηματικά.