Ούτε η πανδημία, ούτε η οικονομική κρίση, ούτε η επιθετική  πολιτική των κεντρικών τραπεζών έπληξαν την ελίτ των υπερπλουσίων σε όλο τον κόσμο.

Αντίθετα, η ολιγαρχία στην κατανομή του πλούτου κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια με όλο και λιγότερο ποσοστό ανθρώπων να κατέχουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Στην πράξη αυτό «πέταξε» εκτός του κλαμπ αρκετούς πλούσιους μεν –αλλά όχι αρκετά- για να κατέχουν τον τίτλο του super rich.

1

Ο πρώτος trillionaire το 2027;

Μία έκθεση της Informa Connect Academy εκτιμάει ότι ο Έλον Μασκ, ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας πίσω από την Tesla και την Space X θα μπορούσε να είναι ο πρώτος trillionaire, δηλαδή η περιουσία του να αγγίξει το ένα τρισ. δολάρια μέχρι το 2027.

Η εκτίμηση έχει να κάνει με το άλμα της περιουσίας του Μασκ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως σημειώνει το CNBC, στις αρχές του 2020, ο Μασκ άξιζε περίπου 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Στο τέλος του ίδιου έτους, η περιουσία του είχε εκτοξευτεί στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επιχειρηματίας άξιζε περίπου 265 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη.

Ο καταλύτης για την εκτόξευση της περιουσίας του είναι η μετοχή της Tesla. Παρά τον έντονο σκεπτικισμό από αρκετούς επενδυτές, τις βουτιές της μετοχής αλλά και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Μασκ, η εταιρεία έχει καταφέρει να εκτοξεύσει την μετοχή της τα τελευταία τέσσερα χρόνια από 30 δολάρια στα 220 δολάρια.

Το μυστικό των super rich

Τι κάνουν όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες που πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια να φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο; Πέρα από το να προσφέρουν κάτι που ο κόσμος έχει ανάγκη –κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας- το μυστικό τους είναι οι επενδύσεις.

Ενώ το 50% των Αμερικανών που βρίσκονται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις έχει επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε ακίνητα, το 1% των Αμερικανών –το οποίο τυχαίνει να είναι και το πλουσιότερο- κατέχει το διόλου ευκαταφρόνητο 50% όλων των αμερικανικών μετοχών στα μέσα του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Αν κοιτάξετε τον κατάλογο των πλουσιότερων Αμερικανών, είτε μιλάμε για τον Έλον Μασκ είτε για τον Τζεφ Μπέζος, ο λόγος που οι άνθρωποι γίνονται πάμπλουτοι είναι γιατί  ξεκινούν μια εταιρεία και την αναπτύσσουν», δήλωσε ο James Pethokoukis, αναλυτής οικονομικής πολιτικής του American Enterprise Institute. «Και ο λόγος που αυτή η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει είναι γιατί παράγει κάτι πολύτιμο που οι άνθρωποι το θέλουν», πρόσθεσε.

Πόσα εκατομμύρια χρειάζονται τελικά για να είσαι πλούσιος;

Οι ακραίες συγκεντρώσεις πλούτου σε όλο και μικρότερο ποσοστό ανθρώπων αλλάζουν τα δεδομένα και για την ελίτ των super rich.

Σύμφωνα με άρθρο των FT τα όρια πλέον έχουν μετατοπιστεί με τον πήχη να ανεβαίνει όλο και υψηλότερα. Ο David Gibson-Moore, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Gulf Analytica, μιλώντας στο βρετανικό μέσο σημείωσε: «Στον σημερινό κόσμο, τα 30 εκατ. δολάρια μπορεί να σας εξασφαλίζουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, αλλά, στη σφαίρα των υπερπλουσίων, θεωρούνται όλο και περισσότερο απλώς το σημείο εκκίνησης».

Διαβάστε επίσης:

Eli Lilly: Επένδυση 364 εκατ. λιρών στον τομέα βιοτεχνολογίας της Βρετανίας

Το κρίσιμο κρας τεστ για τον S&P – Γιατί αναλυτές και εταιρείες διαφωνούν για τα κέρδη

Goldman Sachs: Αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας