Από καταυλισμούς προσφύγων στη Βιέννη έφτασε να δημιουργήσει μία οικονομική αυτοκρατορία στα Βαλκάνια. Ο λόγος για τον Σαμίρ Μάνε, τον άνθρωπο που ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο το όραμα για μια σύγχρονη, δυναμική Αλβανία.

Εγκατέλειψε την Αλβανία στις αρχές του 1990, σε ηλικία μόλις 23 ετών, φεύγοντας από το αυταρχικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Κατέληξε πρόσφυγας στην Αυστρία και πέρασε μήνες σε καταυλισμό, όπου έμαθε μόνος του Γερμανικά και μπήκε στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Αν και ξεκίνησε να σπουδάζει Γεωλογία — μια επιλογή που του είχε επιβάλει το κομμουνιστικό σύστημα — δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

1

Βλέποντας Αλβανούς να ταξιδεύουν στη Βιέννη για να αγοράσουν ηλεκτρονικά είδη, ο Μάνε εντόπισε την ευκαιρία: ίδρυσε την Alba-Trade και άρχισε να εξάγει βίντεο, τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές στα Τίρανα. Κοιμόταν στα φορτηγά για να προστατεύει το εμπόρευμα και, όπως λέει ο ίδιος, σε κάποιες περιπτώσεις εξαντλούσε το φορτίο σε μόλις τρεις ώρες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samir Mane (@samirmane_official)

Η γέννηση του ομίλου BALFIN και η επέκταση στα Βαλκάνια

Το 1996, ο Μάνε άνοιξε το πρώτο κατάστημα Neptun στα Τίρανα. Τα επόμενα χρόνια, επεκτάθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία. Το επιχειρηματική του ένστικτο τον έκανε έναν από τους πρώτους επενδυτές που δραστηριοποιήθηκαν σε αγορές οι οποίες μόλις είχαν βγει από τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Το επιχειρηματικό του μοντέλο βασίστηκε στη διαφοροποίηση: λιανικό εμπόριο, ανάπτυξη ακινήτων, τραπεζικές υπηρεσίες και logistics. Το όραμά του βρήκε απήχηση στους διεθνείς επενδυτές, που τελικά στήριξαν την ανάπτυξη του BALFIN Group — ενός εκ των μεγαλύτερων ομίλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Tirana East Gate και η αλλαγή στην καταναλωτική κουλτούρα

Ορόσημο στην πορεία του ήταν το άνοιγμα του Tirana East Gate (TEG), του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αλβανίας, με επιφάνεια 111.484 τετραγωνικών μέτρων. Ο Μάνε μετέτρεψε το mall σε ναό του δυτικού καταναλωτισμού, φέρνοντας επώνυμα brands όπως τα H&M, Zara, Burger King και Swarovski.

Όταν δεν βρήκε αλυσίδα σούπερ μάρκετ πρόθυμη να επενδύσει στο mall, δημιούργησε τη δική του -τη Euromax- προσλαμβάνοντας ένα πρώην στέλεχος της Carrefour. Έφερε τη σύγχρονη εμπορική εμπειρία σε μια χώρα όπου το 30% της οικονομίας ήταν «μαύρη».

Η επιστροφή στην Αλβανία και η είσοδος στον τραπεζικό τομέα

Το 2005, ο Μάνε μετέφερε την οικογένειά του από τη Βιέννη στα Τίρανα. Ξεκίνησε με το Univers Shopping Mall, αλλά σύντομα οραματίστηκε και υλοποίησε μεγαλύτερα projects. Αγόρασε την Tirana Bank για 64 εκατ. δολάρια και την αύξησε σε αξία άνω των 150 εκατομμυρίων.

Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη λίστα Forbes για το 2025. Το 62% των εσόδων του προέρχεται από το λιανεμπόριο, ένα 20% από την αγορά ακινήτων, το 9% από τον τραπεζικό τομέα και το υπόλοιπο από logistics και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η απόλυτη αυτοκρατορία: από το Rolling Hills ως τον Καναδά

Στην Αλβανία, το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την πολυτέλεια. Είναι ιδιοκτήτης του Rolling Hills, ενός πολυτελούς συγκροτήματος με 153 βίλες, και της Collina Verde. Έχει επενδύσει σε έργα πολλών εκατομμυρίων σε Αυστρία, Καναδά, ΗΠΑ και φυσικά, στα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε  με καταστήματα Jumbo στη Μολδαβία και με το Flying Tiger Copenhagen, σχεδιάζοντας 50 νέα καταστήματα σε τέσσερα χρόνια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samir Mane (@samirmane_official)

Η στροφή στον τουρισμό και τα μεγάλα έργα στη Ριβιέρα της Αδριατικής

Το νέο του στοίχημα είναι ο τουρισμός. Είναι ιδιοκτήτης του Green Coast, ενός παραθαλάσσιου project στην Αδριατική, αξίας 900 εκατ. δολαρίων, με ξενοδοχεία από διεθνείς ομίλους όπως Accor, Grand Melia και Hyatt. Μόνο από την πρώτη φάση του έργου έχει κερδίσει σχεδόν 150 εκατ. δολάρια από πωλήσεις ακινήτων.

Οι ανταγωνιστές δεν λείπουν: ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ του Ντουμπάι κατασκευάζει μαρίνα 2,5 δισ., ενώ η Affinity Partners του Τζάρεντ Κούσνερ- συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ- σχεδιάζει συγκρότημα 1,5 δισ. στο νησί Σαζάν.

Ο ίδιος, όμως, παραμένει ήρεμος:

«Καλώς να έρθουν. Όσο περισσότερες επενδύσεις, τόσο το καλύτερο για την Αλβανία.»

Μακριά από την πολιτική, κοντά στη φιλοδοξία

Παρότι το όνομά του αναφέρθηκε σε έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση διαφθοράς του πρώην Προέδρου Ιλίρ Μέτα, ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή και δηλώνει πως δεν έχει ποτέ ερευνηθεί, κατηγορηθεί ή διωχθεί.

«Δεν υπήρξα ποτέ πολιτικός, ούτε συμμετείχα σε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είμαι ολιγάρχης. Εγώ έχτισα την περιουσία μου στην Αυστρία και επέστρεψα.»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samir Mane (@samirmane_official)

Η φιλοσοφία του και η «επόμενη ημέρα»

Ο Σαμίρ Μάνε αντλεί έμπνευση από τον Τζακ Γουέλτς και τον Σαμ Γουόλτον. Όπως λέει ο ίδιος, ο πρώτος  τον δίδαξε πώς να διοικεί έναν όμιλο και ο δεύτερος, πώς να στήνει μια λιανεμπορική αυτοκρατορία.

Σήμερα, επιμένει ότι το μέλλον της Αλβανίας είναι η τριλογία του: λιανικό εμπόριο – real estate – τουρισμός.

Και για τον ίδιο;

Ίσως να μην το έχει δηλώσει ανοιχτά, αλλά φαίνεται: η μεγαλύτερη επένδυσή του δεν ήταν σε εμπορικά κέντρα, αλλά στο ίδιο το όραμα για μια νέα Αλβανία.

Διαβάστε επίσης:

Η ψυχολογία του σοκ από τον Τραμπ: Πώς το βιβλίο του πριν από 38 χρόνια προβλέπει την εμπορική στρατηγική του το 2025!

Forbes: Οι 18 διασημότεροι δισεκατομμυριούχοι του 2025 με συνολική περιουσία 39 δισ. δολαρίων

Οι 10 δισεκατομμυριούχοι που έχουν χάσει τα περισσότερα χρήματα το 2025