ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από τότε που ο βαθύπλουτος «γκουρού» των επενδύσεων Πρεμ Γουάτσα αποφάσισε να «χτίσει» την παρουσία του στο μετοχικό σχήμα της Grivalia Properties. Στο διάστημα αυτό και έπειτα από συνεχείς κινήσεις επέκτασης, η εταιρία έφτασε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον επιχειρηματικό τομέα της αξιοποίησης ακινήτων. Μάλιστα πέρσι, ήταν για τη Grivalia μια κομβική χρονιά, με εξελίξεις καθοριστικής σημασίας. Κατ’ αρχήν ο πλειοψηφικός έλεγχος (51,43%) της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ελληνικής εταιρίας, πέρασε από το Σεπτέμβριο του 2017 στο «γκρουπ» της Fairfax, που μέχρι τότε κατείχε το 41,5%. Η Fairfax έχει καταστατική έδρα στη Wellington Street West 95, στο Τορόντο του Καναδά, διαθέτει ένα τεράστιο ενεργητικό που ισοδυναμεί με 41 δισ. ευρώ, ενώ το μεγάλο της αφεντικό είναι ο 68χρονος σήμερα Πρέμ Γουάτσα. Με καταγωγή από την Ινδία, αλλά πολιτογραφημένος πια ως Καναδός.
Για την Grivalia, όμως, η περσινή χρονιά είχε επίσης ξεχωριστή σημασία, καθώς κατάφερε να πετύχει ιστορικό ρεκόρ στην κερδοφορία της. Διότι τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 63,1 εκατ. ευρώ. Ξεπερνώντας έτσι την αμέσως προηγούμενη, καλύτερη επίδοση, που ήταν τα 62 εκατ. ευρώ, στην ετήσια χρήση του 2015. Ρόλο μοχλού, βεβαίως, για την εκτίναξη των κερδών, έπαιξε και η αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, απ’ όπου και προέκυψε πλεόνασμα 18,8 εκατ. ευρώ.
Πέραν τούτων, ξεχωριστό σημειολογικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Grivalia αποκάλυψε μαζί με την περσινή της χρήση και πού ακριβώς έχει τα διαθέσιμά της σε μετρητά… Το 84% των οποίων βρίσκεται στο εξωτερικό, με την Κύπρο να είναι εκείνη που κατέχει τη μερίδα του λέοντος, ως υποδοχέας των αποταμιευτικών κεφαλαίων.
Μέχρι πρότινος, στις λογιστικές καταστάσεις της Grivalia αναφερόταν κάθε φορά στερεότυπα ότι τα χρηματικά διαθέσιμα τοποθετούνται σε συστημικές τράπεζες και θυγατρικές τους. Τώρα όμως η ενημέρωση γίνεται πιο αναλυτική, αφού, όπως αναφέρεται, το 78% περίπου των διαθεσίμων του ελληνικού ομίλου είναι στην… Alpha Bank Cyprus και το 16% είναι σε ελληνικές συστημικές τράπεζες, για τις οποίες δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Το υπολειπόμενο 6% βρίσκεται σε τράπεζες χωρών της Νέας Ευρώπης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε ποιες.
Είναι ενδεικτικό ότι ο όμιλος της Grivalia είχε στα τέλη του 2017 ταμειακά διαθέσιμα ύψους 44,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν εξ ολοκλήρου σε λογαριασμούς όψεως και προθεσμίας. Ως εκ τούτου, εκείνο που προκύπτει είναι ότι τα 34,9 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην Alpha Bank της Κύπρου, τα 7,1 εκατ. σε συστημικές στην Ελλάδα και τα 2,7 σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Νέας Ευρώπης. Πιθανότατα σε Ρουμανία και Σερβία, όπου έχει επιχειρηματική παρουσία ο ελληνικός όμιλος του real estate.
Στα διαθέσιμα της Grivalia περιλαμβάνονται ακόμη και 8,9 εκατ. ευρώ που είναι τοποθετημένα σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία η θέση αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κυπριακής θυγατρικής της Alpha Bank για τη… φύλαξη του μεγαλύτερου μέρους των μετρητών που έχει η Grivalia είναι απολύτως εύλογο να έχει τη σύμφωνη γνώμη, αν όχι την εντολή, του Πρέμ Γουάτσα. Στον έλεγχο του οποίου (μέσω του εταιρικού πλέγματος της Fairfax) βρίσκεται και η Eurobank… Δε χωρά αμφιβολία ότι όλα αυτά δε δίνουν σε καμία περίπτωση «τροφή» για άλλου είδους σκέψεις, καθώς δείχνουν να είναι ενταγμένα σε ένα «στρατηγικό» πλαίσιο διαχείρισης των διαθεσίμων της Grivalia με βάση τις συγκυρίες και τις «ανάγκες των καιρών». Σε ό,τι αφορά τις περισσότερες λεπτομέρειες που δίνονται για τα ταμειακά διαθέσιμα, σαφώς και κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας των επενδυτών, στην εισηγμένη εταιρία.
Ανεξαρτήτως αυτών, η Grivalia συνιστά για τον Πρέμ Γουάτσα το πιο επιτυχημένο success story στη μέχρι τώρα επενδυτική του «oδύσσεια» στην Ελλάδα. Απέκτησε το πρώτο «πακέτο» μετοχών (14,78%) στην εταιρία που ήταν θυγατρική της Eurobank και λεγόταν Eurobank Properties, τον Αύγουστο του 2012. Δηλαδή μέσα στο «καμίνι» της ελληνικής κρίσης και κάτω από την εφιαλτική απειλή του Grexit. Μέσω της Fairfax πάντα, το ποσοστό συμμετοχής του Γουάτσα ανέβηκε γρήγορα στο 19,12% και αμέσως μετά πήγε (με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) στο 41,5%, για να φτάσει τελικά στο σημερινό 51,43%. Το συνολικό κόστος κτήσης του πλειοψηφικού «πακέτου» υπολογίζεται στα 310 εκατ. ευρώ, αλλά η τρέχουσα αγοραία αξία του στο χρηματιστήριο της Αθήνας ανέρχεται στα 484,3 εκατ. ευρώ. Είναι, δε, η μεγαλύτερη από κάθε άλλη επενδυτική θέση που έχει ο Γουάτσα στη Ελλάδα. Πάνω και από αυτήν της συμμετοχής στη Eurobank, όπου το «γκρουπ» της Fairfax κατέχει το 16,9%.
Μάλιστα, πέρα από τις υπεραξίες των 174,3 εκατ. ευρώ που έχουν σχηματιστεί στη Grivalia, η Fairfax έχει βάλει στο ταμείο της και περίπου 40 εκατ. ευρώ από τα μερίσματα που έχει μέχρι τώρα εισπράξει…
Επί ημερών Γουάτσα, η ελληνική εταιρία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία έχει αθροιστικά καθαρά κέρδη 204,3 εκατ. ευρώ, αν δεν περιληφθούν οι ζημιές των 28,1 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2012. Τη χρονιά εκείνη, η Grivalia είχε 56 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, με αξία κτήσης στα 539,7 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της ήταν 38, 8 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δάνεια 82,9 εκατ. ευρώ και 161 εκατ. ευρώ στο ταμείο της.
Στα τέλη της περσινής χρονιάς, η εταιρία έφτασε να έχει 114 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, με συνολικό κόστος κτήσης στα 841,5 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ, με το 22% των εισπραχθέντων μισθωμάτων να αφορά ακίνητα που είναι νοικιασμένα στο ΤΑΙΠΕΔ, το επίσης 22% να αφορά μισθώματα από τη Eurobank και το 16% μισθώσεις από τo Praktiker… Σε ό,τι αφορά τα δανειακά βάρη, αυτά έφτασαν στα 183 εκατ. ευρώ….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Χρυσικός: Τι βλέπει για την αγορά ακινήτων ο CEO της Grivalia
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτυχία του Γ. Χρυσικού: Εκτοξεύθηκαν κατά 139% το καθαρά κέρδη της Grivalia το 2017
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;